Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt gir totalt 2,3 millioner kroner til medvirkningstiltak som lar barn og unge få være med på utvikling av filmprosjekter samt å bestemme innholdet på filmfestivaler og i filmklubber. 

Foto: Seks barn og en voksen står på en scene. Det ser ut som de deler ut en pris.
Juryen fra TIFF Junior i september 2022, bestående av Aslak Lande Gaupseth, Sivert P. Skatter, Henrik Eriksen, Gabriella Valhammer og Tia Natalie Vollan Aasland, sammen med minifestivalsjef Jahn Müller og kommunikasjonssjef i TIFF, Sandra Indahl. Foto: Jamie Bivard/TIFF Junior

NFI gir tilskudd til tiltak som bidrar til at barn og unge får medvirke i utformingen og/eller gjennomføringen av formidlingsopplegg på etablerte arenaer for film og spill. 

- Medvirkningstiltak for barn og unge står sentralt i Kulturmeldingen for barn og unge, og er et viktig ledd i NFIs satsing for å fremme mangfold og talent frem mot 2025, sier avdelingsdirektør for formidling og samfunn, Julie Ova. 

Vidreutvikles over tid

Denne runden ble det gitt 2,3 millioner i tilskudd til ti prosjekter fra åtte ulike aktører. Tiltakene er jevnt fordelt mellom prosjekter som retter seg mot barn og unge på barnetrinnet, ungdomskolen og videregående skole. En stor del av tilskuddet går til festivaler som også fikk tilskudd i 2021. Hensikten med det er at gode tiltak som involverer barn og unge skal kunne videreutvikles og være stabile tilbud til målgruppen over tid. 

Foto: Portrett av en kvinne foran uklar bakgrunn. Vi ser deler av en sort kåpe. kvinnen har blondt hår i en hestehale og vi kan se én perleøredobb. Hun har blå øyne og smiler.
Avdelingsdirektør for formidling og samfunn, Julie Ova. Foto: NFI

- At festivaler som TIFF Junior, Barnefilmestivalen og Amandus har opplegg for medvirkning fra barn og unge er helt essensielt for at de skal klare å skape en festival som når frem, sier Ova og legger til:  

- Det samme gjelder for den skapende bransjen. og i  år har produsentene Inthemoodfilms AS og Smallville Film AS fått tilskudd til medvirkningstiltak hvor barn og unge får sin stemme hørt i utvikling av manus til fiksjonsfilm og lydspor til en TV-serie. 

Disse får tilskudd

  • Barnefilmfestivalen AS får 325.000 kroner til prosjektet Skole og fritid, hånd i hånd. 

  • Inthemood Film AS tildeles 275.000 til prosjektet Medvirkning - barn og unge på Romsås (arbeidstittel).

  • Smallville Films AS mottar 300.000 til Medvirkning – filmmusikk (arbeidstittel).

  • Stiftelsen Amandusfestivalen tildeles 325.000 til Amandus program- og filmutvikling.

  • Stiftelsen festivalkontoret får 300.000 til prosjektet Ungdomsrådet for skolefilmfestivalen Oslo Pix Ung.

  • Stiftelsen Tromsø Internasjonale Filmfestival tildeles 175.000 til TIFF Junior-klasse og ambassadørprogram 2023.

  • Stiftelsen Tromsø Internasjonale Filmfestival får 125.000 til TIFF UNG 2024.

  • UpNorth Film AS tildeles 275.000 til prosjekt UpNorthKosmo (arbeidstittel).

  • Vega Scene AS får 200.000 til prosjektene Voksen fri og Vega Ung filmklubb.

FOto: En gruppe barn med rosa t-skjorter på torget i Kristiansand.
Bilde fra utekinoen før Barnfilmfestivalen i august. Her var hele barnejuryen med på å informere publikum om festivalen. Foto: Marion Heimlund, Barnefilmfestivalen

Medvirkning som verktøy 

Barn og unge skal møte en filmkultur som er relevant og representativ. Medvirkning handler om å anerkjenne og benytte seg aktivt av barn og unges bidrag, ut fra deres forutsetninger og behov. Medvirkningstiltak gir barn og unge mestring i en profesjonell ramme ut fra egne forutsetninger. Samtidig er medvirkning et viktig verktøy for festivalene og filmselskapene som skal lage opplevelser og innhold som treffer denne målgruppen.   

Tilskuddsordningen skal skape en bredere inngang for å kunne skape film og spill, for på sikt bidra til et større mangfold i rekrutteringsgrunnlaget til bransjen. 

Les mer om ordningen her
 

Kontakt

  • Stig Andresen
    • Stig Andresen

    • Rådgiver kompetansetiltak og formidling
    • NFI Bergen
    • Telefon: +47 920 92 475
    • E-post: stig.andresen[@]nfi.no