Norsk filminstitutt

Som en del av den samiske paviljongen på Veneziabiennalen vises nå seks samiske kunstfilmer i en stor lávvu

Arran360_Teknisk_test_Bergen_photo_Knut_Aaserud_0132 copy.jpeg
Bilde fra lávvuen under visning. Foto: Knut Aaserud

Den samiske paviljongen i Venezia ble innviet i april, og det er første gang den nordiske paviljongen har blitt en samisk paviljong.  Fredag 26. august har prosjektet ÁRRAN 360° premiere. Dette unike prosjektet inneholder seks nyskapte skjermbaserte verk laget av seks sentrale samiske kunstnere fra hele Sápmi.

Filmene i ÁRRAN 360° presenteres i en spesialbygget 10 meter høy lávvu som er utstyrt med en 360-graders skjerm, designet for å vise disse enestående filmverkene. Lávvuen er satt opp i den nordlige enden av den venetianske øya San Servolo, mellom Giardini della Biennale og Lido, hvor filmfestivalen i Venezia holder til. Her vil ÁRRAN 360° skape et unikt rom for digital samisk historiefortelling og filmkunst.

Samarbeidsprosjekt

Prosjektet er utviklet av Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI)  i samarbeid med Office for Contemporary Art Norway (OCA) og Norsk filminstitutt (NFI), og presenterer spydspissen av samisk film og digital kunst.

-Árran er et nordsamisk ord for ildstedet i en lávvu, og rundt bålet har vi fortalt historier i uminnelige tider. Med ÁRRAN 360° ønsker vi å invitere publikum fra hele verden til å oppleve kraften i vår særegne visuelle fortellertradisjon» sier Anne Lajla Utsi, direktør for ISFI. Utsi og NFI-direktør Kjersti Mo kommer til å være til stede under flere seminar i Venezia som arrangeres i forbindelse med ÁRRAN 360°  

-Vi er stolte av å være en del av dette initiativet. De filmverkene som vises gjennom ÁRRAN 360°  er en viktig del av vår kultur. Vi ser frem til å presentere disse verkene til et internasjonalt publikum gjennom et nytt format som gir stort rom for den rike samiske fortellertradisjonen, sier Kjersti Mo.

Om filmene

Ann Holmgren Aurebekk: Ovias - En ung kvinne legger ut på en reise inn i en drømmelignende annen verden hvor hun oppdager at hver lille handling vi gjør i denne verden, har direkte påvirkning på et mangfold av andre virkeligheter.

Elle Márjá Eira: Eallu girdnu - Stående i hjertet av girdnu, omgitt av reinsdyr som beveger seg rundt i en sirkel, vil betrakteren få en fornemmelse av de store kreftene som finnes i hjertet av reindriften.

Hans Pieski: Muohtačalmmit - Vannets enorme kraft og menneskers avhengighet av det er omdreiningspunktet for dette surrealistiske videokunstverket.

Liselotte Wajstedt: Eadni - Háldi er et skogsdyr som kan lokke barn inn i skogen. Er det bare en del av samisk mytologi eller er det like sant som deg og meg?

Marja Helander: Áfruvvá - Áfruvvá er et samisk sjøvesen, spøkelset til en druknet person. Hun lengter etter varme og dukker opp fra havet til en verden blottet for mennesker og opplever menneskeheten gjennom et forlatt museum.

Silja Somby: Daate dijjien - Etter at en hellig tromme er blitt bortført av en prest, blir vi tatt med på en reise ut i andre tider og rom som avdekker mer om trommens indre kraft.

 

Om Veneziabiennalen

ÁRRAN 360° finner sted, fra 26.august til 10.september, på den 59. internasjonale La Biennale di Venezia 26. august 2022. Veneziabiennalen er kjent som verdens viktigste arena for presentasjon av kunst for et internasjonalt publikum. ÁRRAN 360° er en del av The Sámi Pavilion, den historiske transformasjonen av den nordiske paviljongen, på årets biennale.

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no