Norsk filminstitutt

Et kompetanseprogram i regi av Norwegian Arts Abroad hjelper norske kunstnere med å øke deres nettverk og gi dem større internasjonal eksponering. Norsk filminstitutt har vært i New York for siste samling i kompetanseprogrammet der Ellen Ugelstad og Tonje Alice Madsen fra Twentyone Pictures har presentert prosjektet The Recovery Channel.

NAA i New York.jpg
Filmdeltakerne på Norwegian Arts Abroad-workshop i New York City. Fra venstre: Tonje Alice Madsen, Rune Tellefsen fra NFI og regissør Ellen Ugelstad. 

Ellen Ugelstad er gjennom sitt filmkollektiv/selskap Twentyone Pictures med produsent Tonje Alice Madsen plukket ut til det nye tverrfaglige Kompetanseprogrammet for internasjonalisering. Programmet er finansiert av det norske Utenriksdepartementet og tilrettelagt av nettverket Norwegian Arts Abroad (NAA) hvor Norsk Filminstitutt representerer filmfeltet – som du kan lese mer om her

- Vi føler oss veldig heldige som har fått delta på dette. Det har virkelig muliggjort at vi har kunnet gjøre flere grep for internasjonalisering og flyttet perspektivet ut i verden og mot nye arenaer. Vi har også kunnet legge nye strategier fordi har hatt budsjett til å jobbe med profilering og knytte nettverk. Supert å også ha kunstorganisasjonene og UD i ryggen, sier filmskaperne Ellen Ugelstad og Tonje Alice Madsen

-I tillegg har vi fått mye ut av det tverrkunstneriske - at vi møter skapere fra andre felt. Overraskende mye har overføringsverdi mellom de ulike kunstfeltene og ikke minst fører det til at man løfter blikket ut av sitt eget fagfelt og det gir inspirasjon, sier Ugelstad og Madsen. 

The Recovery Channel er en sjangerutforskende film av regissør Ellen Ugelstad, som imiterer nyhetsestetikkens form med nyhetsoppleser, vignetter og innslag. Dette er en alternativ nyhetssending som går i dybden og presenterer nyheter som utelukkende handler om psykisk helse, og tar opp medias rolle, dens makt og hvordan deres knappe form er med på å definere hvordan vi mottar kunnskap om psykisk lidelser, diagnoser og tvang.

Kompetanse og videre internasjonalt liv

-Programmet har bydd både ressurser, finansiering, kompetanse, erfaringsdeling og tilgang til internasjonale nettverk for de deltakende kunstnerne. Dette er første gang vi gjennomfører prosjektet og vi har tro på at det vil bidra både til nyttig kompetanse for deltakerne og bidra helt konkret til det aktuelle filmprosjektets videre internasjonale liv, sier Rune Tellefsen, prosjektleder på vegne av Norsk filminstitutt. Med til New York var også dokumentarfilmkonsulent i NFI, Klara Nilsson Grunning som fungerte som ekspertrådgiver og var blant jurymedlemmene som valgte ut de sju kandidatene til programmet.  

-Som filmkonsulent for dokumentarfilm ved NFI, er en hoveddelen av mitt oppdrag å støtte utvikling av filmkunsten i stort. Men hvordan vi som organisasjon kan finne nye måter og muligheter som kan inspirere og stimulere bransjen, er noe vi er dypt opptatt og engasjerer i. Vårt mål gjennom deltakelse i et kompetanseprogram som NAA synes jeg er avgjørende; å utforske nye kreative konstellasjoner som nettopp kan lede til innovativt skapende og produserende av ny norsk dokumentarfilm, sier Grunning. 

Recovery NAA i konsulatet.jpg
Hele delegasjonen fra NAA møter amerikanske eksperter. Her filmeksperten Christopher Allen fra UnionDocs. 

Workshop i New York

Den siste workshopen i kompetanseprogrammet foregikk altså i New York hvor deltakerne møtte folk fra kunst- og filmfeltet. Twentyone pictures og Ugelstad fikk gjennom dette programmet mulighet til å møte et nytt publikum i utlandet med sikte på deltakelse på festivaler, bygge et internasjonalt nettverk og fremme hennes og selskapets profil internasjonalt.

Ellen Ugelstad er en filmregissør/produsent og kunstner som bor og arbeider i Oslo, med utdanning fra Academy of Art, San Francisco.

Det tverrfaglige kompetanseprogrammet til Norwegian Arts Abroad er for et team på én kunstner og én produsent/salgsagent/galleri fra hvert av de syv kunstfeltene; visuell kunst, dans, litteratur, musikk, film, kunst & håndverk og design/arkitektur. Syv deltakende lag ble valgt ut av en internasjonal jury bestående av representanter valgt fra hver av NAA-organisasjonene.

Om Ellen Ugelstad

Ugelstad har som representant for filmfeltet markert seg som en uredd filmskaper som utforsker både fiksjon og dokumentar. Hun har alltid gått sine egne veier i distribusjon av filmene sine og blander tradisjonelle og nye plattformer i sitt arbeid.

Nylig er Ugelstads siste film Making Sense Together valgt ut til åpningsutstillingen på det nye Nasjonalmuseet i Norge. Hun er også den første kvinnen som har mottatt Gullstolen på kortfilmfestivalen i Grimstad to ganger.

Om Tonje Alice Madsen

Madsen har jobbet for Twentyone Pictures siden 2017 og er kreativ produsent på The Recovery Channel. Hun har bakrunn som billedkunstner og er udannet med master i tidsbaserte medier fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i København. Sammen med Ugelstad har hun produsert “The Wonders beneth the Sea” som vant Gullstolen i Grimstad i 2021 og jobber nå på Thomas Østbyes dokumentar “Samfunnet” og Lene Bergs langfilm “Dagen står opp” som er i utvikling.

Les om de sju prosjektene i kompetanseprogrammet her

  • Rune Tellefsen
    • Rune Tellefsen

    • Konsulent kompetanse og partnerskap
    • Telefon: +47 908 55 015
    • E-post: rune.tellefsen[@]nfi.no
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no