Norsk filminstitutt

Dramafilmen Håp, skrevet og regissert av Maria Sødahl, er nominert til European Film Awards i klassen for beste regi. I tillegg er hovedrolleinnehaver Andrea Bræin Hovig nominert i klassen for beste kvinnelige skuespiller. og Ane Dahl Torp det samme for sin rolle i svenske Charter.  Dokumentarfilmen Gunda er også nominert.  European Film Awards regnes som den europeiske versjonen av Oscar-prisene.

håp (2)

Med disse to nominasjonene for Håp er Andrea Bræin Hovig første norske skuespiller til noensinne å ha blitt nominert til European Film Award fra European Film Academy for sin rolle i en norsk film, Og regissør Maria Sødahl er kun andre norske regissør til å bli nominert til en EFA-pris. Så disse nominasjonene er historiske for filmnasjonen Norge. Det er fjerde gang en norsk dokumentarfilm er nominert. I tillegg til disse er også Ane Dahl Torp nominert som beste skuespillerinne for sin rolle i den svenske filmen Charter. 

Nominert av 3800 filmfolk

-Vi er glade og veldig stolte på vegne av Håp og alle som har vært involvert i denne sterke filmen, som har oppnådd disse prestisjetunge nominasjonene til European Film Award. At 3800 av de fremste filmfolkene i Europa har gitt filmen denne anerkjennelsen ved å stemme den frem til nominasjon er både imponerende og vel fortjent, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Høythengende nominasjoner

-Det er stor stas å bli nominert for beste regi! Det er inspirerende for videre arbeid og en oppmerksomhet jeg ønsker å dele med resten av det fantastiske teamet på Håp, sier regissør og manusforfatter Maria Sødahl.
 
-Dette er første gang en norsk skuespiller blir nominert til denne prisen, så å si at dette føles som en ære er tidenes største underdrivelse. Det å få denne internasjonale anerkjennelsen betyr svimlende mye for meg, sier skuespillerprisnominerte Andre Bræin Hovig.

- Norge har ikke klart å hevde seg spesielt i European Film Awards sammenlignet med Sverige og Danmark. Da er det ekstra gledelig at vi i år har fått to høythengende nominasjoner, sier Håps produsent Thomas Robsahm.

Om Håp

Håp handler om Anja som midt i en aktiv karriere får en livstruende kreftdiagnose servert på lille julaften. Sammen med mannen Tomas, deres tre barn, tre stebarn og sin egen far i en moderne storfamilie – kastes hun inn i en turbulent juleuke. En uke hvor sykdomsforløpet avdekker et skrantende forhold som setter en kjærlighetshistorie i sentrum av fortellingen.

Håp Maria Sødahl


 
Håp er skrevet og regissert av Maria Sødahl. I hovedrollene finner vi Andre Bræin Hovig og Stellan Skarsgård. Filmen er produsert av Thomas Robsahm for Motlys AS.
 
Filmen hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i 2019 og gikk videre til Panoramaseksjonen på årets filmfestival i Berlin. Filmen er så langt solgt til over 40 land så langt, inkl. USA, UK, Tyskland, Canada og Benelux.
 
Den er ute på kino i Sverige på 90 kinoer og har fått strålende anmeldelser. I motsetning til Danmark er det ikke så ofte norske filmer får bred distribusjon på kino i Sverige.
 
I tillegg er Håp på kortlisten til å bli norsk Oscar-kandidat.

Gunda
Gunda

Gunda nominert som beste dokumentarfilm

I tillegg til Håp er altså enda en norsk film nominert til European Film Award. Det er dokumentarfilmen Gunda.
 
På en idyllisk gård følger vi grisen Gunda og de nyfødte grisungene hennes. Vi blir også kjent med noen kuer og en enbent kylling som prøver å fly. Gunda er en sanselig, lavmælt og rørende dokumentar om dyras hverdagsliv; en usedvanlig vakker og betimelig påminnelse om hvor verdifullt livet er for alle levende vesener.
 
Filmen er produsert av Anita Rehoff Larsen for Sant & Usant. Den kjente amerikanske skuespilleren og dyrerettsaktivisten Joaquin Phoenix ble så engasjert av å se filmen at han har blitt eksekutiv produsent, og uttaler at den norske dokumentaren er «en film med sterk betydning og kunstnerskap». Filmen hadde verdenspremiere i Encounters-programmet på filmfestivalen i Berlin i februar, og har senere blitt vist på en rekke internasjonale filmfestivaler. Gunda får norsk kinopremiere i desember.

-Vi er overveldet over nyheten om at Gunda er nominert til til European Film Awards i kategorien European Documentary. Dette er til stor inspirasjon spesielt i disse tider, og vi vil takke alle de internasjonale distributørene som på tross av vanskelige tider i kinobransjen er dedikert til å fortsatt kjempe for filmens plass på det store lerrettet. Det føles ekstra viktig nå å fortsette arbeidet med å produsere og distribuere norsk dokumentarfilm og dette er en stor inspirasjon for alle oss i Sant & Usant til å fortsette dette arbeidet, sier produsent Anita Rehoff Larsen.

Prisutdelingen, der det blir klart om Håp eller Gunda får uttelling for noen av nominasjonene, foregår under den 33. European Film Awards-seremonien som i år er en virtuell seremoni som foregår fra Berlin der European Film Academy holder til. Det skjer lørdag 12. desember.

Norge er støttemedlem i European Film Academy (EFA)

Norge ble i juni et støttemedlem i European Film Academy. Den gang uttalte Norsk filminsittutt-direktør Kjersti Mo:
 
-Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet er viktige verdier for oss. Det er derfor naturlig at Norge gjennom Norsk filminstitutt støtter det viktige arbeidet EFA gjør.  Som støttemedlem for EFA blir vi en mer integrert del av den europeiske «filmfamilien» - det vil også styrke norsk film og norsk filmbransje.

NORSKE EFA-NOMINASJONER GJENNOM TIDENE

European Actor
2000: Stellan Skarsgård for Aberdeen
 
The Young Audience Award
2013: Los Bando av Christian Lo
 
European Documentary Award
2001: Heftig & Begeistret av Knut Erik Jensen
2002: Alt om min far av Even Benestad
2005: Ungdommens råskap av Margreth Olin
 
European Director
2003: Bent Hamer for Salmer fra kjøkkenet
 
Best Sound Designer
2008: O`Horten ved lyddesigner Petter Fladeby
 
Honorary Award
2004: Liv Ullmann
 
University Award
2018: Utøya, 22. juli av Erik Poppe
 
Cinematography
2018: Martin Otterbeck for Utøya 22. juli VINNER
 
European Film Academy Documentary
2007: Belarusian Waltz av Andrzej Fidyk
 
European Short Film
2001: Å se en båt med seil av Anja Breien
2003: Redd Barna av Terje Rangnes
2003: Une Étreinte av Eskil Vogt
2004: Alt i alt av Torbjørn Skårild
2005: Bawke av Hisham Zaman
2006: Sniffer av Bobbie Peers
2007: Tommy av Ole Giæver
2010: Amor av Thomas Wangsmo
2016: Small Talk av Even Hafnor & Lisa Brooke Hansen
 
People’s Choice Award for Best European Film
2012: Hodejegerne av Morten Tyldum
2013: Kon-Tiki av Joachim Rønning & Espen Sandberg
 
European Film Academy Discovery
2005: Uno av Aksel Hennie
2019: Blindsone av Tuva Novotny

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland spillefilm
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Lanseringskonsulent utland dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen[@]nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no