Norsk filminstitutt

Oscar 2020: De to norske langfilmene Disco i regi av Jorunn Myklebust Syversen, Håp i regi av Maria Sødahl og dokumentarfilmen Selvportrett i regi av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

En av disse tre filmene vil i neste uke bli utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale film.

Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 33 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten.

Årets tre kandidater

discoNY (2)
Josefine Frida Pettersen i Disco. Foto: Jørgen Nordby, Mer Film

Disco

På overflaten virker alt perfekt. 19 år gamle Mirjam er stedatteren til den karismatiske pastoren i menigheten Friheten. Som regjerende verdensmester i disco freestyle dans, og leder av frikirkens ungdomsgruppe er hun kirkens stolthet. Men under VM kollapser hun på dansegulvet, og nederlaget vekker spørsmål og uro i henne. Hjemme blir hun møtt med at hun må tro mer, tro bedre. Mirjam prøver, men kroppen svikter. I søken etter svar på hvor problemene hennes kommer fra, og i frustrasjon over å ikke bli sett, trekkes hun mot en strengere konservativ menighet. I hemmelighet drar hun på deres sommerleir.

Disco er skrevet og regissert av Jorunn Myklebust Syversen. I hovedrollene finner vi Josefine Frida, Nicolai Cleve Broch og Kjærsti Odden Skjældal. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS.

Filmen hadde sin verdenspremiere i Toronto i 2019 før den deltok i konkurranse i både San Sebastian, Tokyo og Gøteborg.

Produksjonsselskapet Mer film sto også bak de norske Oscar-kandidatene i både 2012 med Jeg er din  og i 2018 med Hva vil folk si, begge i regi av Iram Haq.

Håp

håp (2)

Håp handler om Anja som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen.

Håp er skrevet og regissert av Maria Sødahl. I hovedrollene finner vi Andre Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Filmen er produsert av Thomas Robsahm for Motlys AS.

Filmen hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2019 og gikk videre til Panoramaseksjonen på årets filmfestival i Berlin.

 

Selvportrett

selvportrettet2.jpg

Dokumentarfilmen Selvportrett er et portrett av en kunstner og et portrett av en dødelig sykdom. Lene Marie Fossen ble de siste årene kjent som en fotograf i verdensklasse som lider av alvorlig anoreksi. Hun har hatt et unikt prosjekt, nemlig å avkle sykdommen, vise den frem i all sin skrekk. Eksponere skammen, konfrontere sykdommen, bryte dens regler for å overleve.

Filmen er skrevet og regissert av Margreth Olin, Katja Høgset og Espen Wallin. Den er produsert av Margreth Olin for Speranza Film AS.

Selvportrett har vunnet fem internasjonale priser så langt og Amanda for beste dokumentar 2020. Filmen er også shortlistet til European Film Awards for beste dokumentar sammen med 13 andre internasjonale dokumentarer og ble nylig også shortlistet til IDA Documentary Awards.

Alle de tre filmene på kortlisten er produsert med tilskudd fra Norsk filminstitutt.

 

Komiteens arbeid

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene og regissørene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres i uke 46.

 

Den norske Oscar-komiteen 2020

Leder Kjersti Mo, Norsk filminstitutt

Mode Steinkjer, Norsk filmkritikerlag

Håvard Fandrem, Norsk filmforbund

Assad Siddique, Norsk skuespillerforbund

Lorentz Celo, Norske filmregissører

Liv Joelle Barbosa Blad, Norsk dramatikerforbund

Gudny Hummelvoll, Virke Produsentforening

Stine Oppegaard, Norsk filminstitutt

 

Oscar-regelverket

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best International Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2019 til 31. desember 2020. Den må også være produsert utenfor USA, ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk og ellers oppfylle kravene til Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Sist ble 92 filmer sendt inn.

Etter at alle forslagene har kommet inn fra hele verden vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin internasjonale komité alle filmene, før de velger ut syv filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ti filmer. Denne kortlisten blir annonsert 9. februar.

En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ti filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres. Alle de endelige Oscar-nominasjonene annonseres den 15. mars. Den 93. utgaven av Oscar-gallaen er utsatt på grunn av korona-pandemien og kommer neste gang til å avholdes 25. april 2021 i Los Angeles.

Tidligere norske Oscarnominasjoner

Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957). Kongens nei var med på akademiets kortliste i 2016.

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no