Norsk filminstitutt


Hot Docs, Nord-Amerikas største dokumentarfestival og bransjemønstring går av stabelen 30. april- 10.mai i Toronto, og flere norske filmer er valgt ut. 

All_That_I_Am_Director_Tone_Grøttjord_Glenne

Tone Grøttjord-Glennes Alt det jeg er, har internasjonal premiere i den internasjonale konkurransen. Benjamin Rees Kunstneren og Tyven er med i seksjonen Artscapes.
 
iHuman av Tonje Hessen Schei og UpNorth deltar under Special Presentations og The Art of Fallism av Aslaug Aarsæther og Isme Film under Revisionaries. 

Den svensk-norske coproduksjonen Only The Devil Lives Without Hope med regi av Magnus Gertten deltar i World Showcase. Norsk coprodusent er UpNorth Film.


Hot Docs går delvis digitalt


Hot Docs Canadian International Documentary Festival er verdens største festival for dokumentarfilm ved siden av IDFA i Amsterdam, og regnes som en viktig inngangsport til det amerikanske markedet. Vanligvis besøkes festivalen av omtrent 200 000 publikummere og bransjeaktører, men grunnet koronasituasjonen kommer årets festival til å gå delvis digitalt, først og fremst en rekke bransjeaktiviteter. 

Juryene vil fortsatt bedømme filmene og dele ut priser, men hvordan filmene skal vises for publikum er foreløpig uavklart da denne delen av festivalen er utsatt inntil videre.


Årets jury for lange dokumentarer

Juryen for den internasjonale konkurransen for lange dokumentarer består av Chris Hegedus (The War Room, Elaine Stritch at Liberty, Unlocking the Cage), Orwa Nyrabia, kunstnerisk leder for IDFA (Dolls, A Woman from Damascus, Return to Homs), og den prisbelønnede kanadiske produsenten Justine Pimlott (What Walaa Wants, Punch Like A Girl, Fag Hags)

Om filmene


Alt det jeg er

Emilie ble seksuelt misbrukt fra hun var 6 til 12 år av sin stefar, som ble dømt for overgrepene. Etter fem år i barnevernet kommer Emilie hjem til sin mor og tre yngre søsken. Filmen følger henne fra hun er 18 til 20 år og viser hvor viktig det er for Emilie å stå frem med sin historie, og hvor vanskelig det er for samfunnet å ta imot henne. Alt det jeg er viser for første gang konsekvenser av seksuelle overgrep fra barndommen sett utelukkende gjennom øynene til et ungt menneske. Dette er historien om en usedvanlig modig ung kvinne på vei til forsoning.

Tone Grøttjord-Glenne har regi. Produsent Sant & Usant

 

Kunstneren og tyven_-bilde

Kunstneren og tyven

Filmet gjennom tre år følger Kunstneren og tyven det usannsynlige vennskapet mellom kunstneren Barbora 'Barbar' Kysilkova og den narkomane tyven som stjal to av hennes malerier. En overraskende historie med en tvist der kunstneren, mens hun leter etter sine stjålne malerier, langsomt forvandler kunsttyven til kunst.

Regi Benjamin Ree. Produsert av Medieoperatørene


The Art of Fallism 

The Art of Fallism er en kunstnerisk dokumentarfilm som skildrer en massiv studentbevegelse som oppstod i Sør-Afrika i 2015. Apartheid er over, men regnbuenasjonen er en løgn. Med kvinner, skeive og transkjønnede i ledelsen kjemper bevegelsen for å rive ned det rasistiske samfunnet. Men hva gjør du når du oppdager at bevegelsen du er en del av vender seg mot deg?

Regi Aslaug Aarsæther og Gunnbjørg Gunnarsdottir. Produsert av Isme Film.
 

iHuman

iHUMAN

Dokumentar-thrilleren iHUMAN tar oss med på en reise inn i den «usynlige revolusjonen», hvor kunstig intelligens forandrer oss som mennesker, samfunnet og fremtiden. Vi er besatt, avhengig og kontrollert  av teknologi. Men, hvem har egentlig kontrollen? iHUMAN er den første kinodokumentaren som viser den akselererende industriens politiske og sosiale konsekvenser gjennom møter med noen av de største pionerene i vår tid.

Regi Tonje Hessen Schei. Produsert av Up North. Co-produsent Made in Copenhagen.


Only the Devil Lives Without Hope

Only the Devil Lives Without Hope er en dokumentarisk thriller om kjærlighet, svik, spioner, snikmordere og det uknuselige håpet om en bror, innelåst i et ørkenfengsel kalt "The Place of No Return". Dilya ble menneskerettighetsaktivist den dagen broren Iskandar ble kastet i fengsel, anklaget for å være en terrorist. I årevis utfordret hun diktaturet, og konsekvensene var brutale. Hun måtte rømme landet, men innså at regimet som tok broren hennes var nærmere enn hun noen gang kunne forestille seg.

Regi Magnus Gertten. Produsert av Auto Images. Norsk co-produsent UpNorth.