Norsk filminstitutt

Det blir nå mulig for virksomheter som har et strengt nødvendig behov for personer for å holde virksomheten i gang å søke om å få inn slik arbeidskraft, til tross for det generelle innreiseforbudet til Norge. Dette gjelder også skuespillere til film- og serieproduksjoner, og personer med faglig kompetanse som ikke kan erstattes av lokal arbeidskraft.

MadeinOslo
Bilde fra Made in Oslo, med Pia Tjelta og svensk-danske Jakob Cedergren i en av hovedrollene.

I en uttalelse til NRK sier næringsminister Iselin Nybø: – De som har et strengt nødvendig behov for personer for å holde virksomheten i gang, kan nå søke om å få inn arbeidskraft.

Ifølge rikskringkasteren er det uro for situasjonen i næringslivet som er grunnlaget for utvidelsen av unntaksordningen og gjøres om til å inkludere personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller bedrifter. Utvidelsen gjøres også bransjenøytral og kan dermed også inkludere for eksempel skuespillere som er strengt nødvendige for å gjennomføre produksjoner. Det stilles krav til at arbeidstakeren har spesialisert kompetanse, og at denne ikke er tilgjengelig i det norske arbeidsmarkedet.

Det er altså bare det som er absolutt virksomhetskritisk som vil kunne godkjennes.

Glade for åpningsmuligheten

NorskFilminstitutt_EA_Kjersti_Mo-1069_web
Kjersti Mo

-Vi er glade for denne åpningsmuligheten og håper at det bidrar til at norske film- og serieproduksjoner som har blitt satt på vent på grunn av innreiserestriksjoner for internasjonalt nøkkelpersonell nå kan gjennomføres som planlagt, sier en lettet NFI-direktør, Kjersti Mo.

Filminstituttet er rådgivere for saksbehandlende instans, Sjøfartsdirektoratet, i spørsmål som angår film- og tv-bransjens søknader.

-Endelig!

Blant produksjonene som har blitt hardt rammet av innreiserestriksjonene er dramaserien Made in Oslo og spillefilmen Narvik. Disse kan nå søke om innreise for sitt internasjonale nøkkelpersonell fra onsdag morgen kl. 08.00.

-Endelig! Det er en enorm lettelse for oss at vi kan sikre arbeidet til alle involverte i Made in Oslo. Med innreise for hovedrolle Jakob Cedergren kan vi nå oppretholde all aktivitet og fullføre serien, og vi unngår full stans i prosjektet. Det er svært gledelig at det ser ut til å løse seg for oss, sier de to produsentene Ingunn Sundelin og Nina B. A. Figenschow i Tordenfilm.

For to uker siden kom NFI med en egen garantiordning på 20 millioner kroner for film- og serieproduksjoner  som ble rammet av innreiserestriksjoner.

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no