Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har blitt støttemedlem i European Academy, den europeiske organisasjonen som jobber for kunstnerisk frihet og nettverk mellom filmskapere. 

European_Film_Academy_-_European_Film_Awards_logo.svg

-På vegne av styret i European Film Academy (EFA) vil vi takke Norsk filminstitutt for å ha takket ja til å bli et støttemedlem av EFA. Det betyr mye for oss at NFI blir med i dette sterke nettverket av støttespillere for europeisk film, spesielt nå på et tidspunkt der det å stå sammen blir ekstremt viktig for å komme gjennom krisen som koronaviruset representerer, sier Direktør Marion Döring. 

-Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet er viktige verdier for oss. Det er derfor naturlig at Norge gjennom Norsk filminstitutt støtter det viktige arbeidet EFA gjør sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.  Som støttemedlem for EFA blir vi en mer integrert del av den europeiske «filmfamilien» - det vil også styrke norsk film og norsk filmbransje. 

Kjemper for bedre kår for filmskapere

European Film Academy ble startet i 1988 av en rekke profilerte europeiske filmskapere som anså at den europeiske filmen trengte et løft og at de sammen kunne kjempe for bedre kår for ytringsfrihet og kunstnerisk frihet. Nåværende president for organisasjonen med 3600 medlemmer fra hele Europa, hvorav 55 er fra Norge, er regissør Wim Wenders. Organisasjonen er non-profit og mottar driftstilskudd fra byen Berlin og Tyskland.

Direktør Marion Döring i European Film Academy (EFA) var i fjor på Filmens hus i Oslo for å fortelle norske filmfolk om hvorfor de bør være medlemmer i EFA. Döring vil for øvrig forlate direktør-stolen i løpet av høsten, etterfølger er den profilerte lederen av European film Market i Berlin, Matthijs Wouter Knol.

Hans Petter Moland er fornøyd medlem

- Det er fint å kjenne seg som en del av et større fellesskap av europeiske filmskapere. Og medlemskapet til 225 Euro, som du for øvrig kan få skattefradrag for i Norge, gir deg tilgang til EFAs strømmetjeneste med alle de 50-60 filmene på den årlige kortlisten, som er det beste av Europeisk film, sier Moland. Han opplever at det er mange norske filmfolk, spesielt blant fotografer, lydfolk og klippere som ikke vet at de også kan bli medlem, og Moland oppfordrer alle norske filmfolk til å bli medlem i EFA.
-Det vil jeg anbefale både på grunn av det europeiske fellesskapet, strømmetjenesten og at vi her har stemmerett, selv om vi ikke er medlem i EU, sier Hans Petter Moland.

European Film Award

Siden den Europeiske filmprisen (European Film Award) ble delt ut i Berlin i 1988 har Norge vunnet to priser, Lifetime Achievement Award til Liv Ullmann i 2004 og European Cinematographer til Martin Otterbeck for Utøya – 22. juli i 2018. European Film Academy har i overkant av 3600 medlemmer, og det er altså EFA som organiserer European Film Award.  
Neste European Film Award-utdeling vil etter planen foregå 12 desember på Island, og dette blir en av de første mulighetene for den europeiske filmbransjen til å møtes etter pandemi-utbruddet. 

  • Dag Asbjørnsen
    • Dag Asbjørnsen

    • Seksjonsleder
    • internasjonale relasjoner
    • Telefon: +47 402 22 151
    • E-post: dag.asbjornsen[@]nfi.no
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no