Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt gir 1,8 millioner kroner i tilskudd til produksjon av Solveig Melkeraaens dokumentariske skråblikk på Myre i Vesterålen, der en gruppe menn manifesterer jul gjennom en årlig nissejakt. Kortfilmen om Per Inge Torkelsens legendariske Stavanger-sprell tildeles 500.000. 

Foto: Åtte menn utkledd i nissedrakter og hvite skjegg står ved, sitter på eller i en rød bil.
Foto: Solveig Melkeraaen

Nissejakt 

I ti år har det vært tradisjon på tettstedet Myre med 4000 innbyggere å arrangere en nissejakt før julaften. Flere nisser og lurenisser er involvert. Dokumentaren Nissejakt følger de involverte mennene i mørketiden, i bokstavelig talt lyse og mørke stunder. Gjennom nissejaktskaper Kai Freddy og hans makkeres øyne, vises flere aspekter ved maskulinitet. Målet er å minne oss om kraften i fellesskap og samhold, lek og latter, samtidig som vi åpner oss for å se bak nissemaskene. 

Regissør Solveig Melkeraaen er selv født og oppvokst i Myre i Vesterålen, og hennes tidligere dokumentarer Tungeskjærerne og Skolen ved havet springer ut fra samme sted.  

Illustrasjon: En montasje av flere ulike avisoverskrifter og utklipp fra avissaker om funnet av de kinesiske myntene.
Illustrasjon. Noet

E‘ det mulig 

Kortfilmen E’ det mulig er inspirert av en sann historie om en av Stavanger-historiens mest kuriøse sprell. I 1968 spritet den da unge Per Inge Torkelsen og tre kamerater opp en arkeologisk utgravning ved å plante gamle kinesiske mynter på området. Det unike funnet vekket såpass mye oppsikt at Dagsrevyen ble utvidet med et kvarter og både riks- og lokalpresse kastet seg på. Men når skolen vurderer å skrive om historiebøkene, må guttene tenke seg om.  

I tillegg til å fortelle om et sagnomsust spikk, skal E’ det mulig vise byen på et brytningspunkt i historien - før det sorte gullet gjennomsyret samfunnet.  

NFI fordelte i 2021 cirka 766 millioner kroner. Totalt 478 millioner kroner gikk til utvikling, produksjon, etterhåndstilskudd og lansering av kinofilm, kortfilm, dokumentar, dramaserier og spill. Kortfilm fikk totalt drøye 19 millioner mens dokumentarer fikk nær 73 millioner kroner.  

Les mer i årsrapporten her

Kontakt

  • Ingvill Dybfest Dahl
    • Ingvill Dybfest Dahl

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 902 56 670
    • E-post: ingvill.dybfest.dahl[@]nfi.no