Norsk filminstitutt

Itonje Søimer Guttormsens første spillefilm Gritt er invitert til hovedkonkurransen ved filmfestivalen i Rotterdam, hvor også Ane Hjort Guttus Manifest skal delta i korfilmkonkurransen.

- Det er en stor ære at Gritt er valgt ut til hovedkonkurransen i Rotterdam. Jeg gleder meg til å dele filmen med et lokalt og internasjonalt publikum, se banebrytende filmer og møte regissørkollegaer fra andre verdenshjørner - selv om det blir fra min egen stue, sier regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen.

Gritt

Om Gritt

Gritt er en original, morsom og uforutsigbar skildring av dagens samfunn, med en svært ukonvensjonell kvinnelig hovedperson i sentrum. I hovedrollen leverer Birgitte Larsen en uforglemmelig rolleprestasjon som Gritt. Gritt, som en gang het Gry-Jeanette, dro rett fra dramaskole til Hollywood, men møtte raskt veggen og endret kurs. 17 omflakkende år senere er hun tilbake i Oslo. Mens hennes tidligere studievenner gjør karrierer på Oslos teaterscener, brenner hun for å virkeliggjøre et stort, radikalt kunstprosjekt. Men det skorter på interesse og støtte.

Når Gritt får et knusende avslag og samtidig mister leiligheten hun har lånt, blir livssituasjonen desperat. En mulighet til å assistere ved et teater oppstår, og Gritt griper sjansen. Hun snik-flytter inn bak scenen, og mens teatergruppa er på turné begynner Gritt på sin egen forestilling med mål om å begrave kapitalismen og patriarkatet for godt.

Manus og regi er ved Itonje Søimer Guttormesen og filmer er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film. Filmen har mottatt 5,5 millioner kr i utviklings- og produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

- Det er en enorm anerkjennelse av filmens kunstneriske kvaliteter at den har blitt valgt ut til hovedkonkurransen ved Rotterdam internasjonale filmfestival. Itonje Søimer Guttormsen er et stort talent som våger å gå helt egne veier og har laget en uvanlig sterk og særegen spillefilmdebut. Det er en fantastisk start på filmens reise. Vi gleder oss til den skal møte publikum både i utlandet og på kino i Norge i løpet av våren 2021 sier produsent Maria Ekerhovd for Mer Film.

Om regissør og manusforfatter Itonje Søimer Guttormsen

Itonje Søimer Guttormsen (f. 1979) er regissør bosatt i Oslo, med utdannelse fra European Film College i Danmark, Den norske filmskolen og Akademin Valand i Sverige. Hennes kortfilm Retrett (2016) gjorde seg bemerket ved festivaler i inn- og utland og var nominert til Amanda. Søimer Guttormsen leder performance gruppen «Lilithistene» som senest var å se ved Akershus Kunstsenter våren 2020, og er opphavskvinne for kunstfilmfestivalen ByFlimmer og Koret.

Om Mer Film

Mer Film er et erfarent produksjonsselskap med base i Bergen og Tromsø, og har produsert filmsuksesser som Hva vil folk si (Iram Haq/2017) og Disco (Jorunn Myklebust Syversen/2019). I 2021 er Mer Film aktuelle med De uskyldige av Eskil Vogt og skal i produksjon med Ole Giævers La elva leve og Gunnar Vikenes Krigsseileren. Alle filmene har mottatt produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt.

Returnerer for fjerde gang med Manifest

Ane Hjort Guttu deltar for fjerde gang i festivalens kortfilmprogram. Tidligere titler er Uten tittel (Byen om natta), Dette er alle steder og Tiden går. Sistnevnte var også i Documentary Fortnight på MOMA i 2016. På festivalens 50-års jubileum i 2021 skal hun konkurrere med kortfilmen Manifest

 

Om Manifest

Manifest er en fiktiv historie om en kunstskole som på overflaten fungerer som institutt for fine art i et stort, konsolidert universitet. I hemmelighet opererer imidlertid dette instituttet som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evaluering, rapport, plan, opptak og ledelse. For eksempel har skolen en «skinndekan», mens studenter og ansatte egentlig har valgt en annen, uoffisiell rektor. Det bookes inn deltakere på fiktive kurs i den felles digitale læringsplattformen, mens det lages andre, hemmelige prosjekter som bare studenter og lærere vet om og som kun presenteres analogt.

 

Om regissør, manusforfatter og produsent Ane Hjort Guttu

Ane Hjort Guttu (1971) er billedkunstner bosatt i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke ulike medier, men har i de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Arbeidene hennes tar for seg forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom. Guttu er også aktiv som kurator og skribent, og hun er professor ved Kunsthøyskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet. Ane Hjort Guttu har selv skrevet manus, regissert og produsert Manifest, med Elisabeth Kleppe for Aldeles som assosiert produsent.

 

Filmen er laget med støtte fra Vestnorsk Filmsenter, Fond for lyd og bilde, Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Norsk Fotografisk Fond, Kunsthøgskolen i Oslo, Fakultet for kunst, musikk og design v/Universitetet i Bergen.

 

Rotterdam internasjonale filmfestival

Rotterdam internasjonale filmfestival feirer sitt 50-års jubileum i 2021. Festivalen vil bli delt i to hoveddeler, med visninger av konkurransefilmene både i kinoer, men også online-visninger i perioden 1. – 7. februar. Den andre delen vil finne sted fra 2. – 6. juni i tillegg til en rekke jubileumsvisninger og arrangement.

Det er 17 år siden sist en norsk spillefilm har blitt invitert til hovedkonkurransen, da med Erik Poppes Hawaii Oslo. Ellers velger ofte nederlandske distributører å lansere norske filmer på festivalen, før ordinær premiere.

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no