Norsk filminstitutt

Den norske filmen Do Not Split er nominert til Oscar i kategorien beste kort-dokumentar

Do Not Split

- Jeg er veldig glad, jeg hadde ikke forventet dette. Jeg håper en Oscar-nominasjon kan bidra til å holde oppmerksomheten oppe rundt det som skjer i Hong Kong, sier regissør Anders Hammer som deltok på Norsk filminstitutts pressekonferanse på Colosseum kino i Oslo i forbindelse med offentliggjøringen av nominasjonene.

Se intervju med Anders Hammer

140 dager alene i Hong Kong

Dokumentaren Do Not Split handler om Hongkong-protestene. Filmen retter oppmerksomhet blant annet mot hvordan ytringsfrihet og pressefrihet er truet i Hongkong. Anders Hammer tilbrakte 140 dager alene i Hong Kong og fulgte opptøyene tett fra dag til dag, og har dermed både regi, foto og lyd selv – i tillegg til å være en av to produsenter. Filmen er laget i samarbeid med det amerikanske filmselskapet Field of Vision og har fått støtte av Fritt Ord og Viken Filmsenter. Filmen hadde sin premiere på filmfestivalen i Sundance i fjor.

Det er en veldig fysisk film som går tett på hendelsene, sier Hammer.

Hans dokumentar fra opprøret i Hong Kong ble eneste norske film som ble nominert til Oscar, i klassen for beste kortdokumentar.

-Jeg er veldig overrasket - jeg er jo glad også. Samtidig er dette en veldig alvorlig film, det legger jo en demper på gledesfølelsen, sier Anders Hammer.
- To av dem som er med i filmen er fortsatt fengslet og risikerer livstid for det som er helt grunnleggende utøvelse av det som vi ser på som universelle menneskerettigheter, sier Hammer.

Se Do Not Split 

Enorm anerkjennelse

- Å bli nominert til en Oscar henger svært høyt, og dette er en stor anerkjennelse for Anders Hammer. Det er også en stor inspirasjon for hele den norske filmbransjen og alle som jobber for at norsk film skal bli sett og verdsatt. Denne filmen viser hvor viktig film kan være for å fremme demokratiske verdier og vise frem samfunn og kulturer vi ellers ikke ser eksponert til daglig. Nå er det bare for Anders Hammer å brette opp ermene og jobbe med å vinne selve prisen. Vi ønsker ham lykke til videre med den siste innspurten. Nå er vi nærmere en norsk Oscar enn vi har vært på åtte år, sier Kjersti Mo, direktør ved Norsk filminstitutt.

Kortdokumentaren skal konkurrere mot dokumentarene «Collette», «A Concerto Is A Conversation», «Hunger Ward» og «A Love Song For Latasha».

I tillegg til denne nominasjonen ble den Bosniske film Quo Vadis, Aida? nominert i kategorien beste internasjonale spillefilm. Den er blant annet finansiert med midler fra Sørfond og er en samproduksjon med det norske produksjonsselskapet Tordenfilm.

Den 93. utgaven av Oscar-gallaen avholdes 25. april 2021 i Los Angeles. Det planlegges for en fysisk prisutdeling.

donotsplit

Om Oscar

Norge har kun vunnet Oscar to ganger tidligere, med Thor Heyerdahls dokumentarfilm Kon-Tiki i 1950 som hadde svensk produsent, og Torill Koves animasjonsfilm Den danske dikteren i 2007. Hun har, som – foreløpig - eneste norske filmskaper vært nominert hele tre ganger.

Fem norske spillefilmer har vært nominert i klassen for det som før het beste ikke-engelskspråklige film: Ni liv (1957), Veiviseren (1987), Søndagsengler (1996), Elling (2001) og Kon-Tiki (2012). Erik Poppes Kongens nei var kortlistet i 2016.

 

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no