Norsk filminstitutt

Tolv regissører/manusforfattere/serieskapere får de aller første Neo idéutviklingsstipendene fra NFI. Disse er en del av vår nye talentsatsing Neo, som skal bidra til å fremme tilveksten av nye stemmer, perspektiver og fortellermåter, og med det styrke nyskaping og talentutvikling i norsk film.

Neo ideutvikling erstatter det gamle Nye veier-idéutvikling, og ble lansert og utlyst tidligere i år. Hvert stipend er på 100.000 kroner, og gis til manusforfattere/serieskapere eller regissører som ønsker å utvikle sitt første eller andre prosjekt i langt format, det vil si spillefilm, lang dokumentar eller serie/episodisk fortelling. Målet er å løfte fram nye talenter og nyskapende prosjekter.

Stor søknadsbunke

- Talentutvikling er en viktig del av vår nye strategi, og er viktig også for å bidra til nyskapning og mangfold i norsk filmbransje. Neo skal erstatte vår gamle talentordning Nye veier, og bidra til at enda flere og nye talenter får sjansen til å få et bein innenfor i norsk filmbransje, og lage sin første eller andre film i langt format, sier Ståle Stein Berg, leder for kunstnerisk vurdering i NFI.
 I den aller første runden av Neo ideutvikling var det hele 161 søkere. 98 søkte med spillefilmprosjekter, 21 med dokumentar (film eller serie), mens 42 ønsket å lage  episodisk fortelling eller dramaserie. Kvinneandelen i søknadsbunken var på 46 prosent, mens den er femti prosent blant de som får stipend.

Ståle Stein Berg-Night.jpg
Ståle Stein Berg

-  Dette er en kjempestart for Neo, og viser at det vrimler av filmtalent der ute. Svært mange av prosjektene er både spennende og nyskapende, og med så mange sterke søkere ble det en veldig vanskelig jobb å velge bare tolv. Likevel tror vi at disse tolv prosjektene og filmskaperne vil bidra med noe nytt i norsk film, sier Berg.

Opptatt av variasjon

De to filmkonsulentene Anne B. Sørensen og Lars Daniel K. Jacobsen er tilknyttet Neo som konsulenter, og har gjennomgått alle og valgt ut ti fiksjonsprosjekter og filmskapere som nå får hver sitt Neo-stipend på 100.000 kroner. 


- Det har vært utrolig morsomt å gå gjennom alle prosjektbeskrivelsene og pitchene. Når vi har valgt ut hvilke prosjekter vi vil støtte har vi tatt utgangspunkt i prosjektet. Det har vært viktig for oss at historiene bidrar med noe nytt og gjerne overraskende, samt at vi kan se et tydelig talent som kan bære / innfri prosjektets visjoner og ambisjoner hos filmskaperne. Samtidig har vi vært opptatt av at prosjektene som får tilskudd viser variasjon i sjanger, form og innhold, og bidrar til økt mangfold og representativitet, sier Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og Anne B. Sørensen.

Dokumentarposjekter

21 søkere søkte med dokumentarprosjekter.
 
- Her har vi sett etter prosjekter som skiller seg ut i mengden, og som kan bidra med noe nytt i form av historier og/eller måten å fortelle en dokumentarisk historie på. 
Underveis i utvalgsprosessen oppdaget vi at det ikke var så stor variasjon i prosjektene som vi hadde ønsket oss, og savner prosjekter som tar en større kreativ og kunstnerisk risiko. Dette kan bety at vi som forvaltere av en ny ordning må kommunisere tydeligere og bredere for å nå de filmskaperne som virkelig tenker utenfor den normative fortellingen, og har sterke visjoner for fremtidens filmuttrykk. Når det er sagt, så er vi veldig imponert av de to dokumentarprosjektene som når helt opp i denne runden, der begge filmskaperne tilfeldigvis er kreatører med Filmskolen i ryggen, sier dokumentarfilmkosnsulentene Eirin Gjørv og Klara Grunning Nilsson.

Disse får Neo idéutviklingstilskudd:

Spillefilm:

Eirik Tveiten, Desember
Mats Bjerknes, Forza Oslo
Ida Hansen Eldøen, Gjenbruk
Nina Knag, Ikke kall meg mamma
Ann Aurebekk Holmgren, Porslin

Dramaserie: 

Magnus Aspli, Bug City
Sigurd Odnes Kløvning, Klimakampf
Gustav Lie Gundersen, Man trenger ikke jobbe i Norge
Mohamed Chakiri, Monochrome Utopia
Susanne Skogstad, Vestlandsfanden

Dokumentar: 

Nora Nivedita Tvedt, Hekta (dokumentarserie)
Eva Dam-Hein, What You See Is What You Get?

Om ordningen

Neo idéutvikling skal stimulere til fornyelse og mangfold både på innholdssiden og skapersiden. Tilskuddsordningen skal videre stimulere til utvikling av ideer eller manuskripter til audiovisuelle verk av høy kunstnerisk og profesjonell kvalitet.
Ordningen skal bidra til kontinuitet og profesjonalitet i utviklingsarbeidet, og sikre et bredt og mangfoldig repertoargrunnlag for alle målgrupper.

Neo ideutvikling har en søknadsfrist i året, om våren.

Utover høsten og vinteren åpner vi også for søknader til Neo utvikling og Neo produksjon.

Les mer om Neo

  • Gro Rognmo
    • Gro Rognmo

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 918 29 667
    • E-post: gro.rognmo[@]nfi.no