Norsk filminstitutt

Joachim Triers prisbelønte kinosuksess Verdens verste menneske er kortlistet til en Oscar-nominasjon i kategorien Beste internasjonale spillefilm. De endelige nominasjonene offentliggjøres 8. februar. 

02 Verdens Verste Menneske, Oslo Pictures

-Vi er så glade på vegne av Verdens verste menneske og alle som har vært involvert i å realisere denne filmen – og for norsk film. At filmen har kommet på kortlisten til å bli Oscar-nominert er enda en av de mange store milepælene som Joachim Triers film har nådd. Fra verdenspremieren i konkurranseprogrammet og skuespillerpris i Cannes og videre til svært godt kinobesøk både i Norge og internasjonalt, ukentlige internasjonale nominasjoner og priser samt seiersgang på festivaler verden rundt. All oppmerksomheten som blir filmen til del, bidrar også til å sette norsk film på det internasjonale filmkartet. Vi skal gjøre det vi kan for å bidra til at Verdens verste menneske blir Oscar-nominert i februar, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

Det er et sterkt nordisk år i Oscar-sammenheng, for sammen med den norske filmen på den femten filmer lange kortlisten for Oscar for beste internasjonale film finner vi også danske Flukten (samprodusert med norske Mer Film AS), finske Sovekupé nr 6 og islandske Lamb.

Her er hele kortlisten

Veien til kortlisten

Verdens verste menneske begynte sitt internasjonale liv med å delta i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes. Deretter har den også blitt vist på Toronto Film Festival, og New York Film Festival og har etterpå deltatt på en lang rekke festivaler i Nord-Amerika med det mål for øye at flest mulig i den amerikanske filmbransjen - og dermed også mange medlemmer av akademiet - har sett filmen når de senere skal stemme over kandidater.

Veien videre til en nominasjon

Den 8. februar blir det annonsert hvilke filmer som blir Oscar-nominert, mens selve Oscar-utdelingen foregår 27. mars. Verdens verste menneske har samme distributør – Neon - som koreanske Parasite, som vant Oscar i 2019. Neon er kjent for å jobbe svært målbevisst og grundig med sine Oscar-kampanjer. Norsk filminstitutt kan til sammen gi 600.000 kr i tilskudd til en norsk films Oscar-kampanje i kategorien Beste internasjonale film.

Om filmen

Manuset er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier. Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. august er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum.

Produsenter er Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar for Oslo Pictures. Norsk premiere var 15. oktober 2021, og den er til nå sett av over 200.000 mennesker i Norge og også over 200.000 i Frankrike. Norsk distributør er SF Studios. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2 og amerikansk distributør er Neon.

Samproduserte dokumentarfilmer

Ingen norskproduserte dokumentarfilmer er kortlistet i år, men tre minoritets samproduksjoner har funnet veien til listen. Det er ovenfor nevnte Flukten, som både er kortlistet i kategorien beste lange dokumentarfilm og beste internasjonale film. Videre er filmene President (Danmark) og Writing with Fire (India) kortlistet, begge er samprodusert av det norske selskapet Sant & Usant, som produserte fjorårets dokumentar Gunda. Flukten og President har mottatt samproduksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt mens Writing with Fire har mottatt tilskudd fra Sørfond.

James Bond-filmen No Time To Die, som har blitt tilbudt refusjonsramme fra den norske insentivordningen og som inneholder flere scener fra Norge, ble kortlistet i kategoriene Makuep and hairstyle, Music (Original Score), Sound og Visual Effects. 

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Toril Simonsen
  • Toril Simonsen

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 900 38 086
  • E-post: toril.simonsen[@]nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no