Norsk filminstitutt

Film- og serieskaperne Izer Aliu, Gunhild Enger, Magnus Martens og Thomas Solli mottar hver sitt idéfordypningsstipend fra NFI på 250.000 kroner. 

fire idefordypning
F.v. Gunhild Enger, Izer Aliu, Tomas Solli og Magnus Martens.

NFIs idéfordypningsstipend erstatter det gamle VIP (Vekst i prosjekt)-stipendet, og skal legge til rette for fordypning og modning av nye ideer og fortellinger, som igjen kan bli til nyskapende filmprosjekter – enten spillefilm, dramaserier eller dokumentarer. 

Denne runden var det totalt 12 søkere, 11 fiksjonsprosjekter og ett dokumentarprosjekt, og fire regissører/serieskapere får nå hvert sitt stipend på 250.000 kroner til å fordype seg i arbeidet med nye prosjekter.

Idéfordypningsstipendet retter seg mot etablerte regissører og serieskapere som har hatt en film eller serie i profesjonell distribusjon de siste tre årene. Stipendet skal legge til rette for fordypning og modning av nye ideer og fortellinger - det vil si kommende filmer eller dramaserier.
Mens vi tidligere tildelte seks VIP-stipender i året vil vi nå kunne tilby totalt åtte idéfordypningsstipender per år, med ny søknadsfrist til våren.

Disse får tilskudd til idefordypning:

Izer Aliu

Izer Aliu skal utvikle en ny spillefilm med arbeidstittel Act 4, med handling fra teatermiljøet.
Aliu er født i Makedonia, men vokst opp i Sverige og er nå norsk statsborger og bor og arbeider i Oslo. 

Han debuterte som regissør i 2012 med Å vokte fjellet; eksamensfilmen hans ved Den norske filmskolen, som fikk Amanda for beste kortfilm. Den neste kortfilmen hans var Det gode livet, der borte (2014), som ble nominert til Amandaprisen for beste kortfilm samme år. Aliu fikk Anders Jahres kulturpris for yngre kunstnere i 2015.

I 2016 kom hans spillefilmdebut Fluefangeren, som ga ham en Amanda for beste regi, og filmen ble også nominert til Nordisk råds filmpris fra Norge.
Izer Aliu er også serieskaper for den NRK-aktuelle serien Jordbrukerne, og er også konseptuerende regissør for serien. Den går nå på både norsk og svensk tv. Serien deltok også under Cannesseries, der den vant to priser; beste skuespillerensemble og prisen fra ungdomsjuryen.
- Dette stipendet muliggjør at jeg kan få lov til å jobbe med og utvikle det jeg har aller mest lyst til å jobbe med, og et prosjekt som er svært viktig for meg. Jeg håper også det kan være viktig for andre. De siste årene har vært svært lærerike, og jeg håper å kunne alt jeg har opplevd og lært i det videre arbeidet arbeidet med Act 4, sier Aliu. 

Gunhild Enger

Gunhild Enger får stipend for å arbeide videre med en ny spillefilm, Lyden av Europa. Dette er en komedie der hovedkrakteren er på kulturutvekslingsaling fra Norge til Romania. Filmen er en videreføring av Engers kortfilm Play Schengen. Hun jobber nå på manus sammen med den anerkjente rumenske manusforfatteren Razvan Radulescu. 

Regissør Gunhild Enger har en master i filmregi fra Gøteborg Filmhögskola (Nå Akademi Valand), i Sverige. Enger har flere suksessfulle kortfilmer bak seg, som har reist rundt på festivaler i hele verden og vunnet priser. Hennes kortfilm The Committee hadde premiere på Locarno Film festival og amerikansk premiere i Chicago. Filmene Prematur og Et Enklere liv var begge Amanda nominerte for beste kortfilm.

I fjor kom kortfilmen hennes Play Schengen, som er produsert gjennom NFIs Nye veier. Også den hadde verdenspremiere i Locarno, og amerikansk premiere i Chicago og er senere vist på flere festivaler nasjonalt og internasjonalt. Filmen er også kjøpt inn av Filmbib.

Gunhild var også en av to regissører på den Amanda-nominerte animasjonsfilmen for barn Knutsen & Ludvigsen - Det Store Dyret. Hun deltok tidligere i år på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto med spillefilmen Stone Life, der hun vant en pris og et stipend fra festivalen.

Magnus Martens

Magnus Martens får stipend til å fordype seg i å skape en ny dramaserie, med arbeidstittelen Super. Serien tar utgangspunkt i en serie oljemalerier.

- Dette er et drømmeprosjekt jeg har holdt på med i hodet i mange år, og det betyr selvsagt veldig mye å få ro til å få tid til å virkelig sette seg inn i dette rare universet om en eldre mann som tror han er superhelt. Det å ta utgangspunkt i en serie oljemalerier og lage et filmatisk univers ut av det, er tidkrevende og jeg setter enormt pris på at NFI ser at dette har potensialet til å bli noe helt spesielt.

Martens er utdannet ved London International Film School, og ble i 2012 utropt til en av Varietys "10 Euro-Directors to Watch”. Da hadde han nettopp skrevet og regissert filmatiseringen av Jo Nesbøs novelle Arme Riddere (Jackpot). Etter dette har han i et tiår imponert med regioppdrag for en rekke markante og egenartede amerikanske dramaserier.
På cven står titler som Banshee, 12Monkeys, Power, Marvel’s Luke Cage, Good Behavior, Longmire, Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., Will og Fear the Walking Dead. Her hjemme var han nylig konseptuerende regissør og episoderegissør på fem episoder på spenningsserien Furia, produsert av Monster og vist på Viaplay. Hans siste spillefilm, actionthrilleren SAS: Red Notice, hadde kinopremiere i USA I mars, og på Netflix I høst.

Tomas Solli

Solli får idefordypningsstipend fra NFI for å skape sin første dramaserie, med arbeidstittel Tid nok.
Tomas Solli er utdannet manusforfatter ved Den norske filmskolen, og debuterte i 2009 med kortfilmen Nødutgang, som ble vist under Kortfilmfestivalen i Grimstad. Han har siden jobbet både som manusforfatter og regissør. Solli var en av flere manusforfattere på den kritikerroste serien Lilyhammer (2013-14) og Okkupert (2015), og var manusforfatter og regissør på Tv2-serien Roeng (2018). 

- Jeg er svært takknemlig for at NFI gir meg tillit til å utvikle forfatterskapet mitt i en mer personlig retning med dette idefordypningsstipendet. Tid Nok er en dramaserie for voksne med sci-fi elementer, og jeg er glad for å få bekreftet at det fremdeles er rom for slike historier i NFI. Jeg ser frem til å gi meg i kast med arbeidet, sier Solli.

Les mer om idéfordypning. Neste søknadsfrist er 18. mars 2022.