Norsk filminstitutt

Også i år var Norge og NFI synlig på flere arenaer under Berlinalen og EFM - blant annet med norsk dramaserie-showcase, to norske Europa-premierer, 15 filmer i markedsvisning, dokumentarpitch og norske produsenttalenter.

showcase Berlin
Norsk dramashowcase: f.v. Ivar Køhn, Henrik Mestad, moderator Erle Sørheim, Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen og Kathrine Valen Zeiner.

Society Bites Again

Drama Series Days er Berlinalens serie-satsing, og også i år arrangerte NFI en norsk showcase med tittelen Society Bites Again, med fokus på nye norske, samfunnsaktuelle dramaserier:

22. juli - som handler om den største terroraksjonen på norsk jord, og fokuserer på apparatet rundt selve hendelsen: De tar imot de skadde. De trøster de etterlatte. De prøver å forstå. Dette er historien om de som var på jobb da terroren rammet.

Okkupert 3 - en framtidsvisjon der Norge er okkupert av Russland. Den tredje sesongen av Okkupert skildrer tiden etter okkupasjonen. Et nytt stortingsvalg skal holdes, og i valgkampen oppstår nye konflikter mellom oss nordmenn.

Heksejakt - en serie løselig basert på virkelige hendelser, som omhandler temaet varsling. Serien er et thrillerdrama om konsekvensene av å varsle, og ærlige menneskers kamp for sannhet og rettferdighet i møte med systemer og konspirasjoner som truer selve demokratiet.

Plan B, som fremdeles er under utvikling, er et fertilitetsdrama som handler om fertilitetslegen Elin, som nekter å gi opp drømmen om egne barn - samtidig som hun driver en klinikk som hjelper andre barnløse.

 

HER kan du lese om NFIs og EFMs diversitetsdebatt i Berlin.

Samfunnsaktuelle temaer

Foran en nesten fullsatt sal i ZOO Palast fortalte Ivar Køhn, dramasjef i NRK (22. juli), skuespiller Henrik Mestad (Okkupert), serieskaperne Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen (Heksejakt) og Kathrine Valen Zeiner (Plan B) om arbeidet med og innholdet i seriene.

Skuespiller Henrik Mestad, som spiller statsminister Jesper Berg, fortalte om hvordan han researchet på Jens Stoltenberg, som ofte på sine utenlandsreiser blir konfrontert med serien - som har fått et stort internasjonalt publikum - blant annet statsministeren i Australia.

- Som NATO-sjef møter jo Jens Stoltenberg generaler og statsledere hele tiden, og de viser seg at de ser på Okkupert - det er jo veldig gøy, sier Mestad.

Han er altså inne i sin 3. sesong av serien, som har mottatt både utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI.

Heksejakt, som også har mottatt utviklings- og produksjonstilskudd fra NFI går nå på TV2 her hjemme, og har satt strømmerekord på TV2 Sumo. Serieskaperne forteller at de har fått masse tilbakemeldinger på historien.

- Dette er et veldig følelsesmessig tema, som rokker ved noen grunnleggende menneskelige spørmål som handler om sannhet. Vi har blant annet fått brev fra andre varslere som takker for at vi tar opp temaet, sier Siv Rajendram Eliassen. 

Også Plan B - og 22. juli tar ikke bare opp høyt samfunnsaktuelle og internasjonale temaer, men rører også ved noe svært menneskelig. 22. juli går akkurat nå på svensk tv, og i Norge ble hver episode sett av over en million mennesker.

- Serien ble opprinnelig laget for et norsk publikum, men når vi viser den i utlandet ser vi at seerne reagerer på temaet på samme måte - kanskje fordi det handler om noe dypt menneskelig, sier Ivar Køhn. 

Også Plan B handler om menneskelige instinkter.

- For meg handler ikke dete bare om fruktbarhet, det handler om oss - som mennesker og som samfunn, sier Kathrine Valen Zeiner. 

Norske filmer i Berlin

premiere-håp
Produsent Thomas Robsahm, Stellan Skarsgård, Andrea Bræin Hovig og regissør Maria Sødahl på den røde løperen på premieren av Håp.

To norske filmer ble vist i program under Berlinalen:

Gunda

Viktor Kossakovskys dokumentar Gunda, produsert av norske Sant & Usant, hadde sin verdenspremiere i Berlin søndag, og kan vinne flere priser.

Filmen vakte stor oppmerksomhet og har fått gode kritikker internasjonalt, og har fått den internasjonale distributøren Neon med på laget.

Håp

Maria Sødahls Håp hadde Europa-premiere under Berlinalen på mandag, med begge hovedrolleinnehaverne Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård på pressekonferanse og rød løper.

- Dette er en kjærlighetshistorie mer enn en kreftfilm, sier regisør Maria Sødahl.

Filmen er basert på hennes egen historie, likevel var det viktig for både henne og hovedrolleinnehaver Andrea Bræin Hovig at filmens hovedkarakter Anja ikke er Maria Sødahl.

