Norsk filminstitutt

Regissørene Itonje Søimer Guttormsen, Thale Persen, Janic Heen og Mahmona Khan får hver sitt nye idéfordypningsstipend på 250.000 kroner. - Dette vil gi meg tid og rom til å gjøre gravearbeidet, utvikle prosjektet og meg selv videre, sier Khan.

 

 

 

idefordypning
F.v. Janic Heen, Thale Persen, Itonje Søimer Guttorsen og Mahmona Khan.

Det nye idéfordypningsstipendet erstatter det gamle VIP (Vekst i prosjekt)-stipendet fra NFI, og skal og skal legge til rette for fordypning og modning av nye ideer og fortellinger, som igjen kan bli til nyskapende filmprosjekter.

- I en søknadsrunde med så mange sterke prosjekter og filmskapere er jeg glad for at vi kan dele ut hele fire stipend. Det er også gledelig at stipendet har økt fra 200.000 til 250.000. De fire filmskaperne som får idéefordypningsstipend denne runden utmerker seg ikke bare med sine tidligere arbeider, men med ambisiøse prosjekter som på ulike vis har stort behov for et fordypningsarbeid for å tydeliggjøre sitt potensiale. Det er også en spennende variasjon av prosjekt både med tanke på tematikk, fortellerform og målgruppe, sier talentrådgiver Kari Moen Kristiansen.

Denne runden var det totalt 22 søkere, 20 fiksjonsprosjekter og to dokumentarprosjekter. Idéfordypningsstipendet retter seg mot etablerte regissører og serieskapere som har hatt en film eller serie i profesjonell distribusjon de siste tre årene. 
Mens vi tidligere tildelte seks VIP-stipender i året vil vi nå kunne tilby totalt åtte idéfordypningsstipender per år, med ny søknadsfrist til høsten. 

Disse får stipend

Itonje Søimer Guttormsen

Itonje Søimer Guttormsen får stipend for å utvikle en ny spillefilm med arbeidstittelen Butterfly. Filmen følger to på hvert sitt vis skakkjørte søstre oppvokst i en charterresort på Gran Canaria, som etter 27 år motvillig returnerer til barndomsøya fra Lillestrøm og Berlin for å håndtere sin frivoldige mors makabre død, og får et halvferdig esoterisk retreatsenter i de canariske fjellene i hendene. 

Guttomsen hadde verdenspremiere på sin spillefilmdebut Gritt under filmfestivalen i Tromsø i januar. Filmen hadde internasjonal premiere i hovedkonkurransen ved Rotterdam Filmfestival, og vant nylig pris både for beste film og beste skuespiller (Birgitte Larsen) under Vilnius filmfestival. Den har kinopremiere i mai.
Itonje Søimer Guttormsen har bred filmutdanning bak seg, fra The European Film College i Danmark og regilinjen på Den Norske Filmskolen (2008). Hun har også en master i filmiske prosesser fra Valand Akademiet i Gøteborg. Hun har laget flere kortfilmer, blant annet Det frie mennesket (2007) og Den utvalgte (2008). Hennes siste kortfilm Retrett, som introduserte Gritt, fikk filmkritikerprisen i Grimstad i 2016, og ble også nominert til Amanda. Søimer Guttormsen er opphavskvinne for visningskonseptet ByFlimmer og Oslokoret KORET, og arbeider også med rituell performance. 

- Filmen om de to søstrene som på hver sin kant har brukt sine voksne liv på ubevisst å kompensere for en uortodoks og tidvis krevende barndom, og som får muligheten til å se sin fortid, sine nåværende liv og hverandre i et nytt lys igjennom morens død, har fulgt meg fra 2008. Siden da har ikke bare verden forandret seg nevneverdig, men også min arbeidsmetode. Gjennom arbeidet med Gritt fant jeg frem til en måte å skrive og produsere på som i stor grad bruker virkeligheten og dens gaver og begrensinger til å fremme en utforskende prosess og filmfortelling. Tildelingen av utviklingsstipendet gir mot og handlingsrom til å gå inn i fortellingen fra der jeg står nå, og ta med meg den åpenheten og risikoviljen fra arbeidet med Gritt til å videreutvikle min metode og filmiske univers. Jeg er svært takknemlig for tilliten! Sier Guttormsen.

