Norsk filminstitutt

Maria Sødahls film Håp valgt ut som Norges Oscarkandidat i kategorien beste internasjonale film.

håp (2)
Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård

Etter grundige vurderinger av Oscar-akademiets nye korona-tilpassede regelverk for kategorien Beste internasjonale film i forhold til premieredato, språk og nasjonalitet, hadde den norske Oscarkomiteen en liste på 33 langfilmer til vurdering.

I forrige uke ble listen redusert til en kortliste på tre langfilmer som aktuelle norske Oscar-kandidater. Disco i regi av Jorunn Myklebust Syversen, Håp i regi av Maria Sødahl og Selvportrett i regi av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin.

På gårsdagens møte i den norske Oscar-komiteen presenterte de tre filmenes produsenter og regissører sine planer for en eventuell Oscar-kampanje. Alle produsentene har vist stor forståelse for arbeidet som følger med å være norsk Oscar-kandidat, og leverte gode planer for kampanjene. Med en pågående epidemi er det spesielt viktig å tenke nytt og kreativt for å nå frem til de Oscar-medlemmene som skal se og stemme på filmene.

Etter en nøye vurdering av de tre filmene og tilhørende kampanjer ble Håp utpekt som Norges Oscar-kandidat til kategorien Beste internasjonale film.

Komiteens begrunnelse

«Filmen Håp er en sjeldent intim og original beretning om en familie som gjennomgår en altomfattende krise. I skyggen av brå og alvorlig sykdom hyller filmen livet og kjærligheten i møtet med det verst tenkelige, det hele basert på filmskaperens personlige erfaringer. Å nærme seg det aller innerste og sammensatte med så finstemt bruk av filmatiske og emosjonelle virkemidler, er derfor en bragd. Manusforfatter og regissør Maria Sødahl balanserer ensemblet så vel foran som bak kamera med imponerende sikkerhet. Ikke minst er Andrea Bræin Hovigs usentimentale tolkning av hovedrollen, i nydelig og nært samspill med Stellan Skarsgård som introvert ektemann, med på å skape et sjeldent universelt og sterkt portrett av et skjørt kjærlighetsforhold. Det gjør «Håp» til en rørende og klok film som framfor alt framhever nettopp håp og livsvilje som ubestridelige faktorer når mørket omslutter troen på en framtid.

Juryen har tro på at tematikkens evige aktualitet og filmens modige og sterke tilstedeværelse kan bringe «Håp» langt i konkurransen om å bli nominert til Oscar for beste internasjonale film.»

Lykkelig regissør

-For en uke! Først European Film Awards nominasjoner for beste regi og kvinnelige skuespiller – og så norsk Oscar-kandidat i kategorien Beste internasjonale film. Jeg er overstadig lykkelig og stolt på vegne av mine fantastiske skuespillere Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Vi skal gjøre vårt beste for å sette Norge på kartet i både Europa og USA, sier regissør Maria Sødahl.

-Første gang jeg leste manus, tenkte jeg; denne kan vinner Oscar. Nå er vi et skritt nærmere, og det føles fantastisk, sier produsent Thomas Robsahm.

Om Håp

Håp handler om Anja som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen.

Håp Maria Sødahl

Håp er skrevet og regissert av Maria Sødahl. I hovedrollene finner vi Andrea Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Filmen er produsert av Thomas Robsahm for Motlys AS. Internasjonal salgsagent er TrustNordisk, som har solgt Håp til over 40 land inklusive USA, UK, Tyskland, Canada og Benelux. Håp hadde nylig premiere på 90 kinoer i Sverige og har fått strålende anmeldelser.

Filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september 2019 og gikk videre til Panoramaseksjonen på årets filmfestival i Berlin, hvor den vant den europiske distribusjonsprisen Label Europa Cinemas. På filmfestivalen Skip City i Japan vant filmen hovedprisen.

På tirsdag ble det offentliggjort atHåp er nominert til European Film Awards, Europas svar på Oscar, i klassen for beste regi. I tillegg er hovedrolleinnehaver Andrea Bræin Hovig nominert i klassen for beste kvinnelige skuespiller. Dette er første gang en norsk skuespiller er nominert til denne prisen.

Komiteens arbeid

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene og regissørene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Disse presentasjonene ble gitt for komiteen i går ettermiddag, og basert på dette, konkluderte komiteen på at Håp skal representere Norge i årets konkurranse.

Den norske Oscar-komiteen 2020

Leder Kjersti Mo, Norsk filminstitutt
Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag
Håvard Fandrem, Norsk filmforbund
Assad Siddique, Norsk skuespillerforbund
Lorentz Celo, Norske filmregissører
Liv Joelle Barbosa Blad, Norsk dramatikerforbund
Gudny Hummelvoll, Virke Produsentforening
Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille én film til kategorien Beste internasjonale film. Filmen må være over 40 minutter og ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2019 til 31. desember 2020. Den må også være produsert utenfor USA, ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk og ellers oppfylle kravene til Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Sist ble 92 filmer sendt inn.

Etter at alle forslagene har kommet inn fra hele verden vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin internasjonale komité alle filmene, før de velger ut syv filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ti filmer. Denne kortlisten blir annonsert 9. februar.

En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ti filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres. Alle de endelige Oscar-nominasjonene annonseres den 15. mars. Den 93. utgaven av Oscar-gallaen er utsatt på grunn av korona-pandemien og kommer neste gang til å avholdes 25. april 2021 i Los Angeles

Tidligere norske Oscarnominasjoner

Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957). Kongens nei var med på akademiets kortliste i 2016.

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland spillefilm
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no