Norsk filminstitutt

Fredag 26. august hadde prosjektet ÁRRAN 360° premiere under biennalen i Venezia. Dette unike prosjektet inneholder seks nyskapte skjermbaserte verk laget av sentrale samiske kunstnere fra hele Sápmi.

Filmene i ÁRRAN 360° presenteres i en spesialbygget ni meter høy og tretten meter bred høy lávvu som er utstyrt med en 360-graders skjerm, designet for å vise disse enestående filmverkene. Alle produksjonene ble filmet med et kamera med seks individuelle kameraer for å klare å filme alle retninger i det sirkulære formatet.

Til premieren i Venezia var alle filmskaperne til stede.

Arran360_Åpning_foto_Knut_Aaserud_L1040135.jpg
Filmskaperne bak filmene på ARRAN 360 i Venezia. Foto Knut Aaserud

Ann Holmgren Aurebekk har laget filmen Ovias, Elle Márjá Eira har laget filmen Eallu girdnu, Hans Pieski har laget filmen Muohtačalmmit, Liselotte Wajstedt har laget filmen Eadni, Marja Helander har laget filmen Áfruvvá og Silja Somby har laget filmen Daate dijjien. Les mer om filmene her

Lávvuen der ÁRRAN 360° blir presentert er satt opp i den nordlige enden av den venetianske øya San Servolo, mellom Giardini della Biennale og Lido, hvor filmfestivalen i Venezia holder til. Her vil ÁRRAN 360° skape et unikt rom for digital samisk historiefortelling og filmkunst.

Arran360_Åpning_foto_Knut_Aaserud_L1050437.jpeg
Fra inne i lavvuen under en visning. Foto: Knut Aaserud

Samarbeidsprosjekt

Prosjektet er utviklet av Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) i samarbeid med Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Norsk filminstitutt (NFI), og presenterer spydspissen av samisk film og digital kunst.

-Árran er et nordsamisk ord for ildstedet i en lávvu, og rundt bålet har vi fortalt historier i uminnelige tider. Med ÁRRAN 360° ønsker vi å invitere publikum fra hele verden til å oppleve kraften i vår særegne visuelle fortellertradisjon, sier Anne Lajla Utsi, direktør for ISFI. Utsi og NFI-direktør Kjersti Mo kommer til å være til stede under flere seminarer i Venezia som arrangeres i forbindelse med ÁRRAN 360°Et av temaene som skal diskuteres på seminaret er at urfolksfilmer nå opplever en økende global interesse, og det vises tydelig ved at det de siste dagene har kommet flere gode nyheter, som at Netflix og ISFI nå inngår et samarbeid og at Ann-Helén Laestadius roman som på engelsk har tittelen Stolen skal filmatiseres av Netflix med Elle Márjá Eira på regi. . Les også NRK-sak om dette.

Om Veneziabiennalen

ÁRRAN 360° finner sted, fra 26.august til 10.september, på den 59. internasjonale La Biennale di Venezia. Veneziabiennalen er kjent som verdens viktigste arena for presentasjon av kunst for et internasjonalt publikum. ÁRRAN 360° er en del av The Sámi Pavilion, den historiske transformasjonen av den nordiske paviljongen, på årets biennale.

 

Arran åpning Vastadus eana The answer in land Foto Knut Åserud.jpg
Fra åpningen av ARRAN 360. Vastadus eana/The answer in land. Foto Knut Aaserud

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no