Norsk filminstitutt

En hybridfilm om pårørende i psykiatrien og en kortfilm om barns fantasi har fått tilskudd til produksjon fra Norsk filminstitutt.  

KortfilmRegissørerCollage.jpg
Regissørene f.v. Jon Vatne og Ellen Ugelstad Foto: Toni Nordli/Twentyone Pictures

De to filmene har fått midler gjennom ordningen produksjon av kortfilm etter konsulentvurdering. Ordningen skal bidra til å produsere originale kortfilmer samt til utvikling av talentfulle regissører og manusforfattere.

Disse får tilskudd 

 • Syden Pictures AS og regissør Jon Vatne tildeles 600.000 kroner til kortfilmen Iris som er en roadmovie om 8-årige Iris som sliter med at ingen tror på henne. Fortellingen involverer piller, penger og en enhjørning.  

- Teamet bak filmen har en ambisjon om at filmen skal ta barn på alvor og inspirere til å møte barns fantasi med respekt og tillit. Det er også gledelig å støtte det nyetablerte trønderske produksjonsselskapet Syden Pictures med deres første produksjon, sier konsulent Nina M. Barbosa Blad. 

Foto: Bildet viser et barn bakfra. Viser bare hodet og en del av skuldrene. Vi kan skimte øyet til en annen person som holder en hånd på barnets høyre skulder.
Bilde fra testfilming for Iris. Foto: Syden Pictures

- Vi er superglade for at NFI tør å være med på vår mørke og lekne roadmovie, og for at de har like stor tro på vår uredde og misforståtte åtteårige heltinne som oss, sier regissør Jon Vatne. 

 • Twentyone Pictures AS og regissør Ellen Ugelstad får 131.000 i tilskudd til hybridkortfilmen med arbeidstittel Pårørenderommet som tar utgangspunkt i en samtalegruppe for pårørende til pasienter i psykiatrien.  

- Regissør Ellen Ugelstad har et sterkt personlig engasjement for historier som omhandler psykisk helse, og denne filmen fortsetter dette kunsterskapet på et naturlig vis. Hennes personlige risikovillighet gjør at jeg har stor tro på at hun vil kunne lage en spennende kortfilm både hva gjelder innhold og form, sier Barbosa Blad om Pårørenderommet. 

Foto: Vi ser en kvinne sitte på en stol i et hvitt rom. Vi kan se deler av fire andre stoler som står i en ring, men det er ingen som sitter på disse. Kvinnen sitter med foldede hender foran ansiktet og albuene på knærne. Hun har jeans og en grå genser.
Et bilde fra Pårørenderommet. Foto Twentyone Pictures

Regissør Ellen Ugelstad sier: 

- Jeg er overbevist om at dette blir en film som vil kunne treffe mange og gi et autentisk innblikk i den kampen mange pårørende står i, men også vise fram fellesskapet, varmen og intimiteten som ofte oppstår i slike grupper. Dette er en kamp som sjeldent blir sett eller applaudert. Med tanke på egen erfaring som pårørende, og i møter med publikum under formidling av filmene Making Sense Together, Møterommet og Indian Summer, er jeg ikke i tvil om at det er et behov for denne filmen.   

Kunstnerisk vågemot

Tilskuddsordningen skal stimulere personlig fortellerevne, nyskapning og kunstnerisk vågemot. Den skal også støtte produksjon av filmfortellinger med høy profesjonell og kunstnerisk kvalitet, kulturell tilhørighet og samfunnsmessig engasjement som både utfordrer og underholder. 

Les mer om ordningen her

Kontakt

 • Ravn Wikhaug
  • Ravn Wikhaug

  • Produksjonsfaglig rådgiver - Kortfilm og NEO
  • Telefon: 047 458 05 229
  • E-post: ravn.wikhaug[@]nfi.no