Norsk filminstitutt

Regissør Gunhild Enger og hennes spillefilmprosjekt Stone Life er plukket ut til å delta på årets Filmmaker Lab i Toronto.

Regissør Gunhild Enger og hennes kommende spillefilm Stone Life skal altså delta på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto - og vinner samtidig en pris og et stipend på festivalen.

DIRECTOR_GUNHILD ENGER
Gunhild Enger

Stone Life er et drama som produseres av 4 1/2, der Enger selv har skrevet manus sammen med Johanna Pyykkö.

Filmen handler om norske Silje (40), som bor og driver en alternativ ørkenretreat i Joshua Tree i California. Da foreldrene hennes kommer på overraskelsesbesøk til 40-årsdagen hennes viser det seg at de har et vikarierende motiv: De har nemlig et ønske om at Silje skal si fra seg odelen på slektsgården hjemme i Norge, men dette blir mer komplisert og eksistensielt enn de kunne se for seg.

Prosjektet har tidligere mottatt ideutvikling fra NFI, og har deltatt i både manusworkshopen LIM, og deltar i utviklingsprogrammet EAVE, sammen med produsent Ingvild Evjemo. Begge disse labbene er støttet av NFI.

Om regissøren 

Regissør Gunhild Enger har en master i filmregi fra Gøteborg Filmhögskola (Nå Akademi Valand), i Sverige. Enger har flere suksessfulle kortfilmer bak seg, som har reist rundt på festivaler i hele verden og vunnet priser. Hennes kortfilm The Committee hadde premiere på Locarno Film festival, og filmene Prematur og Et Enklere liv var begge Amanda nominerte for beste kortfilm.

I fjor kom kortfilmen hennes Play Schengen, som er utviklet og produsert gjennom NFIs Nye veier. Også den hadde verdenspremiere i Locarno, og amerikansk premiere i Chicago og er senere vist på flere festivaler nasjonalt og internasjonalt. Nå i høst konkurrer den om beste nordiske kortfilm under Nordisk Panorama i Malmö. Kortfilmen er også kjøpt opp av Filmbib.

Gunhild var også en av to regissører på den Amanda-nominerte animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og Det Store Dyret.

Om Filmmaker Lab og Toronto

TIFF Filmmaker Lab er et internasjonalt laboratorium for regissører under filmfestivalen i Toronto - en av verdens største filmfestivaler. Den går i år av stabelen 10 - 18. september.

Toronto International Film Festival er Nord-Amerikas største og viktigste filmfestival. Den viser over hundre filmer fra mer enn 60 land i sitt program, og er en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film til hele verden. I år er i tillegg Bent Hamers The Middle Man og Joachim Triers Verdens verste menneske invitert til festivalen, mens for to år siden ble Maria Sødahls Håp og Jorunn Myklebust Syversens Disco begge vist i Toronto. I tillegg var skuespilleren Josefine Frida fra Disco Rising Star under festivalen. Samme år deltok filmregissør Johanna Pyykkö på Filmmaker Lab med sin Ebba and the Lover.

TIFF Filmmaker Lab er en talent utviklings-lab for talentfulle regissører: Her samles noen av verdens mest lovende filmskapertalenter, som er spesielt utvalgt til å delta på et fire-dagers program i Toronto. Deltakerne får her hente lærdom og inspirasjon fra kjente, internasjonale filmskapere og gjester, de får lære mer om hvordan filmindustrien fungerer, og hvordan de kan nå fram med sine egne prosjekter og de utvikler spillefilmen de har i programmet. På lista over tidligere mentorer og forelesere finner vi navn som Jane Campion, Juliette Binoche, Jean-Pierre and Luc Dardenne, Agnieszka Holland, Wim Wenders, Alfonso Cuarón og Spike Lee - for å nevne noen.

- Betyr masse

- Det betyr masse for meg å være med på en så velrenommert lab som TIFF Filmmaker Lab med min neste spillefilm Stone Life. Her vil jeg utvide nettverket mitt og inngå i sammenhenger hvor prosjektet og jeg får input fra utrolig spennende og anerkjente folk i den internasjonale filmbransjen. Viktig er det også at synergiene av dette arbeidet vil strekke seg langt forbi dagene i Toronto. Jeg har alltid hentet mye inspirasjon og energi fra den internasjonale bransjen, og jeg opplever en genuin nysgjerrighet for arbeidet mitt. Jeg har deltatt på ulike festivaler og labber de siste ti årene og vært heldig å møte folk fra hele verden, som har betydd mye for min forståelse og utvikling som filmskaper, men det kommer ikke av seg selv. Som filmskaper trenger jeg støtte og bekreftelse for å muliggjøre de filmene jeg ønsker å lage.

- Da er det også ekstremt viktig å finne de som har tro på filmene mine og som er villig til å være med å finansiere de. Vi er et supert team som jobber med Stone Life nå, men det er alltid plass til flere gode samarbeid, og det håper jeg å finne igjennom denne labben. Jeg gleder meg masse til å lære, lytte og utvikle meg videre som del av TIFF Filmmaker Lab.

- Gunhild Enger har gjort en rekke fine filmer før, også innen Nye Veier-ordningen. Hun har sakte men sikkert utviklet sin egen filmatiske stemme, og da gjennom universer hvor snusfornuft og rasjonalitet utfordres av naturen i og rundt oss. Jeg gleder meg til å se Enger utvikle seg videre som spillefilmregissør, og gjennom TIFF Filmmaker Lab får hun en unik sjanse til å videreutvikle dette prosjektet og sin egen regissørstemme, sier filmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen i NFI.

Enger mottar også en pris og et stipend i Toronto, nemlig TIFF Filmmaker Lab Fellowship stipend, som tildeles noen i Laben som en anerkjennelse for arbeid de har gjort og for at festivalen vil løfte spillefilmen de har i laben. Prisen består av rundt 10.000 norske kroner, samt en offisiell ærestittel og tilknytning til festivalen.

Hamer og Trier til Toronto

Fra før er det klart at både Bent Hamers kommende spillefilm med handling fra USA, The Middle Man, skal vises i Toronto, og får dermed sin verdenspremiere under festivalen. Den har norsk premiere 17. september. The Middle Man vises under fanen Special Presentations.

Til Toronto skal også Joachim Trier med Verdens verste menneske. Den hadde premiere under filmfestivalen i Cannes, der Renate Reinsve vant pris for beste skuespiller. Den har kinopremiere i Norge 15. oktober. Filmen vises i programmet Gala Presentations.