Norsk filminstitutt

Den norske barne- og ungdomsfilmen Flukten over grensen har i kveld vunnet European Film Academys (EFA) Young Audience Award. Filmen ble plukket ut som vinner av 3500 tenåringer fra til sammen 38 land.

Flukten-over-grensen-2
Barneskuespillerne i Flukten over grensen. Samson Steine (t.h) og Anna Sofie Skarholt (nr to fra venstre)-Dette er så stas! European Film Awards setter med Young Audience Award et fortjent og sterkt fokus på barnefilm, og vi har vært i selskap to fantastisk flotte filmer. At barn fra hele Europa har stemt fram Flukten over grensen gjør meg skikkelig glad og stolt, sier regissør Johanne Helgeland. Hun deltok i den direktestrømmede prisutdelingen sammen med skuespillerne Samson Steine og Anna Sofie Skarholt som spilte henholdsvis Daniel og Gerda i filmen.

Gode, sterke historier treffer

-At Flukten over grensen var nominert var i seg selv stort, at den vant prisen er enormt. Det viser at de gode, sterke historiene treffer - uavhengig av språk, og det bekrefter viktigheten av at vi fortsetter å lage denne type film for et ungt publikum, sier produsent Cornelia Boysen.

Flukten over grensen hadde før prisutdelingen blitt valgt ut som en av tre filmer som ble nominert. De to andre var den Italienske filmen Pinocchio, og den irske animasjonsfilmen Wolfwalkers. Disse tre filmene hadde vært gjennom flere utvelgelsesprosesser før de endte opp som de tre nominerte. To juryer har vært involvert, bestående av medlemmer fra EFAs styre og deretter tidligere jurymedlemmer fra andre Young Audience Awards. Men til slutt var det 3.500 tolv- til fjortenåringer fra 38 europeiske land som hver for seg så filmene og deretter stemte frem hvilken av disse tre filmene som ble beste europeiske barnefilm. I Norge er det Kristiansand Barnefilmfestival som organiserer den norske juryen, slik de også har gjort tidligere år.

Første norske film til å vinne

-Dette er en stor glede, og første gang i prisens ti-årige historie at en norsk film vinner prisen. At det er en film som handler om barn som hjelper andre barn på flukt - i vår nære historie - gjør det ekstra fint. En stor gratulerer fra alle oss i Norsk filminstitutt til regissør Johanne Helgeland og produsent Cornelia Boysen og alle som har vært involvert i filmen, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Vinneren ble kåret under en direktestrømmet prisutdeling fra Tyskland, der European Film Academy holder til. Det er European Film Academy som administrerer European Film Awards.

Jøder på flukt

Flukten over grensen er regissert av Johann Helgeland, med manus av Maja Lunde. Produsent er Cornelia Boysen for Maipo.

Handlingen foregår i desember 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis.

 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no
 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland spillefilm
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no