Norsk filminstitutt

Gøteborg filmfestival gikk av stabelen i forrige uke, og norsk film dro hjem hele fem priser. Spillefilmen Barn med regi av Dag Johan Haugerud mottok Dragon Award for beste norske spillefilm, og kunne juble over en hovedpremie på én million kroner.

 

1 BEWARE OF CHILDREN - Liv at home1 - Henriette Steenstrup Photo Lars Olav Dybvig-Motlys
Henriette Steenstrup mottok prisen for beste skuespiller i Gøteborg

Barn skildrer de dramatiske følgene av en ulykke som skjer på en barneskole i Oslo, er skrevet og regissert av Dag Johan Haugerud og produsert av Yngve Sæther for Motlys. Hovedpremien på den nette sum av én million svenske kroner gjør Dragon Award til en av verdens mest lukrative filmpriser.

- Første gang jeg besøkte Göteborg filmfestival var tidlig på 90-tallet, først som publikum, og etter hvert også som kortfilmregissør med film i programmet. Noen av de aller viktigste filmopplevelsene jeg har hatt, har jeg hatt på Göteborg Filmfestival. Det føles derfor som en ekstra stor ære og anerkjennelse for meg å motta pris på nettopp denne festivalen, sier en henrykt Dag Johan Haugerud.

 Juryens begrunnelse

"Barn av Dag Johan Haugerud är en film där rollfigurerna hittar en väg att prata med varandra och i vilken språket är vackert utvecklat. Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärlden perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet."


Dragon Award Best Acting

Dette var også en stor kveld for hovedrolleinnhaver Henriette Steenstrup som ble hedret med skuespillerprisen for sin prestasjon i rollen som i Barn.

Sven Nykvist Cinematography Award

Totalt åtte filmer var nominert i hovedkonkurransen, deriblant også norske Disco som skildrer moderne frikirkemenigheter og er regissert av Jorunn Myklebust Syversen, og produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film. Filmfotograf Marius Matzow Gulbrandsen mottok Sven Nykvist- Cinematography Award for filmfotoet i Disco.

Startsladden til Julia Lindström

Kortfilmprisen Startsladden gikk til Julia Lindström for Daddy's Girl. Prisen er verdt 350.000 svenske kroner og er en av verdens største kortfilmpriserManus er skrevet av Amy Black Ndiaye og Julia Lindström og filmen er produsert av Hege Hauff Hvattum for Barbosa Film. Julia Lindström er en av 12 deltagere i Norsk filminstitutt og Talent Norges utviklingsprogram UP.

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no