Norsk filminstitutt

Den norske Oscar-komiteen har i dag offentliggjort at Gunnar Vikenes kinoaktuelle spillefilm Krigsseileren er valgt ut som Norges Oscar-kandidat i kategorien beste internasjonale film.

Krigsseileren - Kristoffer Joner (Alfred) ©Mark Cassar, Mer Film (1).jpg
Kristoffer Joner som Alfred i Krigsseileren. Foto: Mark Cassar, Merfilm. 

Den norske Oscar-komiteen mener at Krigsseileren tar for seg et historisk brennbart tema som engasjerer i en film som dessuten føles ubehagelig dagsaktuell. Krigsseileren er både brutal og nyansert i sin skildring av en gruppe mennesker historien forsøkte å glemme. Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann og Pål Sverre Hagen gjør noen av sine aller beste roller i en mesterlig film som man ikke kan forlate uberørt.  

Se pressekonferansen

Se pressekonferansen her (YouTube)

Gode forutsetninger for å kunne nå opp

– Dette viktige og kritikerroste historiske dramaet har gode forutsetninger for å nå opp i konkurransen om å bli nominert til en Oscar. Kombinasjonen av en sterk og til nå ufortalt historie, store skuespillerprestasjoner og et erfarent apparat bak, gjør at vi har tro på at Krigsseileren vil få den oppmerksomheten som skal til blant Oscar-akademiets medlemmer som velger ut de nominerte og stemmer frem en vinner, sier den norske Oscar-komiteens leder og direktør for Norsk filminstitutt Kjersti Mo. 

En anerkjennelse

– Dette er selvfølgelig en anerkjennelse for alle de som har jobbet med filmen. Først og fremst er vi likevel glad fordi det innebærer en anerkjennelse av krigs-innsatsen og betydningen til de norske sjøfolkene, og deres familier. Deres betydning for krigens utfall kan ikke overvurderes, sier regissør Gunnar Vikene 

-Vi er utrolig stolte, men også takknemlige over denne unike muligheten til å få krigsseilernes historie ut internasjonalt. Vi gleder oss til å reise til USA og presentere filmen for et amerikansk publikum. Krigsseilernes historie er også relevant der, det var mange amerikanske krigsseilere. Vi fikk en utrolig sterk respons da vi viste filmen ved filmfestivalen i Toronto og opplever at filmen vekker engasjement og samtaler om hva krig gjør med mennesker. Dette er en film som er laget til publikum og dette er en unik mulighet til å nå enda flere i hele verden, sier produsent Maria Ekerhovd.  

Om Krigsseileren  

I Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred, gift med Cecilia og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg, og å ta vare på de tre barna i et okkupert land.  

Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.   

Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?  

Krigsseileren er skrevet og regissert av Gunnar Vikene. I rollene finner vi skuespillere som Kristoffer Joner, Ine Marie Wilmann, Pål Sverre Hagen og Alexandra Gjerpen. Filmen er produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film AS, norsk distributør er Scandinavian Film Distribution ved Ymer Media og internasjonal salgsagent er det tyske selskapet Beta Cinema.  

Fra Haugesund til Toronto og Oscar 

Filmen var åpningsfilm på filmfestivalen i Haugesund, før den fikk sin internasjonale premiere på filmfestivalen i Toronto i september. På fredag var det norsk premiere i Bergen, og resten av landet, og over 60.000 publikummere har sett filmen i løpet av helgen. 

Norges dyreste spillefilm 

Krigsseileren er Norges hittil dyreste spillefilm med et budsjett på 110 millioner kroner. Filmen har mottatt utviklings- og produksjons- og lanseringstilskudd fra Norsk filminstitutt på over 21 millioner kroner. 

Fra kortliste på tre filmer til en norsk Oscar-kandidat 

For to uker siden annonserte årets norske Oscar-komite en kortliste på tre langfilmer, som alle kunne være aktuelle norske Oscar-kandidater: Alle hater Johan av Hallvar Witzø, Krigsseileren av Gunnar Vikene og Syk pike av Kristoffer Borgli. 

På forrige ukes møte med Oscar-komiteen presenterte de tre filmenes produsenter og regissører sine planer for en eventuell Oscar-kampanje. Etter en nøye vurdering landet komiteen på Krigsseileren har en Oscar-kampanje og et erfarent apparat som sammen med filmens kvaliteter vil kunne klare å løfte filmen frem til nominasjon. 

Årets norske Oscar-komité 

Den norske Oscar-komiteen har i år bestått av følgende åtte representanter utpekt av bransjeorganisasjonene, Filmkritikerlaget og Norsk filminstitutt:  

Leder Kjersti Mo, direktør, Norsk filminstitutt Dramatikerforbundet: Thomas Seeberg Torjussen, manusforfatter og regissør  
Norsk filmforbund: Benjamin Mosli, filmfotograf    
Norsk filmkritikerlag: Øyvor Dalan Vik, filmkritiker, DN  
Norske filmregissører: Charlotte Blom, regissør  
Norsk skuespillerforbund: Jan Erik Madsen, skuespiller  
Virke Produsentforening: Silje Hopland Eik, produsent  
Norsk filminstitutt: Stine Oppegaard, utlandsansvarlig spillefilm 

Oscar-regelverket  

Hvert land kan innstille én film til kategorien beste internasjonale film. Filmen må være over 40 minutter og ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. januar 2022 til 30. november 2022. Den må også være produsert utenfor USA, ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk og ellers oppfylle kravene til Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 

Den 21. desember offentligjør Oscar-akademiet en kortliste som består av 15 filmer som da har mulighet til å bli en av de endelige fem nominerte i kategorien International Feature Film. Nominasjonene blir offentliggjort 24. januar 2023 og den 95. Oscar-utdelingen foregår 12. mars 2023 i Los Angeles. 

Tidligere norske spillefilmer kortlistet, nominert eller vunnet Oscar 

Tidligere norske langfilmer som har kommet gjennom nåløyet og har blitt nominert er Verdens verste menneske med to nominasjoner i 2022, Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957). Håp og Kongens nei var med på akademiets kortliste i henholdsvis 2021 og 2016. 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no