Norsk filminstitutt

Seks helt nye spill og fire som tidligere har fått tilskudd tildeles totalt 15 millioner kroner av Norsk filminstitutt. Spillene spenner fra action og eventyr via VR-romskipsimulator til Emil og Snusmumrikken.

Collage av illustrasjonsbilder: Dette er satt sammen av bilder fra seks ulike dataspill. Øverst ser vi en figur med skytevåpen. I midten er det til venstre et bilde av noe som ser ut som et romskip og til høyre et fantasidyr med blå gevir og hale omgitt av flere små dyr ved et vann. Nederst fra venstre ser vi to karakterer fra Emil i Lønneberget, et motiv fra spillet Fruit Bus og til høyre en froskelignende skapning som viser V-tegn.
Collage av illustrasjonsbilder: (Øverst fra venstre) Riddlebit, Breach, Nightmire, Ravn Studio, Krillbite Studio, Skinny Bandit.

- I årets siste søknadsrunde var det et stort spenn, og det er gledelig at vi kan gi tilskudd til både store prosjekter fra de mer etablerte selskapene og til nye talenter og helt nye prosjekter, sier seksjonsleder for spill Kaja Hench Dyrlie. 

I denne runden kom det inn 28 søknader til utvikling av norske dataspill etter kunstnerisk vurdering. Tilskuddsordningen skal fremme spill som kulturuttrykk og stimulere til et bredt og variert tilbud av norske spill. Etter vurdering av et ekspertpanel og rådgiver, tildeles totalt 15.089.000 kroner til ti ulike spill.  

Stigende kvinneandel

- Det er også svært gledelig å se at kvinneandelen er på vei opp både i søknadsbunken og for tildelingene. Vi har også god regional spredning av selskaper som mottar tilskudd, understreker Dyrlie og legger til:

- Dataspill er et viktig satsingsområde i NFI som vi nå ser resultatene av.

Disse får tilskudd 

Nye spill 

 • Ravn Studio AS får 1.225.000 kroner i tilskudd til Emil i Lønneberget, en samling småspill inspirert av hendelser fra det folkekjære Astrid Lindgren-universet. 
 • Nightmire AS tildeles 1.000.000 til The Bog, et emosjonelt og vakkert eventyr hvor babyoteren Lino må redde små dyr i nød gjennom å utforske en skummel undervannsverden fylt med monstre. 
Illlustrasjonsbilde: Collage av illlustrasjoner fra spillet The Bog fra Nightmire. Det er satt sammen av tre bilder av fantasivesener i en delvis undervannsverden. En liten hvit oter er med på alle bildene.
Collage av illlustrasjoner fra The Bog fra Nightmire.
 • Riddlebit AS får 1.000.000 til Setback, et skytespill for flere spillere hvor man i stedet for å drepe motstanderne spoler dem sekunder tilbake i tid og rom. 
 • Breach AS tildeles 800.000 til å utvikle Leviathan VR: Jos reise, en VR-basert romskipssimulator hvor man reiser rundt i verdensrommet for å frakte gods, sanke ressurser, bygge på romskipet og kjempe mot stadig nye trusler. 
 • Skinny Bandit AS får 600.000 til Mechjesty, et deckbuilder-eventyr satt i et steampunk-univers hvor tidstyven Timer har stoppet tiden og froskeprinsessen Frolein setter ut for å stoppe ham. 
Illustrasjon: bilde fra spillet Machesty. Det viser en froskelignende skapning i kjøredress og briller foran en type robot. Frosken har en skrutrekker i den ene hånden og viser V-tegn med den andre.
Illustrasjon fra Mechjesty: Skinny Bandit
 • D-Pad Studio AS tildeles 600.000 til utvikling av SUPER Nest, en virtuell TV-stue hvor man kan spille forskjellige småspill inspirert av selskapets tidligere meritter, med kjente og kjære karakterer fra de ulike universene. 

Spill med tidligere tilskudd 

 • Krillbite Studio AS tildeles 3.900.000 kroner til Fruit Bus, et førstepersons eventyrspill hvor du som food truck-eier skal samle ingredienser, lage unike retter, drikker og snacks samt selge disse til innbyggerne for å få nye venner og tjene penger. 
Illustrasjonsbilde: En collage satt sammen av tre bilder fra spillet Fruit Bus fra Krillbite Studio. to viser ulike eksteriører: Et gatebilde og et ved vann i solnedgang. Det tredje er et interiør, antageligvis fra food trucken.
Collage av illustrasjonsbilder av Fruit Bus fra Krillbite Studio.
 • Hyper Games AS får 3.100.000 til utvikling av Snusmumrikken, et eventyrspill for både voksne og barn, inspirert av klassikere som Zelda. I stedet for vold og overlevelses-mekanismer byr spillet på store mengder utforsking, atmosfære, puzzles og historiefortelling. 
 • Sarepta Studio AS tildeles 1.500.000 til My Child: New Beginnings, et livs-simuleringsspill hvor du spiller som adoptivforelder til et barn med en traumatisk fortid. En oppfølger til det kritikerroste My Child Lebensborn. 
 • Snow Leaf Studios AS får 1.364.000 til Brew, et tredjepersons action-roguelite-spill med et interaktivt eleksirskapingssystem som lar spillere lage sine egne power-ups og angrep under kamp. 

Skal stimulere til å nå et stort publikum 

Tilskuddene skal stimulere til utvikling av et bredt og variert tilbud av norske spill innen ulike sjangre og til ulike målgrupper. Ordningen skal stimulere til at spillene når et stort publikum, både nasjonalt og internasjonalt, og bidra til at barn og unge får tilgang til spill på norsk. Ordningen skal også bidra til at det utvikles originale og nyskapende spill som holder høy kunstnerisk eller innholdsmessig kvalitet. 

Les mer om ordningen her 

I år var det satt av totalt 54 millioner til NFIs tilskuddsordninger for spill. Disse inkluderer blant annet tilskudd til utvikling, lansering og formidling av dataspill, og er en del av NFIs strategi for å stimulere audiovisuelle historier og opplevelser. 

2022 er siste året med dataspillstrategien Spillerom, og NFI bistår Kulturdepartementet med å utforme en ny strategi for videre satsing på dataspill som skal forplikte både NFI og politikerne. 

Kontakt

 • Magnus Tellefsen
  • Magnus Tellefsen

  • Dataspillrådgiver
  • Telefon: +47 404 36 301
  • E-post: magnus.tellefsen[@]nfi.no