Norsk filminstitutt

Ninjababy kan vinne pris i kategorien beste komedie under prisutdelingen for European Film Awards i Berlin 11. desember. Der kan også Renate Reinsve motta pris som beste skuespiller for sin hovedrolle i Verdens verste menneske. Filmens to manusforfattere, Eskil Vogt og Joachim Trier, er nominert for beste manus. 

Ninjababy

I dag ble alle nominasjonene til den europeiske filmprisen offentliggjort under en pressekonferanse på filmfestivalen i Sevilla.  

-European Film Awards regnes som Europas svar på Oscar-prisene, og det å bli nominert til denne prisen er stort. Vi gjentar fjorårets suksess med nominasjoner, og gleder oss over nominasjonene til Ninjababy og Verdens verste menneske. Jeg kommer definitivt til å følge prisutdelingen og heie på våre mange talenter og norsk film, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.   

Ninjababy skal konkurrere mot den franske filmen The Morning After og den spanske filmen The People Upstairs. 

Takknemlig for responsen internasjonalt 

-Det er en stor ære å bli nominert til denne prestisjetunge prisen. Jeg ble skikkelig glad. Det sies at komedier ikke reiser så lett, men det har ikke vært tilfelle med Ninjababy. Jeg er så takknemlig for all den fine responsen filmen har fått internasjonalt og er selvfølgelig veldig spent på om vi vinner beste komedie under European Film Awards, sier regissør Yngvild Sve Flikke.   

Dette er ikke eneste æren som har blitt Ninjababy til del denne uka. På lørdag var Sve Flikke på den nordiske filmfestivalen i Lübeck og mottok Young Jury Award på 5.000 Euro. Juryen gav prisen til den filmen som på beste vis skildret den virkeligheten ungdom står i, og som utforsker nye perspektiver på unges liv.  

Latterlig morsomt 

-Å bli nominert som én av årets tre beste europeiske komedier på European Film Awards er bare latterlig morsomt. Ninjababy har blitt solgt til hele verden, men forsvant dessverre litt i nedstengte kinoer i korona-Norge. Vi håper denne nominasjonen får enda flere til å få øynene opp for den også her hjemme, sier produsent Yngve Sæther i Motlys.   

Nominasjoner til Verdens verste menneske 

Renate Reinsve vant som første norske skuespiller pris for sin rolle i Verdens verste menneske da filmen deltok i hovedkonkurransen i Cannes i år. Med dagens nominasjon i kategorien beste kvinnelige skuespiller har hun mulighet til å bli historisk med skuespillerpris fra både Cannes og den europeiske skuespillerprisen.

Det mangeårige manussamarbeidet mellom Eskil Vogt og Joachim Trier har ikke bare ført til mange anerkjente filmer, men nå også en nominasjon i kategorien beste europeiske manus for deres arbeid med Verdens verste menneske.

Kåring av vinnere 

Nå som de nominerte er annonsert kan alle medlemmer av det europeiske filmakademiet være med på å stemme fram vinnerne. Prisutdelingen finner sted i Berlin den 11. desember. 

 

Flere nominerte samproduksjoner 

Den bosniske filmen Quo Vadis, Aida? med Tordenfilm som norsk samprodusent, ble nominert for både beste manus, beste skuespiller, beste regissør og ikke minst beste film.  

Den danske filmen Flukt, også den med norsk samprodusent i Mer Film AS, ble nominert i kategoriene for beste dokumentar og animasjon. Mens den svenske filmen Apestjernen ble nominert i kategorien beste animerte film. Der er norske Mikrofilm samprodusent.  

Tilskudd fra Norsk filminstitutt 

Alle de nominerte filmene har mottatt produksjons- og/eller lanseringstilskudd fra Norsk filminstitutt. 

Norge er støttemedlem 

Norge ble i juni 2020 støttemedlem i European Film Academy som arrangere European Film Awards. Den gang uttalte Norsk filminstitutt-direktør Kjersti Mo: 

-Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet er viktige verdier for oss. Det er derfor naturlig at Norge gjennom Norsk filminstitutt støtter det viktige arbeidet EFA gjør.  Som støttemedlem for EFA blir vi en mer integrert del av den europeiske «filmfamilien» - det vil også styrke norsk film og norsk filmbransje. 

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no