Norsk filminstitutt

Den norske filmen My Favorite War fikk lørdag kveld en av hovedprisene under animasjonsfilmfestivalen i Annecy i Frankrike. Dette regnes som verdens største og viktigste animasjonsfilmfestival. I tillegg fikk den norske filmen  Reven og nissen Young Audience Award på samme festivalen. 

My Favorite War.png
Illustrasjonsbilde fra dokumentaren My Favorite War

Prisen til My Favorite War er den såkalte Contrechamp-prisen, der ordet contrechamp er en franskspråklig henvisning til dette med å filme en scene fra forskjellige vinkler. Det er en langfilmpris som ble introdusert på festivalen i 2018. På grunn av pandemi-situasjonen foregikk årets festival digitalt.

Om filmen

Den norske prisvinneren My Favorite War er regissert av norsk-latviske Ilze Burkovska Jacobsen og er en personlig, animert dokumentarfilm som forteller historien om regissørens oppvekst i Latvia under Sovjetunionen i årene 1970-1990. Regimet i Sovjetunionen brukte andre verdenskrig som et betydelig ideologisk våpen for å skremme og undertrykke befolkningen under den kalde krigen. Når Ilze finner et bein fra en tysk soldat i sandkassa begynner hun å finne andre historier begravd under propagandaen. Til slutt må hun komme til en avklaring om hvem hun vil være og hva hun skal tro på.


Ni år med tårer ble til gledestårer

- Å bli tatt ut til Annecy var oppfyllelsen av en drøm nå som filmen er ferdig, sier regissør Ilze Burkovska Jacobsen.

-Etter ni år med tårer, snørr og motgang slipper jeg nå gledestårer. Jeg holdt ut denne lange produksjonstiden fordi jeg jobbet med mange dyktige og snille mennesker. Både i staben og alle som trodde på filmen og ga støtte til den, både i Norge og Latvia. Filmen begynner nå sin reise ut i verden.  Jeg er lykkelig. Fra topp til tå. For et døgn. Så starter en ny arbeidsdag, sier Jacobsen.

Stor verdi internasjonalt

-Dette er en viktig anerkjennelse og har stor verdi for å få My Favorite War ut til et stort internasjonalt publikum. Vi har nå den best tenkelige utgangspunktet, sier produsent av filmen, Trond Jacobsen i Bivrost film.

Bivrost Film kommer til å lansere en essaykonkurranse for ungdom med arbeidstittelen “Demokratiet og Meg”.

Utgangspunktet er hvilke tanker dagens ungdom i Europa har om at demokratiene våre igjen er under press fra totalitære ledere og nasjonalistiske strømninger.

-Vi håper at historien i My Favorite War kan inspirere ungdom til å manifestere sine holdninger. Det har vært vårt ønske siden vi startet arbeidet med filmen, sier produsent Trond Jacobsen.

My Favorite War har fått både utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

Reven og nissen

Også en annen norsk animasjonsfilm fikk pris i Annecy, nemlig Reven og Nissen som er basert på historien av Astrid Lindgren og som er et samarbeid mellom Astrid Lindgren Film og Qvisten Animation. Regissører Yaprak Morali og Are Austnes har laget et magisk juleeventyr ut av billedboken Reven og Nissen med musikk komponert av Gaute Storås og låt skrevet av Joakim Berg fra Kent fremført av Peter Jöback og Moonica Mac. Filmen fikk Young Audience Award, noe som er godt gjort for en julefilm som blir vurdert av juryen midt på sommeren.

 

Om Annecy

Festivalen og markedet i Annecy avvikles digitalt i 2020. Kortfilmene og enkelte av de lange filmene vil være tilgjengelig for publikum på festivalens plattform på nett. Selv om ikke alle de lange filmene er tilgjengelige for publikum har juryene  vurdert alle filmene digitalt.

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no