Norsk filminstitutt

Kristoffer Borglis film Syk pike og samproduksjonen More Than Ever er i Un Certain Regard-programmet, Joachim Trier er jurymedlem i hovedkonkurransen, Andrea Ottmar er Producer on the Move, Sørfond feirer tiårsjubileum og det nye mangfoldsfondet New Dawn lanseres. Alt skjer i Cannes denne helgen.

 

Etter suksessen i fjor med Verdens verste menneske i hovedkonkurransen og De uskyldige i Un Certain Regard, samt skuespillerpris til Renate Reinsve, har Norge også i år en sterk tilstedeværelse på verdens viktigste filmfestival i Cannes
 

Syk pike ny.jpeg

Syk pike i Un Certain Regard

Kristoffer Borglis andre film, Syk Pike, er invitert til Un Certain Regard, det prestisjefylte sideprogrammet på filmfestivalen i Cannes, der Joachim Triers Oslo 31. august og Eskil Vogts De uskyldige tidligere har blitt vist. Syk pike har Kristine Kujath Thorp i hovedrollen og er produsert av Oslo Pictures av Dyveke Graver og Andrea Ottmar. 

Syk pike invitert til Cannes / NFI

Andrea Ottmar foto Anne Valeur.jpg

Andrea Ottmar Producer on the Move

Ottmar var også blant produsentene på fjorårets Cannes-suksess og Oscar-nominerte Verdens verste menneske og hun er i Cannes som årets norske i Producer on the Move (POM)-programmet. Å være deltaker i POM innebærer å bidra til det overordnede målet til POM om flere internasjonale samproduksjoner, erfaringsutveksling og nye nettverk. Producers on the Move-programmet vil inneholde presentasjoner av produsentenes kommende filmprosjekter, speed-dating og rundebordssamtaler med anerkjente bransjeaktører.    

Andrea Berentsen Ottmar er årets norske Producer on the Move  / NFI

More Than Ever bilde.jpg
More Than Ever. Foto: Mer Film

Samproduksjon fra Hjørundfjorden

Den fransk-norske samproduksjonen More Than Ever skal også vises i Un Certain Regard-programmet. Bjørn Floberg og Vicky Krieps spiller hovedrollene, ved siden av Gaspard Ulliel i sin siste filmrolle. Store deler av filmen ble spilt inn i Møre og Romsdal. Nå blir Hjørundfjorden å se på verdens største og viktigste filmfestival der den får sin premiere lørdag 21. mai.

Filmen er produsert av Xenia Maingot for det franske selskapet Eaux Vives med Maria Ekerhovd og Ragna Midtgard for Mer Film som norske samprodusenter. Filmen har mottatt 3 millioner norske kroner i samproduksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt og er også støttet av Mediefondet Zefyr og Vestnorsk filmsenter.

Norsk samproduksjon til prestisjeprogram i Cannes  / NFI

Joachim Trier.jpg
Joachim Trier. Foto: Kasper Tuxen

Joachim Trier i hovedjuryen

Joachim Trier, som tok Cannes med storm i fjor med sin film Verdens verste menneske, er nå tilbake på festivalen, denne gang som jurymedlem for hovedkonkurransen. Trier har hatt flere juryfunksjoner på festivalen før, men dette er første gang i hovedkonkurransen.

Joachim Trier jurymedlem på filmfestivalen i Cannes / NFI

Scandinavia House.jpg
Knut Skinnarmo og Stine Oppegaard fra Norsk filminstitutt foran inngangen til Scandinavia House i Cannes. Foto: Jakob Berg

Nytt lokale i Cannes

Etter å ha vært på den skandinaviske terrassen, 15 minutters gange langs Croisetten fra festivalpalasset, er Norsk filminstitutt og resten av Scandinavian Films nå på plass i nye lokaler, rett vis a vis festivalpalasset. De nye lokalene har fått navnet Scandinavia House og ligger på 11 Square Mérimée. Her er det møterom, minglerområder og småbord for kortere møter. Lokalene er et sted der NFI og resten av de nordiske instituttene kan møte filmfestivaler, distributører og salgsagenter, samt fasilitere møter og nettverksbygging for produsenter og andre filmskapere. Det vil blant annet kunne bidra til mer salg av norsk film internasjonalt og internasjonal finansiering av norske filmer.  

Lansering av distribusjonsordning

Norsk filminstitutt innfører nå en tilskuddsordning for internasjonal distribusjon som skal stimulere til økt filmeksport og styrke norsk films markedsposisjon internasjonalt etter pandemien. Den blir lansert for internasjonale distributører og salgsagenter i Cannes denne helgen.

-Vi har stor tro på at denne ordningen kommer til å bli tatt godt imot av internasjonale kjøpere av norske filmer og derfor til å gjøre det lettere for norske filmprodusenter å selge sine filmer ute i verden, sier Dag Asbjørnsen, seksjonsleder for internasjonale relasjoner i Norsk filminstitutt.

Ny tilskuddsordning skal hjelpe norske filmer ut i verden  / NFI

Fond for mangfold

Under filmfestivalen i Cannes lanseres et nytt pan-europeisk filmfond, New Dawn, med fokus på mangold. Kulturdepartementet støtter fondet, etter anbefaling fra Norsk filminstitutt. Fondet fokuserer på mangfold, for å sikre flere stemmer i europeisk film. Fondet kan være et springbrett for norske prosjekter til det europeiske markedet.

Denne nettsiden om fondet er operativ fra fredag: New Dawn – Open up the Film Industry

Sørfond feirer ti år

Tilskuddsordningen Sørfond feirer sitt tiårsjubileum med en tilstelning i Cannes der fondets rolle markeres og årets mottakere av tilskudd blir annonsert. Sørfond forvaltes av Norsk filminstitutt i samarbeid med Stiftelsen Festivalkontoret. Tilskuddsordningen er finansiert av Utenriksdepartementet. Den overordnede målsettingen for Sørfond er å bidra til å styrke filmproduksjon i land der slik produksjon er begrenset av politiske eller økonomiske årsaker. Sørfond skal bidra til å styrke film som kulturuttrykk, fremme mangfold og kunstnerisk integritet, samt styrke ytringsfriheten. Sørfond skal også bidra til økt samarbeid mellom norsk og internasjonal filmbransje.

 

 

 

 

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no