Norsk filminstitutt

Joachim Triers prisbelønte kinosuksess Verdens verste menneske har fått to Oscar-nominasjoner - i kategoriene beste internasjonale film og beste orginalmanus.
 

02 Verdens Verste Menneske, Oslo Pictures.jpg
Verdens Verste Menneske. Foto: Oslo Pictures


- Endelig! Den fantastiske filmen fortjener virkelig disse nominasjonene! Og at den nå står med to nominasjoner er helt fantastisk! Dette er resultatet av veldig mye godt arbeid fra filmskaperne, produsentene og viktige hjelpere. Nå er vi et svært viktig skritt nærmere en Oscar-pris. Det har vært en tydelig vei for filmen: fra verdenspremieren i konkurranseprogrammet og skuespillerpris i Cannes og videre til svært godt kinobesøk både i Norge og internasjonalt, ukentlige internasjonale nominasjoner og priser samt seiersgang på festivaler verden rundt. Nominasjonen  setter norsk film på verdenskartet og vil hjelpe flere oppdage de gode historiene som skapes i Norge. Nå gleder vi oss til å se om det blir den første Oscar-prisen til en norsk spillefilm under utdelingen i mars, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt. 

I tillegg til den norske nominasjonen ble også danske Flukt nominert i hele tre kategorier, beste animasjonsfilm, beste internasjonale film og beste dokumentar. Filmen er samprodusert med norske Mer Film AS. Den indiske Writing with Fire, samprodusert av norske Sant & Usant, ble nominert i kategorien beste dokumentarfilm.

Veien til nominasjon

Verdens verste menneske begynte sitt internasjonale suksess med å delta i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Cannes, fulgt av filmfestivaler i Toronto og New York.  De siste månedene har Trier, Reinsve og andre som står bak filmen jobbet intenst og målrettet i USA for å skape mest mulig oppmerksomhet rundt filmen. Målet har vært at flest mulig i den amerikanske filmbransjen - og dermed også mange medlemmer av Oscar-akademiet - har sett filmen når de senere skal stemme over kandidater.

Veien videre til pris

Selve Oscar-utdelingen foregår i Los Angeles 27. mars. Verdens verste menneske har samme distributør – Neon - som koreanske Parasite, som vant Oscar i 2019. Neon er kjent for å jobbe svært målbevisst og grundig med sine Oscar-kampanjer. Norsk filminstitutt har til sammen gitt 600.000 kr i tilskudd til filmens Oscar-kampanje i kategorien Beste internasjonale film. I tillegg til at Verdens verste menneske har mottatt 36,2 millioner i samlet tilskudd fra Norsk filminstitutt til produksjon, lansering og etterhåndstilskudd.

Fem ganger tidligere har en norsk film blitt nominert til Beste internasjonale film, eller «fremmedspråklige film» som kategorien het tidligere. Det er Ni liv (1957), Veiviseren (1987), Søndagsengler (1996), Elling (2001) og Kon-Tiki (2013). 

BAFTA og César

Verdens verste menneske» er nominert til BAFTA-pris for beste ikke-engelske film. I tillegg er Renate Reinsve nominert i klassen for beste kvinnelige hovedrolle. De britiske filmprisene blir delte ut 13. mars i Royal Albert Hall i London. Over 200.000 franskmenn har allerede sett filmen på kino, og den er nominert til den franske nasjonale filmprisen César i kategorien beste utenlandske film.

Om filmen

Manuset er skrevet av Eskil Vogt og Joachim Trier. Dette er Joachim Triers tredje film i Oslo-trilogien etter Reprise og Oslo 31. August og er en melankolsk komedie om kjærlighet i vår tid. I hovedrollene finner vi Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum.

Produsenter er Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar for Oslo Pictures. Norsk premiere var 15. oktober 2021, og den er til nå sett av over 230.000 mennesker i Norge. Denne uka åpnet filmen på kino i USA med visninger i New York og Los Angeles og hadde den høyeste inntekten per sal på noen film så langt i 2022, og det høyeste noensinne for en norsk film i USA. Norsk distributør er SF Studios. Internasjonal salgsagent er det franske selskapet MK2 og amerikansk distributør er Neon.

 

 • Stine Oppegaard
  • Stine Oppegaard

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 908 59 638
  • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
 • Jakob Berg
  • Jakob Berg

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 977 66
  • E-post: jakob.berg[@]nfi.no