Norsk filminstitutt

Nye tilskudd fra NFI: Eventyret om Kvitebjørn blir helaftens animasjonsfilm - og dokumentarfilmen om Trond Giske får produksjonsstilskudd.

Kvitebjørn
Kvitebjørn Ill.: Nikolai Lockertsen/Maipo Film

Denne uka har tre spillefilmer fått tilskudd gjennom NFIs markedsordning, mens fire dokumentarfilmer har fått produksjonstilskudd.

- Vi er svært glade for å se at hjulene holdes i gang i filmbransjen, og at stadig nye filmproduksjoner nå kan realiseres. I denne runden er det tre filmer som får tilskudd gjennom markedsordningen, filmer som vi tror vil nå et bredt publikum - både store og små. Ekstra morsomt er at en av filmene, Jul i Skomakergata, har tre debutanter bak roret - både produsent, regissør og manusforfatter, sier NFI-direktør Kjersti Mo.

I tillegg får tre dokumentarfilmer produksjonstilskudd.

- Norsk dokumentarfilm er helt i verdensklasse, og disse filmene tar opp både dagsaktuelle og historiske temaer som kan gi ny innsikt - i tillegg til å underholde publikum, sier Mo.

Markedsordningen
I denne runden får tre filmer tilskudd gjennom markedsordningen. Markedsordningen er en tilskuddsordning for kinofilmer med et publikumsestimat på over 200.000, og tilskuddene deles ut to ganger i året, i to størrelser; sju millioner kroner og 15 millioner kroner.

I denne søknadsrunden var det totalt 18 søkere til markedsordningen 

Disse får tilskudd:

Regissør Mikkel B. Sandemose og Maipo Film AS får 15.000.000 kroner i tilskudd til animasjonsfilmen Kvitebjørn– en historie basert på det kjente og kjære norske folkeeventyret.

Regissør Mikal Hovland og Nordisk Film Production AS får 7.000.000 kroner i tilskudd til spillefilmen Jul i Skomakergata– en helt ny versjon av den gamle julekalenderen, der ni år gamle Stine søker ly hos skomaker Andersen den første jula etter krigen.

Fantefilm Fiksjon AS med regissør John Andreas Andersen får 15.000.000 kroner i tilskudd til spillefilmen Konvoien spenningsfilm som handler om de norske krigsseilerne – norske sjømenn som plutselig befant seg i første linje under krigen.

 Disse dokumentarfilmene får tilskudd:

Regissør Håvard Bustnes og Upnorth Film AS får 1.800.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentarfilmen Trond Giske – Makta Rår, som følger Trond Giskes karriere og fall. 

Regissør Stian Indrevoll og Screen Story Film og TV AS får 1.800.000 kroner i tilskudd til kinodokumentaren Mysteriet Raaby – om krigshelten og Kon-Tiki telegrafisten som døde under mystiske omstendigheter rett ved en militærbase i Canada under den kalde krigen.

Regissør Carl Christian Lein Størmer og It’s Gonna Happen AS får 1.500.000 kroner i produksjonstilskudd til dokumentaren Before We Die – historien om tromsøbandet Hangface. De jobbet med de største i USA på 2000-tallet, men i dag finnes det knapt spor etter bandet. Hva skjedde?

Regissør Charlotte Røhder Tvedt og Medieoperatørene As får 1.855.000 kroner i produksjonstilskudd til Etter intervjuet. I 2005 filmet Tvedt 13 asylsøkere som kom til Norge for å søke asyl. 15 år senere finner får vi vite hvordan det har gått med dem. Filmen er utviklet gjennom NFIs talentordning Nye veier.

Giske dokumentar
Trond Giske - Makta Rår