- Jeg spiller ikke Maria, jeg spiller Anja, og det var henne jeg måte lære å kjenne, og skape selv. Jeg ser ikke ut som Maria, jeg går ikke som Maria, og etter hvert glemte jeg nesten at dette var hennes historie. Maria er et fyrverkeri å jobbe med, og ser absolutt ikke ut som noe kreftoffer, sier Andrea Bræin Hovig.

For Stellan Skarsgård, som spiller Anjas mann (i virkeligheten hans gode venn Hans Petter Moland), var forholdet mellom de to hovedpersonene det mest vesentlige i forberedelsene.

- Dette handler ikke så mye om research, det viktigste for meg var vårt forhold, oss to, sier Skarsgåård, og roser sin medspiller Andrea Bræin Hovig.

I tillegg har hele 15 norske filmer markedsvisning under EFM - og Ole Giævers kommende spillefilm La elva leve var som eneste norske film valgt ut til samproduksjonsmarkedet under festivalen.

Under Drama Series Days pitchet Thomas Seeberg Torjussen sin nye sci-fi serie for ungdom, Dome 16, sammen med en rekke internasjonale prosjekter.

En av de norske filmene på EFM, Elleville Elfrid og Frank Mosvold, fikk i tillegg en gladnyhet servert under Berlin - de er nominert til den prestisjefylte animasjonsprisen Cartoon Tributes 2020. Prisen anerkjenner arbeidet til profesjonelle europeiske animatører., og har blitt delt ut årlig siden 2001 av Cartoon Movie, pitche- og co-produksjonsarrangementet for animerte europeiske filmer.

Les mer om alle norske filmene i Berlin.

gunda-premiere
Gunda-premiere: Produsent Anita Rehoff Larsen, Viktor Kossakovsky, co-producer Joslyn Barnes og produsent Tonje Grøttjord Glenne.

Dokumentarpitch

Norske dokumentarfilmer er i vinden som aldri før, både med Gunda og Kunstneren og tyven, som begge har fått internasjonale NEON som distributør - her snakker vi om distributøren bak den fire ganger Oscar-vinnende Parasitt. Denne nyheten kom samtidig med Berlin, der jo begge filmene ble vist - Gunda i konkurranse, Kunstneren og tyven i markedet.

Samtidig fikk flere norske produsenter og prosjekter møte tyske produsenter på et arrangement på ambassaden, der det ble avholdt 74 møter mellom 12 norske og 10 tyske produsenter med tanke på samarbeid og samproduksjoner.

Disse norske produsentene deltok på møtene:

Indie film AS, Carsten Anonsen

Yellow log AS, Racha Helen Larsen

Mattima films AS, Andrew Grant

Field productions AS, Filip Christensen

Orto Polare AS, Ingrid Lill Høgtun

Fri filmAS, Beathe Hofseth

Motlys AS, Sigve Endresen

Spætt film AS, Håvard Wettland Gosse

Tenk tv AS, Frode Søbstad

Twentyone pictures AS,  Ellen Ugelstad

Medieoperatørene AS, Ingvil Giske

Fabelaktiv AS, Arild Halvorsen

DOKPITCH (2)

Berlinale Talents

Her møtes talenter med ulik faglig bakgrunn fra hele verden for å utveksle erfaringer, bygge nettverk, lære mer om prosjektutvikling og om filmen som kulturelt og økonomisk produkt. Programmet består av masterclasses, paneldebatter med internasjonalt anerkjente filmarbeidere innenfor ulike fagfelt, samt mulighet for å presentere og utvikle ditt prosjekt gjennom ulike Talent Labs.

To norske produsenter har deltatt i Berlinale Talents i år:

Marte Hansen er produsent i Friland Film. Hun har blant annet produsert kortfilmene Kulturen, Stille på sett og Eksplosjoner i hjertet. Hansen har både korte og lengre prosjekter i utvikling, samt tre kortfilmer i post-produksjon.

Anita Norfolk er produsent med erfaring fra både dokumentarfilm og dataspill. Hun var tilknyttet selskapet Mosaic i London i flere år, der hun blant annet produserte When I worry about Things og Out of Thin Air. Hun er nå basert i Bergen med selskapet Folk Film og har to dokumentarprosjekter i utvikling.

 

I tillegg er produsent Elisa Pirir fra Mer Film i Tromsø, opprinnelig fra Guatemala, en del av Berlinale talents som skal delta i et talentprogram under Guadalajara International Film Festival (FICG) i Mexico.

Årets 255 utvalgte Berlinale Talents kommer fra 86 ulike land og fordeler seg på følgende fagfelt: 113 regissører, 50 produsenter, 15 skuespillere, 2 manusforfattere, 16 fotografer, 14 klippere, 12 produksjonsdesignere, 10 salg/distributører, syv komponister/filmmusikere, ni lyddesignere og åtte filmkritikere.

Berlinale Talents gjennomføres med tilskudd fra Kreativt Europa MEDIA.

  • Dag Asbjørnsen
    • Dag Asbjørnsen

    • Seksjonsleder
    • internasjonale relasjoner
    • Telefon: +47 402 22 151
    • E-post: dag.asbjornsen[@]nfi.no