Norsk filminstitutt

Produsenten for fjorårets populære norske familiefilm, Tottori! Sommeren vi var alene, er valgt ut til å delta i det anerkjente europeiske nettverksbyggende programmet Producers on the Move. 

Gary Cranner

-I en usikker tid med store omveltninger i bransjen både her hjemme og ute, er det viktig å fortsette å bygge internasjonale nettverk og relasjoner, sier Gary Cranner, som har sitt hovedsete i Stavanger.

-Det er stor stas å bli valgt ut til å bli Norges Producer on the Move. Jeg tar med meg mitt perspektiv som spillefilmprodusent utenfor Oslo samt et knippe sterke prosjekter med inn i programmet, og håper å både finne både interessante samarbeidspartnere for mine prosjekter og å treffe gode mennesker og prosjekter jeg kan koble meg på. For meg er samarbeid og gjensidig tillit en essensiell del av å co-produsere og jobbe med film, sier produsent Gary Cranner.

Produsent i Stavanger

Gary Cranner er produsent i Chezville AS, omdreiningspunktet for Stavangers unike spillefilmmiljø. Han har bakgrunn som klipper, og spillefilmdebuterte som produsent med Arild Østin Ommundsens «Eventyrland» i 2013, der han også vant Kanonprisen for beste produsent. Han har produsert Ommundsens kritikerroste «Now It’s Dark» (2018) og flere co-produksjoner og kortfilmer. Gary er autodidakt som produsent, men har etterutdannet seg gjennom å delta på flere produsentutviklingsprogram som EAVE, ACE Producers og Inside Pictures. I 2020 produserte han kinosuksessen «Tottori! Sommeren vi var alene» (regi: Silje Salomonsen og Arild Østin Ommundsen) som til nå har vunnet 14 priser på internasjonale filmfestivaler.

 

444 forgjengere

De 20 utvalgte Producers on the Move (PoM) 2021 fra hele Europa skal gjennom et tett, fem dagers skreddersydd program som foregår fra 17. til 21. mai. Det overordnede målet er å bidra til internasjonale samproduksjoner, erfaringsutveksling og nye nettverk. Vanligvis foregår dette nettverkssamarbeidet under filmfestivalen i Cannes, men på grunn av korona-situasjonen foregår det også i år digitalt, men på de vanlige mai-datoene til Cannes-festivalen. Cannes filmfestival er derimot utsatt til til 6. – 17. juli. Producers on the Move-programmet vil likevel inneholde mange av de samme ingrediensene som tidligere PoM-er, slik som presentasjoner av produsentenes kommende filmprosjekter, speed-dating og rundebordssamtaler med anerkjente bransjeaktører.

 

Hvem blir valgt ut

Kriteriene for å søke om deltakelse på Producers on the Move 2021 er at produsenten blant annet skal ha vært produsent på minst én internasjonale samproduksjon. Utvelgelsen baserer seg på poeng som gis basert på erfaring som produsent/samprodusent i tillegg til internasjonale salg, distribusjon og festivaldeltagelse med tidligere filmer.

 

Europeisk initiativ

Producers on the Move arrangeres i år for 22. gang, og siden starten har over 444 produsenter deltatt i programmet. Producers on the Move arrangeres av European Film Promotion (EFP), som siden år 2000 har brukt Cannes-festivalen som arena til å rette fokus mot nye europeiske produsenter, og bidra til at de kan etablere sitt eget internasjonale nettverk. Norsk filminstitutt er en grunnleggerne av European Film Promotion, der NFIs lanseringskonsulent spillefilm utland Stine Oppegaard er visepresident.

Producer on the Move-programmet

EFP Producer on the Move er støttet av Creative Europe – MEDIA programmet for EU og Eurimages og i samarbeid med Festival Scope. Hovedmediapartner er Variety. Intervjuer med årets Producer on the Move vil bli publisert på nettsidene til programmets andre mediapartner: www.cineuropa.org.

Norske deltagere gjennom tidene

Tidligere norske deltakere er Turid Øversveen (2000), Edward Dreyer (2001), Bjørn Eivind Aarskog (2002), Bent Hamer (2003), Gudny Hummelvoll (2004), Jørgen Storm Rosenberg (2005), Christian Fredrik Martin (2006), Eric Vogel (2007), Silje Hopland Eik (2008), Yngve Sæther (2009), Asle Vatn (2010), Maria Ekerhovd (2011), Brede Hovland (2012), Hans-Jørgen Osnes (2013), Teréz Hollo-Klausen (2014), Kjetil Omberg (2015), Bendik Heggen Strønstad (2016), Åshild Ramborg (2018), Dyveke Bjørkly Graver (2019), Alan R. Milligan (2020) og altså Gary Cranner (2021).

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no
 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland spillefilm
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no