Norsk filminstitutt

I natt hadde Benjamin Ree og Medieoperatørenes dokumentar Kunstneren og Tyven verdenspremiere i Sundance, til svært gode kritikker. Tre norske kortfilmer deltar også i konkurranse.

På scenen i Sundance i natt, 24. januar: F.v. Regissør Benjamin Ree, produsent Ingvil Giske, klipper Robert Stensgård, fotograf Kristoffer Kumar, medvirkende (kunstneren) Barbora Kysilkova og Øystein Stene.

 

Sundance Film Festival er en av verdens viktigste festivaler, og dette er aller første gang en norskregissert dokumentarfilm er invitert til den prestisjetunge festivalen. Kunstneren og tyven er historien om en kunstmaler som møter tyven som stjal kunsten hennes, og ender opp med å male ham. Dette blir starten på en helst spesiell relasjon mellom de to - kunstneren Barbora og kriminelle Karl-Bertil.

Allerede før premieren uttalte festivalsjef i Sundance, John Cooper, at filmen er en av hans fem favoritter:

Festivalsjefens favoritt

"A documentary about the strange-but-true story of a Czech artist, Barbora Kysilkova, who befriended the man who stole two of her valuable paintings from an Oslo art gallery: “It’s a very intriguing film. It’s going to be a Sundance discovery. It’s not to be ignored, for sure". Sier festivalsjef John Cooper til The Star.

De første gode kritikkene har allerede tikket inn:

Screen International skriver blant annet: "Unfolding slowly, mostly in English, it’s an intriguing tale of lost souls and found redemption that could provide a unique change of pace for specialty cinemas and home screens".

Variety følger opp med: 

Incredible. That’s the word that comes to mind with Benjamin Ree's “The Painter and the Thief", a stranger-than-fiction friendship story in which vérité techniques produce unbelievable results.

I konkurranse

Filmen ble vist for første gang i dag fredag 24. januar, og skal vises fem ganger under festivalen. Kunstneren og tyven vises i konkurranse-programmet for utenlandsk dokumentar med elleve andre dokumentarfilmer. Tidligere filmer som er vist i dette programmet er de Oscar-vinnende filmene Searching for Sugarman, Man on Wire og BAFTA-vinneren Senna.

Kunsteren og tyven er en co-produksjon med VGTV. Den er også plukket ut til konkurranseprogrammet på Human-festivalen i Oslo i februar, og får norsk kinopremiere høsten 2020.

Filmen har fått totalt ca 2,7 millioner kroner i tilskudd til utvikling, produksjon og lansering fra NFI.

Dette sa dokumentarfilmkonsulent i NFI, Helle Hansen, da filmen fikk produksjonstilskudd:

- Dette er en fortælling med autenticitet og kompleksitet fortalt gennem regissisørens tydelige vision. Den er original, smuk og tankevækkende, og med et fatastisk cast.

Regissør og manusforfatter

Regissør og manusforfatter Benjamin Ree er utdannet journalist, og har tidligere laget dokumentarer og reportasjer for BBC, Reuters, NRK og VGTV, og jobber til daglig i VGTV. De siste årene har han laget flere prisvinnende korte dokumentarer, blant annet Drømmen om kongeørnen. Hans første langfilm, dokumentaren Magnus – om sjakkesset Magnus Carlsen, hadde sin premiere under filmfestivalen i Tribeca, og ble solgt til mer enn 60 land.

Les intervju med regissør Benjamin Ree.

Kunstneren og tyven_-bilde
Barboras maleri av Karl-Bertil.

Norsk kortfilm i Sundance

Også tre norske kortfilmer vises i konkurranse i Sundance:

Farce (Farse)

En samisk mann prøver å redde både reinsdyrene sine og kvinnen han begjærer. Den animerte korfilmen Farse er en fabel om lidenskap som får fatale konsekvenser. Filmen er regissert av Robin Jensen og produsert av Mikrofilm AS. Den er støttet av NFI.

Former Cult Member Hears Music For The First Time

Etter at en kvinne flykter fra sin voldelige familie, inviteres hun med på et journalistisk eksperiment: Å høre musikk for første gang. Kortfilmen er regissert av Kristoffer Borgli, og er en norsk- amerikansk samproduksjon produsert av Furlined og Bacon Productions.

Do Not Split

Do Not Split er en historie om Hong Kong-protestene i 2019. Dokumentarfilmen følger de lokale aktivistene når de demonstrerer. Konflikten eskalerer når bevæpnet politi dukker opp. Filmen er regissert av Anders Hammer og produsert av Field of Vision.

Stills_Farse_Kjeller_Small.jpg
Fra kortfilmen Farse