Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt har oppnevnt et utvalg til den nye ordningen for tilskudd til distribusjon av utenlandsk film i Norge. Utvalget er satt sammen av kandidater foreslått av NFI, Norske filmdistributørers forening og Film & Kino, og skal sitte i perioden 2020-2022.

For Sama
For Sama (regi: Waad al-Kateab og Edward Watts) var nominert til Oscar for beste dokumentar og vant European Film Awards for beste dokumentar. Har vunnet priser på en rekke anerkjente dokumentarfilmfestivaler og norske festivaler som BIFF og Human. Kommer på kino 20. mars 2020.

Det nye utvalget består av Christin Berg (Nordisk Film Kino), Stig Magne Pedersen (Odeon Stavanger) og Aida Liliana LiPera (Cinemateket i Bergen). Charlotte Førli Neumann (Odeon Oslo) og Mari Haugen (Trondheim kino) er vara-medlemmer. 

Utvalget skal vurdere søknader om tilskudd fra distributører til å dekke kostnader knyttet til distribusjon av utenlandsk kvalitetsfilm på kino og andre plattformer. De skal vurdere det nye årlige pakketilskuddet til etablerte distributører og løpende tilskudd til enkelttitler.

Deres anbefaling skal ta utgangspunkt i hvordan filmene bidrar til kvalitet, bredde og mangfold i filmtilbudet i Norge, og distributørenes lanseringsstrategi og gjennomføringsevne.

Større tillit til distributørene

Med fire søknadsfrister i året og kun mulighet for tilskudd til enkeltfilmer, brukte distributørene mye tid på søknadsskriving med gammel ordning. Utvalget hadde følgelig også et stort antall filmtitler å vurdere før hvert møte. Med ny ordning kan etablerte distributører søke om pakketilskudd til opptil ti filmer av gangen uten at titlene er forhåndsbestemt. Søknadene vurderes først og fremst ut fra distributørens tidligere resultater og strategier for å nå ut med utenlandsk kvalitetsfilm. De får selv ansvaret for å bruke midlene på å kjøpe inn filmer som svarer til formålet med ordningen.  

Det er naturlig at de som henter inn utenlandsk film til Norge får ansvar for å sikre at filmene bidrar til kvalitet, bredde og mangfold for kinopublikummet i Norge, sier Julie Ova, avdelingsdirektør i NFI. Vi har en moden bransje og med det nye pakketilskuddet gir vi distributørene større handlingsrom til å velge riktige filmer og planlegge hvordan de skal nå fram til publikum, sier hun.

Uetablerte distributører kan fortsatt søke om enkelttilskudd til enkeltfilmer.

Fakta om tilskudd til utenlandsk kvalitetsfilm:

Norsk filminstitutt (NFI) forvalter årlig rundt seks millioner kroner til innkjøp og distribusjon av utenlandsk film av høy kulturell verdi og kunstnerisk kvalitet til Norge. Målet er å gi publikum bredde og mangfold i filmtilbudet i Norge. I 2019 ble utenlandske kvalitetsfilmer med støtte fra NFI sett av over 300.000 besøkende på kino.

 • Stig Andresen
  • Stig Andresen

  • Rådgiver kompetansetiltak og formidling
  • NFI Bergen
  • Telefon: +47 920 92 475
  • E-post: stig.andresen[@]nfi.no
 • Julie Ova
  • Julie Ova

  • Avdelingsdirektør
  • Formidling og samfunn
  • Telefon: +47 924 69 955
  • E-post: julie.ova[@]nfi.no