Norsk filminstitutt

Storslått rollespill får 8.000.000 kroner i det største enkelttilskuddet gitt til et norsk spill. Flere nye spillaktører får utviklingstilskudd fra Norsk filminstitutt i denne runden. 

foto. et datagrafikk ørkenlandskap der en stor rund konstruksjon stikker opp fra sanden
Fra Earthlock 2. Foto: Snowcastle Games

Åtte spill får utviklingstilskudd fra Norsk filminstitutt i årets andre runde med spilltildeling. 

Spillet Earthlock 2 av utviklerne Snowcastle Games er tildelt 8.000.000 kroner. Dette er det største enkelttilskuddet gitt til et spill gjennom NFIs tilskuddsordninger. Med dette har Earthlock 2 mottatt tilsammen 15,9 millioner i utviklingstilskudd fra NFI.   

– NFI har gjennom tidligere tilskudd gitt oss mulighet til å hente inn flere investeringer og signere avtale med utgiver. Med denne tildelingen har vi fått den siste brikken i finansieringspuslespillet.  Vi setter stor pris på at NFI fortsatt støtter oss og vår visjon, sier Marianne Lerdahl, produsent på Earthlock 2.

foto. kvinne i halvfigur smiler foran uskarp bakgrunn
Marianne Lerdahl. Foto: Privat

– Med rekordtildeling til Earthlock 2 fortsetter NFI den spillpolitiske strategien med å gi store tilskudd til store spillprosjekter, og gi ambisiøse norske spillselskaper en bedre mulighet til å hevde seg i det internasjonale spillmarkedet, sier Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for dataspill på Norsk filminstitutt.

Økologi og klima 

Earthlock 2 et rollespill lagt til planeten Umbra, hvor solen står stille. Det er en åpen spillverden der spilleren kan endre og manipulere omgivelsene. Sjangerbetegnelsen er Sandbox Survival RPG. Spillerens oppgave er å balansere livsenergien på planeten, og spillet utforsker tema rundt økologi og klima. Spillere kan samarbeide om å reise gjennom ulike landskaper for å vekke nye deler av planeten til live.

Oslobaserte Snowcastle Games ble etablert i 2009, og er mest kjent for spilluniverset Earthlock. Selskapet har nærmere 40 ansatte. 

– Vi er glade for at NFI deler vår entusiasme for Earthlock 2. Dette er et prosjekt som kombinerer engasjerende gameplay og spennende teknologi i vår egen spillverden, sier Marianne Lerdahl, produsent på Earthlock 2. Lerdahl er en av åtte kvinnelige spillutviklerne som deltar i talentprogrammet UP3, i regi av Norsk filminstitutt med Norsk Tipping og Talent Norge. 

Les mer om UP3 her

Nye aktører 

For 2023 er det satt av nærmere 60 millioner kroner til utvikling, lansering og formidling av dataspill gjennom NFIs tilskuddsordninger. Etter vurdering av ekspertpanel og rådgiver tildeles det totalt 21.600.000 kroner i denne runden. Det er den største samlede tildelingen for spill i en vedtaksrunde. 

Ships at Sea.png
Fra spillet Ships at Sea. Foto: Misc Games

De åtte spillene som får tilskudd spenner fra overlevelse på en ørkenplanet, til fisking i Lofoten og leting på KuToppen. 

–  Det er gledelig å se at flere nye aktører markerer seg i denne tildelingsrunden. Hele fem av selskapene utvikler sine første spillprosjekter, sier Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for spill på NFI. 

Flere av spillene har også tidligere fått utviklingstilskudd, og nærmer seg nå lansering. 

Disse åtte spillene får utviklingstilskudd  

  • Snowcastle Games AS, Oslo: 8.000.000 kroner til rollespillet Eartlock 2 - se over. 
  • Hyper Games AS, Oslo: 3.700.000 kroner til Vinterens varme, et vakkert og melankolsk eventyrspill om oppleve vinteren for første gang. Hyper Games er et prisvinnende, uavhengig spillstudio bl.a kjent for spillene Mørkredd, Snusmumrikken og Egggg, som legger vekt på visuell stil av kvalitet. 
  • Misc Games AS, Stavanger: 3.000.000 kroner til Ships at Sea. Fiskebåtsimulator lagt til Lofoten, bygger videre på populære Fishing: Barents Sea og Fishing: North Atlantic, nå med flerspillermodus, nye båter og fiskemetoder, og et nytt økonomisystem. Misc Games har som mål å bli verdensledende innen denne spillsjangeren. 
  • Riddlebit AS, Trondheim: 2.000.000 kroner til Setback, en ikke-voldelig vri på skytespillsjangeren, hvor spillerne ikke dreper motstanderne, men setter dem noen sekunder tilbake i tid og rom. Riddlebit satser på spill med morsomme og engasjerende spillmekanikker, og innovativ teknologi som gjør det mulig med ambisiøse produksjoner. 
  • Carbonara Games AS, Oslo: 1.700.000 kroner til Prosjekt Crop. Kombinerer historiedrevet thriller med gårdssimulator. Spilleren leter etter svar på merkelige hendelser i en isolert landsby, og avdekker et uhyggelig mysterium. Carbonara Games er et nyoppstartet selskap, etablert av tre utviklere med lang fartstid i norsk spillbransje. De har som mål å lage små, men ambisiøse spill.
  • Billionworlds AS, Oslo: 1.200.000 kroner til strategispillet Yield! Fall of Rome. Romerriket er i ferd med å falle sammen, spilleren bygger et kongerike i områdene romerne etterlater seg. Billionworlds ble startet av to brødre i februar 2020, og lager strategispill. Selskapet holder til hos Startuplab i Forskningsparken på Blindern. Dette er selskapets første spill. 
  • Snow Leaf Studios, Hamar: 1.050.000 kroner til Brew. Et familievennlig roguelite-spill med et innovativt eliksirsystem i bunn, hvor spilleren jobber seg opp i gradene på alkymi-akademiet. Snow Leaf er et uavhengig utviklerstudio som består av seks med-grunnleggere, og er en del av Hamar Game Collective. 
  • Qvisten Animation, Oslo: 950.000 kroner til KuToppen - Gårdsdetektivene.  Et letespill hvor barna løser løser mystiske saker sammen med Klara og Gaute. Spillet har de yngste barna som målgruppe, og egner seg til å spille sammen med foreldre. Qvisten er et erfarent animasjonsstudio som har gjort suksess med bl.a KuToppen og Flåklypa-filmene.

  

  • Kaja Hench Dyrlie
    • Kaja Hench Dyrlie

    • Seksjonsleder spill og MEDIA Desk
    • Telefon: +47 951 46 912
    • E-post: kaja.hench.dyrlie[@]nfi.no
  • Bernt Erik Pedersen
    • Bernt Erik Pedersen

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 79 456
    • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no