Norsk filminstitutt

Regissørene Alexander Ophaug, Berivan Erdogan og Nora Nivedita Tvedt mottok til sammen en million kroner i produksjonstilskudd til tre nye filmprosjekter.

Nordkapp filmfestival Pitch.jpeg
Tilskuddsmottakerne: f.v. Alexander Ophaug, Berivan Erdogan, Nora Nivedita Tvedt og Lillian Løvseth. Foto: Line Halvorsen

Den nasjonale pitchekonkurransen som i helgen ble avholdt under Nordkapp Filmfestival springer ut fra Kultur- og likestillingsdepartementet og Norsk Filminstitutts ønske om å gjøre mer for å øke mangfoldet i norsk film. Blant annet ble det i samarbeid med alle landets regionale filmsentre besluttet å lage en nasjonal pitchekonkurranse for kortfilmskapere med mangfoldsbakgrunn. Finansiering til prosjektet er kommet gjennom Kulturdepartementet som har fått midler fra Norsk Tipping.

Sju utvalgte prosjekter

Av rundt 70 søkere til konkurransen, ble sju prosjekter valgt ut av landets regionale filmsentre. De unge, talentfulle filmskaperne fra hele landet, var i helgen på Nordkapp Filmfestival i Honningsvåg for å presentere seg selv og sine filmideer. Det gjorde de foran publikum og en jury bestående av Hisham Zaman, Nathalie Àlvarez Mesén og Elin Malene Berg.

Deltakerne har allerede vært gjennom en manusworkshop i Grimstad og en pitcheworkshop i Honningsvåg – og presenterte sine filmidéer til en fullsatt sal. Opprinnelig skulle to prosjekt vinne 500.000 kr hver, men juryen bestemte seg for å dele prispengene på 3 prosjekter, hvorav 2 prosjekt mottok 400.000 kr hver og ett prosjekt mottok 200.000 kr. 

Sterke viljer

Juryen understreker at alle filmtalentene i programmet har vist at de har svært gode prosjekter, en sterk vilje og god gjennomføringsevne. Juryen oppfordrer alle prosjektene til å fortsette å lage sine prosjekter og til å finne finansiering andre steder.

Følgende prosjekt ble utvalgt til å delta i pitchekonkurransen under Nordkapp filmfestival:

 • Manusforfatter og regissør Berivan Erdogan og produsent Fernanda Renno Castro Stavik (Sørnorsk filmsenter)
 • Manusforfatter og regissør Alexander Ophaug og produsent Trude Refsahl, Pandora film (Vestnorsk filmsenter)
 • Manusforfatter og regissør Hamza Khader og co-regissør Aurora K. Nossen (Viken filmsenter)
 • Manusforfatter og regissør Ahmed Mamow, produsent Marte Hansen, Hummelfilm (Viken filmsenter)
 • Regissør, manusforfatter og produsent Marja Bål Nango og manusforfatter Ingir Ane Bål (Nordnorsk filmsenter)
 • Manusforfatter og regissør Mohammad Bayesteh og produsent Bente Maalen, Blaane film (Midtnorsk filmsenter)
 • Regissør Nora Nivedita Tvedt og produsent Lillian Løvseth, Smallville FIlms (Østnorsk filmsenter)

Prismottakerne

 • Kanskje bare for deg, av Alexander Ophaug – 400.000 kr i produksjonstilskudd (Vestnorsk filmsenter)

Juryens begrunnelse: «Vi får et innblikk i et øyeblikk av livet som vi ikke ofte ser på en film fra Norge, likevel er det en realitet for så mange. Vi er vitne til det dype forholdet mellom to søsken som ellers dessverre er ganske anonyme. De tar på seg rollen som voksne, ikke bare prøver de å overleve, men de prøver også å passe inn i samfunnets normer. Det er viktig å vise klasseskiller selv i verdens rikeste land, og vi føler filmskaperen klarer å vise denne sårbarheten med et subjektivt og ærlig blikk.» Filmen blir produsert av Trude Refsahl i Pandora film i Bergen.

Alexander Ophaug er norsk-tamilsk og utdannet enkameraregissør fra Høgskolen i Lillehammer. Han har stor lidenskap for underfortalte temaer, og gjennom sitt eget selskap Untold Film utvikler han og produserer flere filmprosjekter. Tidligere har filmene hans hatt premiere på Bergen Internasjonale Filmfestival, Minimalen og Den Norske Dokumentarfilmfestivalen. Det siste året har han jobbet som fotoregi og klipper hos NRK Vestland på dokumentarserien 110, som handler om Bergen Brannvesen og som lanseres på NRK før jul.

 • Besteni, av Berivan Erdogan - 400.000 kr i produksjonstilskudd.  (Sørnorsk filmsenter)

Juryens begrunnelse: «Vi ble imponert over presisjonen i visjonen og det lekne forslaget om prosess i skapelsen av dette manuset, som er i stand til å skape spenning og vise hvordan vi kan mangle som et samfunn når vi ikke aktivt streber etter empati og forståelse. Hva skjer når man fjerner muligheten for kommunikasjon med omgivelsene? Gjennom en smart kartlagt situasjon basert på en reell opplevelse følger vi konsekvensene av en hverdagslig krangel. Misforståelser blir en trussel for de mest sårbare familiene og noe så banalt som iskrem kan plutselig smuldre opp tryggheten som er gitt til mange andre.» Filmens produsent er Fernanda Renno Castro Stavik fra Kristiansand og co-produsent er Maja Ginday, Onoma Productions.

Norsk-kurdiske Berivan Erdogan har bakgrunn fra kjønnsstudier og har fullført studier fra Kunsthøgskolen i Oslo og fra Valands Kunstfagsprogram i Film, Göteborg. Hun jobber med tematikk som tar for seg kjønns og maktrelasjoner i et flerkulturelt samfunn, med et spesifikt fokus på maskulinitet og vold. Tidligere har hun laget filmene Ang. Berivans Film og 250 slag, som blant annet har blitt vist på Göteborg Filmfestival.

 • Show me your face when you look at a baby, av Nora Nivedita Tvedt - 200.000 i produksjonstilskudd (Østnorsk filmsenter)

 

Filmens produsent er Lillian Løvseth fra Smallville Films i Lillehammer. Juryens begrunnelse:
«Det er uvanlig å gå inn i en studie hvor du forventer at resultatet blir kjærlighet, og likevel, gjennom en smart skapt omstendighet er dette akkurat hva denne filmskaperen gjør. Hun viser en side av menneskeheten som er så nødvendig akkurat nå. Vi ønsker å bidra til denne studien og håper at resultatene kan være et prisme av forskjellige ansikter som publikum kan finne trøst i - et håpefullt øyeblikk når vi får fordype oss i dokumentaren Vis meg ansiktet ditt når du ser på en baby, av Nora Nivedita Tvedt.»

Nora Nivedita Tvedt er adoptert fra India og vokst opp på et lite sted som heter Nærsnes. Nora er utdannet fra Den norske filmskolen i 2020 hvor hun studerte kreativ dokumentarregi. Hun har en egen evne til å fortelle historier med nærhet og varme. Hennes film Fucking Adopted er vist på mange festivaler og har vunnet flere priser.

 • Nedin Mutic
  • Nedin Mutic

  • Talentkoordinator
  • Telefon: +47 995 38 485
  • E-post: nedin.mutic[@]nfi.no
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no