Norsk filminstitutt

Regissør Vibeke Idsøe og Paradox skal lage filmen Harald & Sonja - den utrolige historien om Norges kongepar, og deres ni år lange kamp for å få gifte seg. 

vibeke idsøe - foto julie pikeNY
Vibeke Idsøe er regissør og manusforfatter på filmen Harald & Sonja - historien om hvordan dagens kongepar måtte kjempe for kjærligheten og muligheten til å gifte seg. Produsent er Paradox Rettigheter AS. Foto: Julie Pike

Paradox Rettigheter og filmen Harald & Sonja får 12.000.0000 kroner i tilskudd gjennom NFIs markedsordning.

- Historien om hvordan daværende kronprins Harald fant og slåss for kjærligheten til Sonja Haraldsen er ikke bare en viktig del av norgeshistorien, det er også en utrolig kjærlighetshistorie som vil røre både de som husker historien fra sin ungdom, og de hører om den for første gang. Historien er ikke tidligere vist på film, og har potensial til å fenge publikum på samme måte som Margrete den første, Spencer og The Crown har gjort. Panelet som vurderer publikumspotensialet til prosjektene som søker tilskudd fra markedsordningen, har tydeligvis også sterk tro på at kinopublikummet vil ha denne filmen, sier NFI-direktør Kjersti Mo.

Markedsordningen er en ordning for kinofilmer med et stort publikumspotensial, og det er et bransjepanel bestående av erfarne filmprodusenter og distributører, som basert på sin publikumsinnsikt, vurderer hvilken av filmene som har størst potensial for høyt billettsalg på kino. Det var totalt ni søkere i denne tilskuddsrunden.

Harald & Sonja produseres av Finn Gjerdrum,  Stein B. Kvae og Thea Røhr Østvold i Paradox, og regisseres av Vibeke Idsøe, kjent for Jakten på nyresteinen, 37 og et halvt og sist Løvekvinnen i 2016. Filmen har også fått utviklingstilskudd fra NFI tidligere.

- Jeg gleder meg også til å se regissør Vibeke Idsøe tilbake på det store lerretet. Thea Røhr Østvold er dessuten et nytt produsent-talent det blir spennende å følge videre, sier Kjersti Mo.

Om filmen

Forlovelsen mellom to forelskede ledet til den største konstitusjonelle krisen i Norge siden krigen, og det engasjerte alt fra menigmann til den øverste politiske ledelse med statsministeren i spissen. Alle hadde en mening om Sonja og Harald. Det politiske spillet og dramaet som foregikk i kulissene, folkehetsen mot Sonja og hennes familie, medienes hardkjør, monarken som stilles overfor et umulig valg, og i sentrum for det hele to unge mennesker som kjemper for kjærligheten.

Om markedsordningen
NFIs markedsordning er en tilskuddsordning for filmer med stort publikumspotensial. Filmene og deres publikumspotensial vurderes av et panel sammensatt av representanter fra filmbransjen og NFI.

Vi gir markedstilskudd til kinofilm på to tilskuddsnivåer: Inntil 12.000.000 kroner og inntil 5.000.000 kroner per prosjekt. Filmene må ha et publikumsestimat på henholdsvis over 250.000 eller 150.000 solgte kinobilletter. Tidligere har to filmer fra hver søknadsrunde fått tilskudd gjennom markedsordningen, mens det i denne runden er det av budsjettmessige årsaker én film som får tilskudd på det høyeste tilskuddsnivået.

Kontakt Paradox: Jan Petter Dickman
janpetter@paradox.no
Tlf: 91100031

  • Gro Rognmo
    • Gro Rognmo

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 918 29 667
    • E-post: gro.rognmo[@]nfi.no