Norsk filminstitutt

Viktor Kossakovsky og norske Sant & Usants nye film Gunda er tatt ut til den nye konkurranseseksjonen Encounters i Berlin - og konkurrerer også om Berlinale Documentary Award.

GUNDA_ny
Grisen og tittelkarakteren Gunda bor på Grøstad gård i Horten. Foto: Egil Håskjold Larsen

- Gratulerer til Sant & Usant som er valgt ut til en helt ny og prestisjefylt seksjon under filmfestivalen i Berlin i år. Viktor Kossakovsky er en merittert og innovativ regissør, og vi er stolte over at han velger å samarbeide med det norske produksjonsselskapet Sant & Usant og fotograf Egil Håskjold Larsen med denne filmen. Anita Rehoff Larsen og Tone Grøttjord-Glenne har laget en rekke sterke dokumentarfilmer tidligere, og har en klar visjon med det de gjør, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør i NFI.

Dette er Encounters

Den nye Encounters-seksjonen er et supplement til hovedkonkurransen i Berlin, og vil vise estetisk og formmessig nyskapende filmer som utfordrer det tradisjonelle filmspråket.

 - De teknologiske og økonomiske endringene vi har sett i det 21. århundre har også forandret måten vi lager film på. Grensene mellom fiksjon og dokumentar, filmessay og sjanger er mindre stabile og flyter over i hverandre. Denne nye konkurranseseksjonen vil, sammen med den internasjonale konkurransen, gi oss muligheten til å omfavne disse endringene, uttaler festivalens nye kunstneriske leder Carlo Chatrian.

Konkurrerer om flere priser
I Encounters konkurrerer 15 filmer om pris for beste film, beste regi og juryens spesialpris. Gunda er også nominert til Berlinale Documentary Award, en pris på 40.000 euro sponset av den tyske tv-kanalen Rundfunk Berlin-Brandenburg. Prisen deles mellom regissør og produsent.

- Det er først og fremst en fantastisk flott anerkjennelse for oss å bli tatt ut til det nye konkurranseprogrammet i Berlin, og vi er glade for at den nye Encounter seksjonen ønsker å fremme nye perspektiver på det store lerretet. Dette blir andre gang vi produserer med regissør Victor Kossakovsky, og med det fortsetter vi samarbeidet med å finne nye måter å utforske det cinematiske uttrykket på. Vi gleder oss til å dele denne filmen med festivalpublikumet under jubileumet for den 70ende filmfestivalen i Berlin - før filmen også vil komme til Norge på et senere tidspunkt, sier Anita Rehoff Larsen.

Om filmen
Vi deler kloden vår med mer enn en milliard griser, mer enn en milliard kyr og over tjue milliarder høns. I industrialiserte land tenker vi enten ikke på dem, eller overser det faktum at de også er bevisste vesener. Hva tenker de egentlig om oss? Hva ville de sagt til oss hvis vi skjønte språket deres? Kan vi forstå dem ved å åpne oss for dem og varsomt iaktta dem? Hva kan de lære oss?
 
I Gunda griper den russiske filmskaperen Victor Kossakovsky hjertevarmt inn for å omkalibrere vårt moralske univers ved å vise oss dyrene som individer. En gris ved navn Gunda, to sinnrike kuer og en kylling med ett bein som stjeler showet blir en betimelig påminnelse for oss om hvor verdifullt livet er – for alle våre medskapninger.
 
Ved å gjengjelde purkens undrende blikk og lytte til kyrnes lavmælte raut, avkrefter Kossakovsky enhver forestilling om at vi er skilt fra dem ved en slags enestående menneskelig evne til å ha følelser, bevissthet eller vilje.
 
I et dypdykk i dyrenes liv, som leves til det fulle i nød og lyst, akkurat som vårt, blir det utenkelig at ikke menneskeheten snarest gjennomfører de radikale endringene som må til for å stanse vår omfattende grusomhet mot dem og vår tankeløse nedslaktning av dem.
 
Gunda er Kossakovskys intenst personlige bestrebelse på å fornye vårt syn på selve livet, en meditasjon over mystikken som ligger i bevisstheten til alle former for liv, oss inkludert.
 
Om regissøren
Victor Kossakovsky startet sin filmkarriere som assisterende fototgraf, regissør og klipper hos Leningrad studio of Documentaries i 1978, og har sin utdannelse fra Higher Courses of Film Writers and Directors i Moskva. Han har laget en lang rekke prisvinnende dokumentarfilmer, og står ofte for både regi, foto og klipp selv. Kossokovskys filmer har vunnet over hundre priser verden over, og hans forrige film,  Aquarela, hadde premiere i Venezia i 2018.

Denne gangen er det den norske fotografen Egil Håskjold Larsen som filmer husdyrene i Gunda. Larsen, som også regisserer og fotograferer sine egne filmer, ble nominert til Amanda for beste dokumentar med sin debutfilm 69 minutter av 86 dager (produsert av Sant & Usant), og vant senere Amandaprisen for sin neste dokumentar Hvor man vender tilbake, Produsert av Yellow Log. Filmen åpnet filmfestivalen i Tromsø i 2019.

Kossakovsky har samarbeidet med norske Sant&Usant helt siden 2015, da de laget barnedokumentaren Varicella (2015). Filmen vant pris under Message to man-filmfestival i Russland, og fikk Special mention i konkurranseprogrammet på IDFA. Gunda  har allerede før den har hatt premiere vakt oppmerksomhet, og ble blant annet presentert  i Cannes og under DOC Norway i Bergen.

Gunda har fått totalt 3.4 millioner kroner til utvikling, produksjon og lansering fra norsk filminstitutt.

Om produksjonsselskapet
Sant& Usant er et av Norges mest erfarne produksjonsselskaper innen dokumentarfilm, og ble startet av Tone Grøttjord-Glenne og Anita Rehoff Larsen i 2006, og deres filmer har vunnet flere internasjonale priser. Nå jobber de med det som blir Norges første Netflix Original dokumentar, Sisters on Track

Gunda er co-produsert av to ganger Oscar nominerte Joslyn Barnes fra Louverture Films i USA, og finansiert av Norsk Filminstitutt, Fritt ord, Media programmet i Kreativt Europa, Artemis Rising Foundation, Empahty arts og Storyline studios.

Norge i Berlin
Fra før er det klart at Maria Sødahls spillefilm Håp skal vises i Panorama-seksjonen i Berlin, som også kan vinne en publikumspris. Norge fikk stor oppmerksomhet under filmfestivalen i Berlin i fjor som fokusland på markedet, og Hans Petter Molands Ut og stjæle hester vant også en Sølvbjørn for beste foto.
Filmfestivalen i Berlin finner sted 20. februar - 1. mars 2020.

 • Gro Rognmo
  • Gro Rognmo

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 918 29 667
  • E-post: gro.rognmo@nfi.no
 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Lanseringskonsulent utland dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen@nfi.no