Norsk filminstitutt

Regissør og manusforfatter Joachim Trier sitter i juryen når årets Gullpalmen-vinner skal kåres i Cannes.

Joachim Trier. Foto Kasper Tuxen.jpg
Foto: Kasper Tuxen

Hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes er en av de mest prestisjetunge konkurransene en film kan delta i, og det å sitte i juryen her er dermed også en stor tillitserklæring til jurymedlemmene.

Joachim Trier har et langt forhold til filmfestivalen i Cannes og har tidligere vist sine filmer Oslo 31. august (2011) i Un Certain Regard-programmet og Louder Than Bombs (2015) og Verdens verste menneske (2021) i hovedkonkurransen. Hovedrolleinnehaver Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes i 2021, og Verdens verste menneske endte også opp med to Oscar-nominasjoner.  Alle disse filmene har Trier skrevet manus til i samarbeid med Eskil Vogt.  

Trier har også lang erfaring fra juryarbeid for den franske filmfestivalen. I 2014 satt den norske filmskaperen i Cannes-juryen for kortfilm og Cinefoundation (studentfilm). Og i 2018 satt Trier som jurypresident for den prestisjefylte Kritikeruken.

Jury med skuespillere, regissører og produsenter

I juryen for hovedkonkurransen i Cannes får Trier selskap av den franske skuespilleren Vincent Lindon som blir juryleder, den britiske skuespilleren, produsenten og regissøren Rebecca Hall, den indiske skuespilleren Deepika Padukone, den svenske skuespilleren Noomi Rapace, den italienske regissøren og skuespilleren Jasmine Trinca, den iranske regissøren og produsenten Asghar Farhadi, den franske regissøren og skuespilleren Ladj Ly og den amerikanske regissøren og manusforfatteren Jeff Nichols.

Tidligere har blant annet Liv Ullmann vært juryleder for hovedkonkurransen, i 2001, og hennes datter Linn Ullmann var jurymedlem i 2011.

Skandinaviske filmer til Cannes

Hovedprogrammet for filmfestivalen i Cannes ble offentliggjort skjærtorsdag, og blant de 18 filmene som Trier og kollegene skal vurdere, finner vi blant annet de svenske filmene Triangle of Sadness av Ruben Östlund og Boy from Heaven av Tarik Saleh og den danske flimen Holy Spider av Ali Abbasi. 

Den norske filmen Syk pike av Kristoffer Borgli og den fransk-norske samproduksjonen More Than Ever skal for øvrig vises i sideprogrammet Un Certain Regard på årets Cannes-festival.

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no