Norsk filminstitutt

Medvirkning, inkludering og filmens plass i skolen står på programmet når Den norske filmfestivalen i Haugesund i år for første gang inviterer til et eget Barnefilmkonvent.  

Barnefilmkonvent.jpg
Illustrasjon: Christian Høkaas

Fra tirsdag 23. til onsdag 24. august 2022 arrangerer Den norske filmfestivalen Haugesund Barnefilmkonvent, en to-dagers fagkonferanse om film og dataspill for barn og unge. Konventet, som arrangeres i samarbeid med Norsk filminstitutt og Kulturtanken, tar sikte på å bli en årlig møteplass for alle som er involvert i film og dataspill rettet mot barn og unge. Årets utgave setter søkelys på medvirkning og formidling av film og dataspill i skole og fritid.    

Audiovisuelle medier viktigere enn noen gang 

Barn og unge vokser opp omgitt av audiovisuelle medier - fra kinofilm, dataspill og strømmetjenester, til sosiale medier på mobiltelefonen, som Tiktok og Snapchat. I praksis betyr det at levende bilder er tilgjengelig for dagens barn og unge nærmest døgnet rundt, som både kunst og kulturuttrykk og som ytrings- og kommunikasjonsform.  

- I en verden der vi møter levende bilder i alle former, over alt, og i alle sammenhenger, blir det viktigere enn noen gang å kunne navigere og forstå betydningen av den audiovisuelle kulturen vi omgis av, sier avdelingsdirektør for formidling og samfunn i NFI, Julie Ova.
– Pågangen av levende bilder er massiv og allestedsnærværende, og audiovisuelle medier står i en særstilling i barn og unges liv. I dette landskapet er Norsk filminstitutt opptatt av å gi barn og unge gode film- og spillopplevelser. Samtidig ønsker vi å bidra til å fremme kritisk refleksjon gjennom å øke den film- og spillfaglige kompetansen til barn og unge.  

Rett til medvirkning 

Barne- og ungdomskulturmeldingen (Meld. St. 18 (2020–2021) Oppleve, skape, dele — Kunst og kultur for, med og av barn og unge), slår fast at kunnskap om levende bilder er en viktig del av den kulturelle danningen til barn og unge, og at blant målene for den nasjonale filmpolitikken er at barn og unge skal bli reflekterte og kritiske brukere av audiovisuelle medier, og slik bidra til en kritisk og opplyst offentlighet.  

Barn og unge skal ha tilgang til et bredt og mangfoldig kulturliv, og barn og unges rett til å medvirke i sitt kulturtilbud er også et viktig punkt i barnekulturmeldingen. Dette krever nytenkning for de aller fleste tilbyderne av kunst og kultur til, for og med barn og unge. Hvordan kan barn og unge gis mulighet for reell medvirkning og deltagelse i produksjon og formidling? Den kulturelle skolesekken tilbyr kunst- og kulturopplevelser til alle barn og unge gjennom skolen. Men hvor rustet er skolen i dag, etter fagfornyelsen, til å bruke kunst- og kulturopplevelser og praktiske og estetiske læringsprosesser? Bidrar skolen selv til at elevene blir «kritiske og reflekterte brukere» av audiovisuelle medier? Disse spørsmålene er blant de som blir belyst på konventet.  

NFI har styrket sin satsing på barn og unge 

NFI har styrket sin satsing på arbeidet med barn og unge, og har som ledd i satsingen nylig lansert en tilskuddsordning som skal bidra til at barn og unge får medvirke på etablerte arenaer for film og spill. - Målet med ordningen er at etablerte aktører som produserer eller formidler film og spill skal innlemme barn og unge i utformingen og gjennomføringen av tiltakene, sier Ova, som understreker betydningen av å gi barn og unge anledning til å medvirke: – Medvirkning er grunnleggende rett barn og unge har, og derfor en viktig faktor for deres deltakelse i kulturliv og demokratiet. Vi ser at medvirkning fremmer involvering, og gir både økt eierskap, engasjement og interesse for film- og spill. 

Arrangementer i regi av NFI  

I forlengelsen av Barnefilmkonventet, onsdag 24. august kl 10.00, vil flere av prosjektene som har fått støtte til medvirkning av NFI, bli presentert . Informasjon om dette inngår i det offisielle programmet, men  denne seksjonen er åpen for alle og krever ingen forhåndspåmelding. 

I forkant av Barnefilmkonventet tirsdag 23. august kl. 09:30 arrangerer også NFI en panelsamtale med deltakere fra den produserende delen av bransjen om hvordan vi sammen kan styrke produksjonen av kinofilm for barn. Samtalen finner sted på hotell Amanda og er åpent for alle:  

https://www.filmfestivalen.no/article/panelsamtale-om-barnefilmproduksjon   

Den 50. norske filmfestivalen arrangeres i perioden 20.–26. august 2022. 

 

  • Berit Andersen
    • Berit Andersen

    • Fagansvarlig barn og unge
    • Telefon: +47 452 01 620
    • E-post: berit.andersen[@]nfi.no
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no