Norsk filminstitutt

Denne uken ble DOC Norway gjennomført for tredje gang i Bergen. Arrangementet legger til rette for salg og distribusjon av norsk dokumentar til utlandet og samlet internasjonale gjester og 24 norske dokumentarprosjekter. 

Personer i en sal.
Norsk produsenter pitchet til det nordamerikanske markedet under DOC Norway i Bergen.

Etter to års pause på grunn av pandemi har norske dokumentarskapere og representanter fra det nordamerikanske markedet nok en gang deltatt i dokumentarfilmmarkedet DOC Norway i Bergen 8. og 9. juni. 

DOC Norway er et årlig møtested for norske dokumentarfilmskapere og det nordamerikanske markedet, og skal stimulere til økt salg og distribusjon av norsk dokumentar til Nord-Amerika - et av verdens viktigste markeder. Arrangementet er et samarbeid mellom Vestnorsk filmsenter og Norsk filminstitutt og har tidligere blitt avholdt i 2018 og 2019.

Representanter for nordamerikanske distributører, festivaler og strømmetjenester deltar, inkludert tunge aktører som HBO Max Nordic, Sundance filmfestival, New York Times og NEON, som sto for distribusjon av Verdens verste menneske, Gunda og Kunstneren og tyven. De to sistnevnte ble i sin tid presentert på DOC Norway.

Større fotavtrykk internasjonalt 

- Nettverksbyggingen som har foregått denne uken er sentral i å skape den langsiktige kontakten som bidrar til at norsk dokumentarbransje hevder seg internasjonalt. Det gir resten av verden mulighet til å oppdage de sterke dokumentarprosjektene som utvikles i Norge, samtidig som bidrar til å finansiere norsk innhold i det nordamerikanske markedet, og bygge en stadig mer bærekraftig dokumentarbransje i Norge. Her er også strømmetjenestene engasjerte i norsk dokumentar, som nordmenn i økende grad benytter seg av, sier Lars Løge, avdelingsdirektør i NFI. 

- Siden DOC Norway startet opp i 2018 har vi sett et større fotavtrykk av norsk dokumentar internasjonalt, med flere større salg til det nordamerikanske marked, flere uttak til prestisjetunge festivaler, økt kinodistribusjon i USA og flere Oscar-muligheter. Vi ser også en generell økt ambisjon og tro på hva som er mulig i det norske dokumentarmiljøet. Vi tror at vi vil fortsette å se ringvirkningene av dette arbeidet i årene framover. 

Bredden av norsk dokumentar 

Deltakerne har gitt gode tilbakemeldinger på årets arrangement, ifølge Stine Tveten, daglig leder i Vestnorsk filmsenter. 

- I tillegg til 24 pitcher har det blitt avholdt rundt 150 individuelle møter. Vi har god representasjon fra de norske regionene, inkludert Vestlandet. Prosjektene tematiserer alt fra demokrati, konflikt, miljø, klimaendringer, urfolk, kunst og musikk. De internasjonale gjestene får virkelig se bredden av det norsk dokumentar har å by på, sier Tveten.

Disse prosjektene pitcheet i Bergen 

The Renaissance Prince - Screen Story  
A New Kind of Wilderness - A5 Film
Adil  - Imaginær Film 
#1 enemy - Piraya Film 
Woolly - f(x) produksjoner 
The Corporate Spy - Indie Film 
Songs of Earth - Speranza Film 
Flophouse America - Fri Film 
An Army of Women - Differ Media
In Cod We Trust - Lofoten Film Collective 
U R Æ D - Fearless - Tindefilm 
The Eclipse - Medieoperatørene 
Punishment - Medieoperatørene  
The Hunt for Santa - Medieoperatørene 
Lapp versus Same - Ten Thousand Images   
The Recovery Channel - Twentyone Pictures        
I Follow Rivers - Field Productions 
Tiny Dancer - Oslo Pictures 
With Grace - Differ Media        
How Music Plays Us - Rebel Unit      
Stayers - Differ Media         
Bluestown Rising - KingsMountain Productions
The Death of a Bee - Artic Light AS 
Ibelin - Medieoperatørene AS
 

 • Lars Løge
  • Lars Løge

  • Avdelingsdirektør
  • produksjon og internasjonale relasjoner
  • Telefon: +47 415 14 180
  • E-post: lars.loge[@]nfi.no
 • Edda Falk
  • Edda Falk

  • Kommunikasjonssjef
  • Telefon: +47 476 32 550
  • E-post: edda.falk[@]nfi.no