Norsk filminstitutt

Norsk Filminstitutt gir tre film- og serieskapere idéfordypningsstipend til å dykke ned i kommende prosjekter.  

Idéfordypningsstipendet retter seg mot etablerte regissører og serieskapere som har hatt en film eller serie i profesjonell distribusjon de siste tre årene. Stipendet skal legge til rette for fordypning og modning av nye ideer og fortellinger – altså kommende filmer eller dramaserier. Hvert stipend er på 250.000 kroner.  

Dette stipendet erstattet NFIs tidligere Vekst i prosjekt (VIP)-stipend. Det blir tildelt åtte idéfordypningsstipender i året. I forrige runde ble det delt ut fem, og dermed var det tre som kunne få i siste runde i 2022. Ti søkere ble vurdert i denne runden. 

Disse tre får hvert sitt stipend

* Regissør Eirik Svensson får idéfordypningsstipend til spillefilmen Fritz Moen.  

* Serieskaper Kathrine Valen Zeiner får stipend til dramaserien Lilla. 

* Regissør Rune Spaans får stipend til den animerte spillefilmen Den siste jeger.

- Sier noe om tiden vi lever i

- Noe av det som er så givende med å være fiksjonskonsulent, er at man får være vitne til når frøene til det som en dag blir til et nytt audiovisuelt verk blir plantet. I denne søknadsrunden hadde vi ti sterke søknader, og det var for meg lærerikt å bli bedre kjent med så mange spennende talenter. Ideene deres dekker et bredt spekter av formater og temaer. Det er veldig forskjellige prosjekter, men det alle har til felles, er at de vil fortelle historier som sier noe om tiden vi lever i, sier konsulent Rodrigo Stoicheff. 

Ulike bakgrunner

Foto: Et portrett av en smilende mann. Han har kort lys blondt hår og blå øyne og er kledd i en mørkeblå genser med høy hals. Han står foran en uklar bakgrunn som kan være en gang.
Eirik Svensson. Foto: Agnete Brun

Svensson er i disse dager aktuell med TV-serien Ammo på TV 2 og har tidligere regissert blant annet Unge lovende (2015-2018). Med spillefilmen Harajuku (2018) ble han Amanda-nominert, og han hadde også regi på krigsdramaet Den største forbrytelsen (2020).  

Foto: Portrett av en smilende kvinne. Portrettet er veldig tett på, men man kan se at hun har blondt hår strøket bakover, briller med gullinnfatning og en blå genser.
Kathrine Valen Zeiner. Foto: Privat

Zeiner skapte nylig serien Made in Oslo som ble nominert både til Golden Nymph ved TV-festivalen i Monte-Carlo og til Beste serie ved Venice TV Awards i 2022. Hun har også vært manusforfatter på blant annet Wisting (2019-), Valkyrien (2017) og Øyevitne (2014).  

- Det å få jobbe utforskende, og gruble godt og uavhengig, og ikke så leveranseorientert i oppstarten av et prosjekt, er et stort privilegium. Stipendet gir de beste forutsetninger for å bygge et solid ståsted i et personlig prosjekt, sier Zeiner om tildelingen. 

Foto: Et portrett av en mann fra brystet og opp. Det er trær i høstfarger i bakgrunnen. Mannen er uten hår og har en grå T-skjorte og en grå hettegenser.
Rune Spaans. Foto:Una Spaans

Spaans var regissør på Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret (2020) sammen med Gunhild Enger, samt på den prisbelønte kortfilmenThe Absence of Eddy Table (2016). Han har bakgrunn fra spillutvikling, visuelle effekter og grafisk design, og jobbet med visuelle effekter på blant annet Trolljegeren (2010) og på All Through the House-episoden (2021) i antologiserien Love, Death & Robots på Netflix.  

- Jeg er utrolig takknemlig for muligheten til å fordype meg i mitt eget prosjekt, sier Spaans.  

- Vi vet at veien fra en god idé til ferdig manus kan være både snirklete og lang. Jeg er derfor glad for at det gjennom disse stipendene legges til rette for den kreative prosessen og at nye historier kan bli til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Skal stimulere kunstnerisk kvalitet

Stipend til idéfordypning skal stimulere til utvikling av ideer eller manuskripter til audiovisuelle verk av høy kunstnerisk kvalitet og bidra til kontinuitet og profesjonalitet i utviklingsarbeidet. Det skal samtidig sikre variasjon i format for alle målgrupper. 

Les mer om idefordypning her.  

Kontakt

  • Rodrigo Stoicheff
    • Rodrigo Stoicheff

    • Filmkonsulent fiksjon
    • Telefon: +47 920 50 928
    • E-post: rodrigo.stoicheff[@]nfi.no