Norsk filminstitutt

Oscar 2021: de tre fiksjonsfilmene Den største forbrytelsen i regi av Eirik Svensson, Ninjababy i regi av Yngvild Sve Flikke og Verdens verste menneske i regi av Joachim Trier er kortlistet som årets norske Oscar-kandidater. 

Oscar-bilde
Den største forbrytelsen, Verdens verste menneske, Ninjababy

En av disse tre filmene blir den 25.10 utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste internasjonale film.

-Alle disse tre kortlistede filmene har amerikansk distributør og har premiere i USA nå i høst. Det er tre filmer den norske Oscarkomiteen mener kan ha en mulighet i konkurransen om en Oscar, sier Oscar-komiteens leder Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.  

Etter grundig vurdering av Oscar-akademiets reglement hva gjelder nasjonalitet, språk og produksjon, sto i år totalt 19 langfilmer igjen som mulige kandidater til den norske kortlisten.

02 Verdens Verste Menneske, Oslo Pictures

Verdens verste menneske

Julie er snart 30 år, hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel – litt eldre, og en suksessfull tegneserieskaper – vil at de skal stifte familie, men Julie holder igjen. En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr. Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

Verdens verste menneske er en dramakomedie om kjærlighet i vår tid. Om å ha alle muligheter i livet, men fortsatt føle seg som verdens verste menneske.

Manuset er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier selv. Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. august er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum. Filmen er regissert av Joachim Trier og manus er som vanlig skrevet i samarbeid mellom Eskil Vogt og Trier. Produsent er Thomas Robsahm for Oslo Pictures.

Norsk distributør er SF Studios. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2.

Verdens verste menneske hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen i Cannes, og Renate Reinsve kom hjem med Norges første skuespillerpris. Filmen har siden Cannes deltatt på flere anerkjente festivaler som Toronto, Hamptons og New York, før den har norsk premiere i kveld. Den amerikanske premieren blir i løpet av november/desember 2021.

Filmen har norsk premiere i dag, fredag 15. oktober

Ninjababy

Ninjababy

Når 23 år gamle Rakel - først når hun er seks måneder på vei - oppdager at hun er gravid etter en lite romantisk one-night-stand, snus livet hennes opp ned. Rakel har aldri ønsket å bli mor og reagerer med fornektelse, sinne og frustrasjon. Når Ninjababy snart kryper ut fra Rakels tegnebøker og frem fra tankene hennes, tar det ikke lang tid før han forstår at han må kjempe for sin egen framtid. Rakel på sin side må navigere mellom det hun mener er det beste for seg selv og det beste for barnet sitt – eller er det kanskje det samme?

Ninjababy er produsert av Yngve Sæther i Motlys, med tilskudd fra Norsk film institutt og Nordisk film og tv-fond. Ninjababy er Yngvild Sve Flikkes andre film.

Ninjababy hadde internasjonal premiere på filmfestivalen i Berlin, og vant publikumsprisen på både filmfestivalen i Tromsø og SXSW i Texas. Filmen er solgt til over 20 land, og får amerikansk premiere i løpet av november 2021.

Filmen hadde premiere i 21. mai 2021.

Den Største Forbrytelsen

Den største forbrytelsen

26. november 1942. Etter ordre fra den tyske okkupasjonsmakten blir en storstilt politiaksjon igangsatt over hele landet. I Oslo er over 300 politifolk, hirden og NS medlemmer kalt inn for å bistå. Over 100 drosjer er rekvirert til oppdraget. Alle jødiske kvinner, barn og eldre skal deporteres. Det samme gjelder de som befinner seg på sykehus. Det finnes ikke unntak for noen.

Den største forbrytelsen er en storslått og dramatisk film basert på en sann historie som strekker seg fra 30-tallet til fredsdagene i 1945. Fortellingen om familien Braude står i sentrum for handlingen i filmen. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil disse skjebnesvangre dagene hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka. Der levde de med sine drømmer for livet og ambisjoner for fremtiden, men fikk sin skjebne beseglet av det faktum at de var jøder.

Jakob Oftebro spiller hovedrollen som Charles Braude, Kristine Thorp spiller hans kone Ragnhild. Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø og Silje Stortein spiller Charles søsken Isak, Harry og Helene Braude.

Manus er skrevet av Harald Rosenløw Eeg og Lars Gudmestad, med utgangspunkt i Marte Michelets bok Den største forbrytelsen. Regien er ved Eirik Svensson. Filmen produseres av Fantefilm Fiksjon ved Martin Sundland, Therese Bøhn og Catrin Gundersen.

Den største forbrytelsen hadde premiere 25.12.20, men Oscar-akademiet har gitt Norsk filminstitutt og den norske Oscar-komiteen tillatelse til at filmen likevel kan være kandidat for 2021.

Den største forbrytelsen har via sin amerikanske distributør vært vist på en rekke filmfestivaler i USA før de skal lansere filmen på kino i løpet av desember 2021.

Komiteens arbeid

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt, avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet i kategorien Beste internasjonale film. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene og regissørene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge.  Det skjer altså mandag 25.10.21

Årets komité

 • Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt
 • Dramatikerforbundet: Vibeke Idsøe, manusforfatter og regissør
 • Norsk filmforbund: Margrethe Vinnem, klipper
 • Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN
 • Norske filmregissører: Kaveh Tehrani, regissør
 • Norsk skuespillerforbund: Marika Enstad, skuespiller
 • Produsentforeningen: John M. Jacobsen, produsent
 • Norsk filminstitutt Stine Oppegaard, Lanseringskonsulent utland

 

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no