Norsk filminstitutt

Norsk filminstitutt gir 5.350.000 kroner i pakketilskudd til distribusjon av utenlandsk kvalitetsfilm i 2023.

Bilde fra filmen. Det viser en kvinne som står foran en mann vi ser uklart med ryggen til. hun har langt bølgete hår i sideskill. Vi kan også se to lange sølvøredobber og at hun har på seg en brun jakke. I bakgrunnen ser vi uklare lys, som i et bylandskap. Foto.
Decision to Leave er et noir-mysterium, signert Oldboy og Kammerpiken-regissør Park Chan-wook. Den fikk pris for beste regi på filmfestivalen i Cannes og får distribusjon i Norge. Distributør: Arthaus.

Etter pandemien er det viktig å opprettholde det store mangfoldet i kinotilbudet i Norge og sikre at publikum får oppleve utenlandsk film av høy kunstnerisk verdi.

Tilskuddene er gjort gjennom ordningen distribusjon av utenlandsk kvalitetsfilm. Målet er er å bidra til kvalitet og bredde i filmtilbudet i Norge samt å øke tilgangen til kvalitetsfilm for barn på kino og andre plattformer. 

Skal sikre satsing på kvalitetsfilm 

Disse tilskuddene gis i form av pakketilskudd til seks distributører av til sammen 35 filmtitler. Over 25 prosent av tilskuddet går til fem utenlandske barnefilmer. Filmene vil bli lansert på kino eller i strømmetjenester. 

Gjennom pakketilskuddsordningen blir hver distributør tildelt tilskudd til flere filmer av gangen uten at titlene er forhåndsbestemt. Dette skal sikre en satsing på denne typen film på kino og strømming. 

Bilde fra filmen viser to menn som sitter på hver sin kant av bildet. I bakgrunnen ser vi mektige fjell. Mellom dem er et leirbål. Mannen til venstre har en tykk genser rundt hanslen. Han har mørkt hår og skjegg. Mannen til høyre har også mørkt hår og skjegg og har på seg lue og en tykk genser. Foran ham står det en tallerken med en gaffel på, en kopp og en flaske vin. Foto.
De åtte fjellene har også distribusjon. Det er en film om meningen med livet, et livslangt vennskap mellom to unge gutter som etter hvert blir menn og deres sterke bånd til naturen og fjellene. Distributør: Selmer Media

Disse har fått tilskudd

 • Arthaus stiftelsen for filmkunst 1.330 000 kroner 
 • Selmer Media AS 1.070.000 kroner 
 • Ymer Media AS 940.000 kroner 
 • Another World Entertainment Norway AS 780.000 kroner 
 • Storytelling Media AS 680.000 kroner 
 • AS Fidalgo 550.000 kroner 

Viktige filmer på kino 

- Å se prisvinnende filmer med historier og tematikk fra andre steder i verden, skaper bredde og mangfold i filmtilbudet og er viktig for vårt demokrati og vår opplevelse av å være en del av et større identitetsfellesskap, sier NFI-direktør Kjersti Mo. 

- NFI bidrar med denne tildelingen at publikum skal få tilgang til et bredt utvalg av historiefortellinger som ellers ikke ville funnet veien til norske kinoer og andre plattformer, sier Mo. 

Portrett av en kvinne fra skuldrene og opp. Hun står foran en grønn vegg som ser ut som planter. Hun har n gul kore og har halvlangt brunt hår til skuldrene. Hun smiler. Foto.
NFI-direktør Kjersti Mo. Foto: Einar Aslaksen

Dette sees i sammenheng med at de små kvalitetsfilmene på kino og strømmetjenester konkurrerer om oppmerksomheten med mer kommersielle filmer. 

- De har ofte vanskeligere kår for å nå fram til publikum. At filmbesøket til disse filmene fikk et fall under pandemien, har heller ikke hjulpet. Nå, mer enn noen gang tidligere, trenger disse filmene hjelp for å nå fram til publikum og minne dem om hvorfor kvalitetsfilm fortsatt er best på kino, sier NFI-direktøren.    

Vurderes av utvalg

Søknadene blir helhetlig skjønnsmessig vurdert mot hverandre, der spesielt prosjektbeskrivelse og lanseringsstrategi samt økonomisk, faglig og praktisk gjennomføringsevne vektlegges.  

Et utvalg bestående av Stig Magne Pedersen (Odeon Stavanger) og Maria Moseng (Universitet i Oslo) og Charlotte Førli Neumann (Odeon Oslo) har vurdert alle søknadene og kommet med sin anbefaling. NFI har innstilt på bakgrunn av dette. Utvalget er oppnevnt av NFI, Norske filmdistributørers forening og Film & Kino og skal sitte i perioden 2020-2022. 

Fakta om tilskudd til utenlandsk kvalitetsfilm 

NFI forvalter årlig rundt seks millioner kroner til innkjøp og distribusjon av utenlandsk film av høy kulturell verdi og kunstnerisk kvalitet til Norge. Målet er å gi publikum bredde og mangfold i filmtilbudet i Norge. 

Les mer om ordningen her.

Kontakt

 • Stig Andresen
  • Stig Andresen

  • Rådgiver kompetansetiltak og formidling
  • NFI Bergen
  • Telefon: +47 920 92 475
  • E-post: stig.andresen[@]nfi.no