Norsk filminstitutt

En bred vifte av norske filmer er invitert til filmfestivalen i Krakow, der fellestrekket er at de er kort- og dokumentarfilmer og at de er produsert de siste tre årene.

Generasjon Utøya
Generasjon Utøya er blant filmene som vises i Krakow

De utvalgte norske filmene som skal vises i polske Krakow forteller alle sammen  spennende historier og dekker mange temaer, bl.a. en personlig historie om mennesker som ønsker å bryte ut av voldelige ekstremistmiljøer (Exit av Karen Winther, produsert av Sant & Usant ), et nært møte med en manns forhold til naturen, dypt inne i Arktis (Hvor man vender tilbake av Egil Håskjold Larsen, produsert av Yellow Log as), et nært portrett av fire kvinner som overlevde massakren på Utøya, men som nekter å la seg kneble til tross for traumene de bærer på (Generasjon Utøya av Aslaug Holm og Sigve Endresen, produsert av Fenris Film as) eller historien om grisen Gunda som har tatt hele verden med storm (av Viktor Kossakovsky, produsert av Sant & Usant as).

Prisvinnende kortfilmer

I det norske fokuset vises også en rekke prisvinnende kortfilmer, bl.a. animasjonsfilmen Mor visste ingenting av Anita Killi med musikk av den polske komponisten Zbigniew Preisner , som kanskje mest kjent for sitt samarbeid med regissøren Krzysztof Kieślowski.  Også nye spennende registemmer er representert med filmer her, bl. a Yenni Lee med kortfilmen bjørnedyr og Ali Parandian med filmen No Man is an Island. Kortfilmene er valgt ut av Kortfilmfestivalen i Grimstad.           

I den internasjonale konkurransen ved festivalen vises to norske filmer; Blue Code of Silence (av Magnus Skatvold, produsert av Spætt Film as i samproduksjon med USA) og Radiograph of a Family (av Firouzeh Khosrovani, produsert Antipode Film AS i samproduksjon med Sveits og Iran).

Olin i jury

Festivalen i Krakow har vist en rekke norske dokumentarfilmer opp gjennom årene, i 2020 bl.a. Selvportrett av Margreth Olin, Espen Wallin og Katja Høgseth; filmen vant både filmkritikerprisen og publikumsprisen ved festivalen. Margreth Olin er medlem av den internasjonale juryen ved årets festival. I 2019 vant musikkfilmen En gang Aurora (av Benjamin Langeland og Stian Servos) prisen for beste musikkdokumentar ved festivalen mens For vi er gutta (av Petter Sommer og Jo Vemund Svendsen) vant publikumsprisen.

Om filmestivalen i Krakow

Filmfestivalen i Krakow er blant de eldste filmfestivalene i verden, den arrangeres for 61. gang i år. Festivalen har tre likeverdige konkurranseseksjoner – internasjonal dokumentarfilm, internasjonal kortfilm og en nasjonal konkurranse. Hovedprisene i begge de internasjonale seksjonene er Oscar®-kvalifiserende, og festivalen samarbeider også med European Film Academy og anbefaler filmer til European Film Awards.

En rekke fremtredende polske regissører har startet sin karriere ved festivalen - Krzysztof Kieślowski, Wojciech Wiszniewski, Andrzej Fidyk og Marcel Łoziński. De store polske animatørene ble også kjent for verden gjennom festivalen, bl.a. Piotr Dumała og Zbigniew Rybczyński, som er kjent for et norsk publikum for sin Oscar®-vinnende film "Tango."

Alle filmene som vises i fokuset

Dokumentarer:

Generasjon Utøya regi Sigve Endresen, Aslaug Holm

 

Exit regi Karen Winther

 

Descent Into the Maelstrom regi Jan Vardøen

 

Gunda regi Viktor Kossakovsky

 

Hvor man vender tilbake regi Egil Håskjold Larsen

 

War of Art regi Tommy Gulliksen

Kortfilmer:

bjørnedyr - (nb tittelen er med liten b) regi Yenni Lee

 

No Man is an Island - regi Ali Parandian

 

Mor visste ingenting - regi Anita Killi

 

Farse - regi Robin Jensen

 

Virgins4Lyfe - regi Thea Hvistendahl

 

The Committee - regi Gunhild Enger, Jenni Toivoniemi

 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Lanseringskonsulent utland dokumentarfilm
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen[@]nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no