Norsk filminstitutt

Nå kommer historien om Tante Ulrikkes vei på film - det samme gjør historien om Drillo og det norske fotballandslagets gullalder. 

Eksplosjoner i hjertet. Foto: Lin Zhipeng
Eksplosjoner i hjertet, regi Yenni Lee.
​​​​​Foto: Lin Zhipeng

I dag har tre nye spillefilmer og en dokumentarfilm fått produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt. To av spillefilmene er basert på bestselgende romaner, en er helt ny - og historien om Drillo og fotballgutta skal bli kinodokumentar.

- Det skjer mye spennende i norsk filmbransje i dag, tross den vanskelige tiden vi er inne i. Nå ser vi at talenter fra utviklingsprogrammet UP hevder seg i søknadsbunken: Både regissør Yenni Lee og produsent Renée Hansen Mlodyszewski er deltakere i henholdsvis UP 1.0 og UP 2.0, sier NFI-direktør Kjersti Mo.

Ønsker større mangfold

UP 1.0 er et utviklingsprogram for kvinnelige regissører som ble avsluttet i fjor, mens nystartede UP 2.0 er et program for filmskapere som tilhører underrepresenterte grupper i norsk film. UP er et samarbeid mellom NFI, Talent Norge og Norsk Tipping.

- For oss i NFI er det viktig å bidra til et større mangfold i norsk film, både foran og bak kamera – og i hvilke historier som fortelles. Dagens tildelinger bidrar tydelig til dette, og det er fint å se at det langsiktige arbeidet vårt gir resultater. Ikke minst betyr dette at publikum har mye å glede seg til fremover, sier Mo.

I denne runden var det 27 søknader til spillefilmordningen. Spillefilmprosjektene som får tilskudd tar oss med til Groruddalen, på technofest og inn til de udøde - mens dokumentaren om Drillo tar oss tilbake til den legendariske VM-kampen mot Brasil i 1998.

Disse filmene får tilskudd:

Regissør Iram Haq og Rubicon TV AS får 7.000.000 kroner i produksjonstilskudd til spillefilmen Tante Ulrikkes vei, der Erlend Loe har skrevet manus. Filmen er basert på Zeshan Shakars bejublede oppvekstroman.

Regissør Thea Hvistendahl og Drama Einar AS får 12.000.000 kroner i produksjonstilskudd til Håndtering av Udøde, basert på svenske John Ajvide Lindqvists suksessroman med samme tittel. Filmen blir Hvistendahls spillefilmdebut.

Regissør og manusforfatter Yenni Lee og Oslo Pictures AS mottar 6.020.000 kroner i produksjonstilskudd til Eksplosjoner i hjertet – en historie om det umulige kjærlighetsforholdet mellom Billy og Nilo, to unge kvinner - der den ene er monogam og den andre polyamorøs. Filmen er utviklet gjennom NFIs Nye veier, og blir regissørens langfilmdebut.

Regissørene Daniel Høglund og Jo Vemund Svendsen i Fenomen Studios AS får 2.200.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Alt for Norge – historien om Egil «Drillo» Olsen og det norske fotballeventyret på 90-tallet.

AFN_drillojubel_NTB
Foto: NTB