Thale Persen

-   Jeg har alltid hatt hatt lyst til å lage et nordisk eventyr, med utgangspunkt i gotikken. Dette stipendet gjør at jeg kan utvikle det videre, samtidig som jeg får mulighet til å forske i et av livets store mysterium, nemlig døden, som er tema for idéen. Jeg gleder meg til dette!, sier Persen.

Thale Persen får stipend for å utvikle sin tredje spillefilm med arbeidstittelen Fryst, et moderne goth-inspirert eventyr for ungdom. Persen er utdannet innen fjernsynsjournalistikk og dokumentarfilm fra Høgskulen i Volda, og har jobbet i NRKs barne- og ungdomsavdeling. For NRK Super regisserte hun dokumentarseriene avd. Barn og A1 for alltid, som begge ble nominert til Gullruten. Hun har også regissert NRKs julekalender-suksess Julekongen i 2012, også den nominert til Gullruten. For den ble hun også nominert til beste regi. Spillefilmdebuten var en fortsettelse på denne serien, nemlig Julekongen – Full rustning.

Persen har også jobbet som dramaturg på dokumentarserien Gåten Orderud, hatt regi på andre sesong av den internasjonale vampyrserien Nattens arvinger, vært medregissør på den svenske thriller- serien Tynn is, og vært konseptuerende regissør for dokumentarserien Therese, jenta som forsvant. Hennes andre spillefilm Clue - Maltesergåten har premiere til høsten. 

Janic Heen

Janic Heen skal bruke sitt stipend til å utvikle spillefilmen Frankensteineffekten, som handler om den 16 år gamle hackeren Viktor. Heen er utdannet regissør fra Den Norske Filmskolen på Lillehammer og debuterte i det lange formatet med dramaserien Brødre for NRK, der han også var med på manussiden. Han har bred erfaring innen tv-drama, blant annet som konseptuerende regissør på Emmy-vinneren Mammon sesong 2 og Black Widows. Han var nylig co-regissør på NRK-serien Atlantic Crossing. Frankensteineffekten er hans første spillefilmprosjekt.

-    Ordningen med idéfordypningsstipend gir en unik mulighet for regissører som meg, som ønsker å gjøre en kursendring eller utforske et nytt spor, midtveis i karrieren. Jeg vil bruke stipendet til å utvikle en spillefilmidé som har vært hos meg lenge, og som jeg mistenker vil ta meg i en retning jeg ikke har jobbet før. Det blir spennende! Sier Heen.

Khan får idefordypningsstipend fra NFI for å skape en ny dramaserie med arbeidstittelen 67 meter ned, en thriller for et ungt publikum, om norsk-syriske Mina.

- Jeg er takknemlig for den tilliten og muligheten NFI gir meg ved å tildele dette stipendet. Det vil gi meg tid og rom til å gjøre gravearbeidet, utvikle prosjektet og meg selv videre, sier Khan.

Mahmona Khan har mange års erfaring som forfatter og skribent, og har blant annet jobbet som journalist i Dagbladet, X-plosiv og LO-Aktuelt. Hun har skrevet flere bøker (både sakprosa og barn), og er en aktiv samfunnsdebattant. Mahmona debuterte med ungdomsromanen Skitten Snø i 2011, boken fikk strålende kritikker og ble også en lesersuksess. Khan har også skrevet to oppfølgere til Skitten Snø; Fra Oslo til Lahore og Når du minst venter det.

Skitten snø ble i senere utviklet til en dramaserie, som fikk tilskudd til utvikling og produksjon fra NFI, og ble vist på NRK i 2019. Her var Khan selv serieskaper og manusforfatter, mens serien ble regissert av Katarina Launing for Miso Film. Mahmona Khan er nå en av deltakerne i NFI og Talent Norges utviklingsprogram UP 2.0.

Les mer om idéfordypning