Norsk filminstitutt

I fjor lanserte vi vår nye talentordning Neo, og i desember kom de første produksjonssøknadene. Vi har også gitt de første prosjektene tilskudd gjennom Neo utvikling. 

bug city
Klipp og Lim media fra Trondheim får Neo-tilskudd til utvikling av animasjonsserien Bug City. Her er regissør Jøran Wærdahl og dukkemaker Svein Erik Okstad med noen av de tidlige dukkene.

Med Neo skal norsk film og filmbransje få flere nye stemmer og historier. Ordningen skal stimulere til fornyelse og mangfold både på innholdssiden og skapersiden, og bidra til nytenkning når det gjelder format og distribusjonsplattformer. Talent og mangfold er et viktig satsingsområde i NFIs strategi, og med vår nye talentordning ønsker vi å løfte fram nye stemmer som gjennom Neo får muligheten til å utvikle og etter hvert produsere sine første lengre prosjekter på skjerm eller lerret.

-    Vi håper at talentordningen Neo føles relevant og spennende for debuterende og andregangs regissører og serieskapere innen fiksjon og dokumentar. Denne ordningen er til for dem. Jeg gleder meg til å komme ordentlig i gang med å vise bransjen og publikum de spennende prosjektene denne delen av bransjen sitter på, sier Nina M. Barbosa Blad, som er talentrådgiver på NFI.  

Tolv manusforfattere/regissører og serieskapere har allerede fått Neo idéutviklingsstipend fra NFI i 2021, et stipend på 100.000 kroner som skal brukes til å utvikle ideen til sitt første eller andre prosjekt i langt format.

Dette er Neo

Neo består per i dag av tre forskjellige tilskuddsordninger; Neo idéutvikling, Neo utvikling og Neo produksjon. Neo idéutvikling har to søknader i året, Neo utvikling har fire årlige søknadsfrister, mens Neo produksjon fra og med i år har løpende søknadsfrist. For å kunne søke Neo produksjon må man ha mottatt Neo utvikling først.

-  Gjennom disse fasene håper vi å kunne følge de samme film- og serieskaperne gjennom hele prosessen fra ide til ferdig produkt. Tanken er også at de som er med i Neo skal inspireres og lære av hverandre gjennom samlinger, workshops og ved å møte eksperter som kan være med på å løfte prosjektene, sier Nina.

Den aller første runden Neo utvikling ble utlyst i fjor vår, og per i dag har fire prosjekter fått tilskudd til Neo utvikling. Søknadsfristen for Neo produksjon i 2021 mottok sju søknader. Fra 2022 vil denne ordningen ha løpende søknadsfrist.

Nina Barbosa Blad_onight
Nina M. Barbosa Blad

- Selv om vi kanskje kunne ønsket oss enda flere søknader var det flere sterke søkere og spennende prosjekter i bunken, blant annet flere prosjekter som vil kunne bidra til økt representasjon og et større mangfold av historier. Vi tror at en av grunnene til at antallet ikke var så høyt er at mange i bransjen fortsatt må bli bedre kjent med ordningen i 2022. Men målet er at Neo skal være en døråpner for nye talenter, i en bransje der det kan være vanskelig å få en fot innenfor. I tillegg til å ha en høy andel søknader med mangfoldsbakgrunn på skapersiden og på innholdssiden var kvinneandelen i søkerbunken er på 48 prosent, høyest på manusforfatter med hele 57%. Det er vi glade for å se, da kjønnsbalanse fortsatt et viktig mål for NFI, sier Barbosa Blad.

Disse får Neo utvikling

Fem prosjekter har fram til nå fått tilskudd gjennom Neo utvikling, og flere vil komme utover våren.

- Vi gleder oss til å kunne presentere en rekke nye Neo-prosjekter i året som kommer, og etter hvert komme i gang med fysiske samlinger. Neo skal være en åpen ordning som stimulerer til deling og at filmskaperne kan være kollektivt ambisiøse, sier Nina Barbosa Blad.

Disse prosjektene får tilskudd:

Serieskaperne Magnus Aspli, Svein Erik Okstad og Jøran Wærdahl og Klipp og Lim media AS får totalt 500.000 kroner til å utvikle dramaserien Bug City, en spinnvill, satirisk dukkeserie for voksne med en flue i hovedrollen. Filmkonsulent er Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.

Regissør Irasj Asanti og The Global Ensemble Drama AS får 400.000 kroner i Neo utviklingstilskudd til spillefilmen Fighter. Den handler om Mansour som drømmer om å bli profesjonell MMA-utøver – og samtidig drømmer han om Andreas. Filmkonsulent er Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen.

Serieskaperne Gustav Lie Gundersen, Albert Kvalsvik Holskjær og Férdi Film As får totalt 500.000 kroner til å utvikle dramaserien Man trenger ikke jobbe i Norge, en mockumentary om en gjeng unge voksne som sitter fast i NAV-systemet. Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen er konsulent for serien.

Regissør og manusforfatter Tora Kyllingstad og Isme Film As får 250.000 kroner til dokumentarfilmen Tenk å ikke ha noen å krangle med - et mørkt, galgenhumoristisk og rørende portrett av et ekteskap. Dokumentarfilmkonsulent Klara Nilsson Grunning gir tilskuddet.

Walther Bros AS og regissørene Finn og Martin Walther får 130.000 kroner i utviklingstilskudd til Pet Farm. I dokumentarfilmen møter vi Joakim, som har isolert seg fra omverdenen for å avle rev som kjæledyr. Klara Nilsson Grunning er konsulent.

- Disse fire prosjektene spenner vidt i tematikk, sjangere og uttrykk. To av fire produksjonsselskaper holder til i Bergen og Trondheim, mens en av seriene etter planen skal spilles inn i Halden, så her er også en fin geografisk spredning, noe som også er viktig for oss i NFI. 

Neste søknadsfrist for Neo idéutviklingsstipend og Neo utvikling er 4. februar 2022.

 • Gro Rognmo
  • Gro Rognmo

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 918 29 667
  • E-post: gro.rognmo[@]nfi.no
 • Nina Barbosa
  • Nina Barbosa

  • Talentrådgiver
  • Telefon: +47 922 54 442
  • E-post: nina.barbosa[@]nfi.no