Norsk filminstitutt

Verdens verste menneske-produsent Andrea Berentsen Ottmar er som eneste nordiske produsent valgt ut til å delta i det anerkjente europeiske nettverksprogrammet Producer on the Move i Cannes. Hun er også i Cannes som produsent av Kristoffer Borglis Syk pike med verdenspremiere i Un Certain Regard-seksjonen. 

  

Andrea Ottmar foto Anne Valeur.jpg
Foto: Anne Valeur

 -Producers on the Move er en fantastisk mulighet til å knytte nettverk i Europa og bli kjent med andre inspirerende produsenter. Jeg opplever at internasjonalt samarbeid bare blir viktigere, ikke bare for hver enkelt produsent, men for bransjen som helhet i møte med de store globale aktørene. Jeg ser fram til å møte de andre deltakerne og få ny input og inspirasjon i Cannes, sier Andrea Berentsen Ottmar. 

  

Filmer i Cannes i 2021 og 2022 

Den Oslo-baserte filmprodusenten har bak seg studier i idéhistorie og bedriftsøkonomi parallelt mens hun jobbet frilans som produksjonsleder og koordinator innen film. Hun har tidligere etablert produksjonssonsselskapet Frokost Film som blant annet har produsert for unge, nye regissører og laget musikkvideoer for artister som Jonas Alaska, Highasakite, Sivert Høyem og Sondre Lerche. Hun har produsert kortfilmer som Fanny og Min elskede løper, regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, og har de siste årene vært produsent i produksjonsselskapet Oslo Pictures. Hun var da blant produsentene for Joachim Triers Cannes-prisvinnende og Oscar-nominerte publikumssuksessen Verdens verste menneske. 

Samtidig med deltagelse i Producer on the Move-programmet i Cannes, skal spillefilmen Syk pike ha verdenspremiere i det prestisjetunge sideprogrammet Un Certain Regard. Filmen er produsert av Dyveke Bjørkly Graver og Andrea Berentsen Ottmar for Oslo Pictures, mens manus og regi er ved Kristoffer Borgli. Hovedrollen som Signe spilles av Kristine Kujath Thorp, kjent fra Ninjababy, Den største forbrytelsen og Nordsjøen. Rollen som kunstnerkjæresten Thomas spilles av Eirik Sæther, som selv er kunstner og gjør sin debut som skuespiller. 

  

Tett program 

De 20 utvalgte Producers on the Move (PoM) 2022 fra hele Europa skal gjennom et tett, fem dagers skreddersydd program som foregår fra 19. til 23. mai. Det overordnede målet er å bidra til internasjonale samproduksjoner, erfaringsutveksling og nye nettverk. Producers on the Move-programmet vil inneholde presentasjoner av produsentenes kommende filmprosjekter, speed-dating og rundebordssamtaler med anerkjente bransjeaktører.  

Hvem som blir valgt ut 

Kriteriene for å søke om deltakelse på Producers on the Move 2022 er at produsenten blant annet skal ha vært produsent på minst én og maksimum tre internasjonale samproduksjoner og har et filmprosjekt nå som er egnet for internasjonal samproduksjon. Utvelgelsen baserer seg på poeng som gis basert på erfaring som produsent/samprodusent i tillegg til internasjonale salg, distribusjon og festivaldeltagelse med tidligere filmer. 

  

Europeisk initiativ 

Producers on the Move arrangeres i år for 23. gang, og siden starten har over 460 produsenter deltatt i programmet. Producers on the Move arrangeres av European Film Promotion (EFP), som siden år 2000 har brukt Cannes-festivalen som arena til å rette fokus mot nye europeiske produsenter, og bidra til at de kan etablere sitt eget internasjonale nettverk. Norsk filminstitutt er en grunnleggerne av European Film Promotion, der NFIs lanseringskonsulent spillefilm utland Stine Oppegaard er visepresident. 

-Vi er stolte og glade over at Andrea Berentsen Ottmar kvalifiserte til å bli medlem av årets Producer on the Move. Det stilles høye krav, og konkurransen var i år ekstra stor. Det gjenspeiles i det endelige utvalget med produsenter som både i år og tidligere har hatt filmer med på store, anerkjente festivaler, har vunnet gjeve priser eller nådd et stort internasjonalt publikum på kino, sier Stine Oppegaard. 

-Andrea er i år eneste nordiske deltager, og vi mener hun kommer til å bidra med mye kunnskap til sine kolleger i Producer on the Move. I tillegg til å produsere filmer, har hun det siste året fått god innsikt fra arbeidet med å lansere Verdens verste menneske i hovedkonkurransen Cannes. Videre har hun gjort en stor innsats med filmens Oscar-kampanje som resulterte i to nominasjoner, før hun nå vender tilbake til Cannes med en ny film, sier Oppegaard

 

Producer on the Move-programmet 

EFP Producer on the Move er støttet av Creative Europe – MEDIA programmet for EU og Eurimages og i samarbeid med Festival Scope. Hovedmediapartner er Variety. Intervjuer med årets Producer on the Move vil bli publisert på nettsidene til programmets andre mediapartner: www.cineuropa.org

  

Norske deltakere gjennom tidene 

Tidligere norske deltakere er Turid Øversveen (2000), Edward Dreyer (2001), Bjørn Eivind Aarskog (2002), Bent Hamer (2003), Gudny Hummelvoll (2004), Jørgen Storm Rosenberg (2005), Christian Fredrik Martin (2006), Eric Vogel (2007), Silje Hopland Eik (2008), Yngve Sæther (2009), Asle Vatn (2010), Maria Ekerhovd (2011), Brede Hovland (2012), Hans-Jørgen Osnes (2013), Teréz Hollo-Klausen (2014), Kjetil Omberg (2015), Bendik Heggen Strønstad (2016), Åshild Ramborg (2018), Dyveke Bjørkly Graver (2019), Alan R. Milligan (2020), Gary Cranner (2021) og altså Andrea Berentsen Ottmar i 2022. 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no