Norsk filminstitutt

Gjennom innkjøpsordningen for film og Filmbib kan du nå et stort norsk publikum med din kortfilm eller dokumentar. I høst har vi også på plass et nytt utvalg som skal vurdere filmene. Neste søknadsfrist er torsdag 30. september klokka 12.00 - søk nå!

Filmbib-jente med logo

Alle produsenter av norsk kort- eller dokumentarfilm utgitt de siste fem årene (2016-2021) kan søke innkjøpsordningen. Filmene vi kjøper inn gjøres tilgjengelig for bibliotekets låntakere i Filmbib. I høst vil vi særlig vektlegge filmer som bidrar til mangfold, og filmer som passer for barn og unge. Vi ønsker oss også flere filmer med samiske språk og nynorsk teksting. 
 
Les mer og søk filmen din inn til innkjøpsordningen.

Nytt utvalg vurderer filmene

Tidligere i år økte vi vederlaget til rettighetshaverne for filmene som blir kjøpt inn. For visningsrettighetene betaler vi nå 30.000 kroner for kortfilm og kortdokumentarer, og 50.000 kroner for dokumentarfilm. 

Filmene vurderes av et eget utvalg, og i høst kan vi presentere et helt nytt utvalg:

 • Gunhild Enger (Dramatikerforbundet og Norske filmregissører) 
 • Jarle Bjørknes (Produsentforeningen) 
 • Bodil Aga Aandstad (Deichman) 

Vara for bransjen er Margrete Vinnem fra Filmforbundet, mens David Jønsson er vara for bibliotekene.

Les mer om utvalget.

Flere og flere oppdager Filmbib

Det siste året har vi sett en nesten eksplosiv økning i antall visninger i Filmbib. Mye kan kanskje tilskrives pandemien, som har gitt folk bedre tid til skjermtitting. Visningstallene har holdt seg på et høyt nivå gjennom hele 2020 og videre inn i det nye året - og vi håper dette vil fortsette!

På Filmbib kan du se noe av det beste som er laget av norske kortfilmer og dokumentarer, og her ligger flere prisvinnere som du ikke kan se så mange andre steder. Mange av filmene passer for også for barn og unge.

Utvalget filmer er stort, og blant fjorårets innkjøpte filmer kan for eksempel nevnes at fire av de fem kortfilmene som kjempet om en Oscar-nominasjon ligger klare for å bli sett: Njuokčamat (Tungene) av regissør Marja Bål Nango, Ivo av Christina Lande, Sparkekoret av regissør Torfinn Iversen, og Liremu Barana av E. Caj Cojoc. 

I forrige runde ble det kjøpt inn prisvinnere som den nye dokumentaren Skolen ved havet og Tonje Hessen Scheis tankevekkende dokumentar iHuman - sammen med 37 andre dokumentarer og kortfilmer. Les mer om forrige runde.

Og husk at Filmbib er gratis for alle med lånekort på biblioteket, og alle filmene kan ses hjemme i stua di - eller på en skjerm nær deg!

 • Christina Iverson
  • Christina Iverson

  • Rådgiver innkjøpsordninger og spillformidling
  • Telefon: +47 917 35 598
  • E-post: christina.iverson[@]nfi.no