Benjamin Rees dokumentarfilm Kunstneren og tyven vant en pris for kreativ historiefortelling i Sundance lørdag 1. februar.

Kunstneren og tyven_-bilde
Kunstner Barbora Kysilkovas maleri av Karl-Bertil.

Kunstneren og tyven er regissert av Benjamin Ree og produsert av Ingvil Giske i Medieoperatørene, og er den første norskregisserte dokumentarfilmen som deltar i konkurranse i Sundance - en av verdens viktigste filmfestivaler.

I natt norsk tid vant dokumentaren en spesialpris for kreativ historiefortelling: World Cinema Documentary Special Jury Award for Creative Storytelling.

Overlykkelige
- Vi er overlykkelige over å ha fått det beste av to verdener: mest oppmerksomhet og anmeldelser av alle de udenlandske filmene - pluss en pris, sier produsent Ingvil Giske.

Filmen ble vist flere ganger under festivalen, og vakte stor oppmerksomhet. Den fikk også strålende kritikker i internasjonal presse og bransjeblader.
Variety skriver blant annet: "Incredible. That’s the word that comes to mind with Benjamin Ree's "The Painter and the Thief", a stranger-than-fiction friendship story in which vérité techniques produce unbelievable results.

Juryens begrunnelse
Juryleder Rima Mismar begrunner prisen med  “its distinct approach to time and chronology and for adopting a structure that emanates two conjoined and constantly shifting perspectives.

- Gratulerer så mye! Vi er utrolig stolte av Benjamin Ree og Medieoperatørene som ikke bare klarte å komme gjennom det bittelille nåløyet det er å bli tatt ut til dokumentarprogrammet på filmfestivalen i Sundance, men i tillegg vinner pris. Denne filmen forteller en spektakulær historie - og den er særdeles godt fortalt, noe denne prisen er et bevis på. Vi ser igjen her at norsk dokumentarfilm hevder seg i verdensklasse, og det er selvfølgelig veldig stas, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Om Kunstneren og tyven
Noen historier er så utrolige at dokumentarfilm er best for å yte dem full rettferdighet. En slik historie er den om kunstneren og tyven. Når to verdifulle malerier av kunstneren Barbora Kysilkova blir stjålet fra et galleri på Frogner i Oslo, finner politiet tyven etter noen få dager, men kunstverkene blir derimot ikke funnet. Barbora oppsøker rettssaken i håp om å finne ledetråder, men i stedet ender hun opp med å spørre tyven om hun kan male ham. Dette blir starten på et helt uvanlig vennskap. Over tre år følger kinodokumentaren den utrolige historien om kunstneren som leter etter sine stjålne malerier, samtidig som hun gjør kunsttyven om til kunst.

Om regissør og produsent
Regissør og manusforfatter Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.
Medieoperatørene er et av av Norges mest erfarne og produktive produksjonsselskaper, og har produsert en rekke prisvinnende dokumentarfilmer.

Om konkurranseprogrammet
Kunstneren og tyven ble vist i konkurranse-programmet for utenlandsk dokumentar sammen med elleve andre dokumentarfilmer, og hadde premiere på åpningsdagen til festivalen, 23. januar. Tidligere filmer som er vist i dette programmet er de Oscar-vinnende filmene Searching for Sugarman, Man on Wire og BAFTA-vinneren Senna. Kunsteren og tyven er en co-produksjon med VGTV.

Den er også plukket ut til konkurranseprogrammet på Human-festivalen i Oslo i februar, og får norsk kinopremiere høsten 2020.

 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Prosjektleder internasjonale forhold dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen@nfi.no
 • Gro Rognmo
  • Gro Rognmo

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Kommunikasjon og innsikt
  • Telefon: +47 918 29 667
  • E-post: gro.rognmo@nfi.no