Norsk filminstitutt

Den Tromsø-baserte produsenten Elisa Fernanda Pirir er valgt som norsk produsent til å delta i det europeiske nettverksprogrammet Producer on the Move i Cannes nå i mai. 

Elisa Pirir foto Daniela Toma.jpg
Elisa Fernanda Pirir. Foto: Daniela Toma.

Foto: Daniela Toma 

-I 2007 kom jeg til Norge. Det var så fjernt å drømme om at jeg kunne jobbe med kunst og en dag bli en filmprodusent. Det er en ære å være årets Producer on The Move og representere Norge i Cannes 2023.  Det er spesielt rørende i år, når jeg nylig har stiftet selskapet mitt Stær.  

Jeg tar med meg en slate drevet av regi av de jeg mener kommer til å sette Norge på verdenskartet innen film om noen år. Stær ønsker å fokusere på talentutvikling med sterkt fokus på mangfoldsstemmer og kunstnerisk nyskapning på et internasjonalt nivå.  Dette er en unik mulighet for meg til å møte den nye generasjonen av europeiske produsenter, dele erfaringer, få et større nettverk og løfte hverandre opp i en bransje som er i endring globalt, sier Elisa Fernanda Pririr.  

Sam- og linjeprodusent

Elisa Fernanda Pirir er opprinnelig fra Guatemala, og flyttet til Tromsø i 2007 da hun var 16 år. Pirir begynte på Den norske filmskolen på Lillehammer i 2013, og ble uteksaminert i 2016. Avgangsfilmen hennes, Generation Mars (2016), regissert av Alexander Turpin, ble vist på en rekke filmfestivaler og nominert til Student Academy Awards. Samme år ble Pirir ansatt som produsent i distribusjons- og produksjonsselskapet Mer Film, og var assosiert produsent på Flee og Birds of Passage, hun har linjeprodusert Bright Nights (Berlinale hovedkonkurranse), samprodusert Kings of the World som vant i San Sebastian i fjor, Burial (Hotdocs, Biennale, Visions du Reel) og Calls From Moscow (Berlinale, MoMA og hotdocs). og var linjeprodusent på Itonje Søimer Guttormsens Gritt (2021). I Januar var Pirir med og startet produksjonsselskapet Stær.  

Tett program  

De 20 utvalgte Producers on the Move (PoM) 2023 fra hele Europa skal gjennom et tett, fem dagers skreddersydd program som foregår fra 18. til 22. mai. Det overordnede målet er å bidra til internasjonale samproduksjoner, erfaringsutveksling og nye nettverk. Producers on the Move-programmet vil inneholde presentasjoner av produsentenes kommende filmprosjekter, speed-dating og rundebordssamtaler med anerkjente bransjeaktører.   

Hvem som blir valgt ut  

Kriteriene for å søke om deltakelse på Producers on the Move 2023 er at produsenten blant annet skal ha vært produsent på minst én og maksimum tre internasjonale samproduksjoner og har et filmprosjekt nå som er egnet for internasjonal samproduksjon. Utvelgelsen baserer seg på poeng som gis basert på erfaring som produsent/samprodusent i tillegg til internasjonale salg, distribusjon og festivaldeltagelse med tidligere filmer.  

Europeisk initiativ  

Producers on the Move arrangeres i år for 24. gang, og siden starten har over 480 produsenter deltatt i programmet. Producers on the Move arrangeres av European Film Promotion (EFP), som siden år 2000 har brukt Cannes-festivalen som arena til å rette fokus mot nye europeiske produsenter, og bidra til at de kan etablere sitt eget internasjonale nettverk. Norsk filminstitutt er en grunnleggerne av European Film Promotion, der NFIs lanseringskonsulent spillefilm utland Stine Oppegaard er visepresident.  

Store og anerkjente festivaler

-Vi er stolte og glade over at Elisa Fernanda Pirir kvalifiserte til å bli medlem av årets Producer on the Move. Det stilles høye krav, og konkurransen var i år sterk. Det gjenspeiles i det endelige utvalget med produsenter som både i år og tidligere har hatt filmer med på store, anerkjente festivaler, har vunnet gjeve priser eller nådd et stort internasjonalt publikum på kino, sier Stine Oppegaard.  

- Vi mener Elisa kommer til å få mye kunnskap og ikke minst bidra med mye kunnskap, spesielt innen mangfoldsarbeid til sine kolleger i Producer on the Move, sier Oppegaard 

Norske deltakere gjennom tidene  

Tidligere norske deltakere er Turid Øversveen (2000), Edward Dreyer (2001), Bjørn Eivind Aarskog (2002), Bent Hamer (2003), Gudny Hummelvoll (2004), Jørgen Storm Rosenberg (2005), Christian Fredrik Martin (2006), Eric Vogel (2007), Silje Hopland Eik (2008), Yngve Sæther (2009), Asle Vatn (2010), Maria Ekerhovd (2011), Brede Hovland (2012), Hans-Jørgen Osnes (2013), Teréz Hollo-Klausen (2014), Kjetil Omberg (2015), Bendik Heggen Strønstad (2016), Åshild Ramborg (2018), Dyveke Bjørkly Graver (2019), Alan R. Milligan (2020), Gary Cranner (2021), Andrea Berentsen Ottmar (2022) og altså Elisa Fernanda Pirir i 2023. 

  • Stine Oppegaard
    • Stine Oppegaard

    • Lanseringskonsulent utland
    • Telefon: +47 908 59 638
    • E-post: stine.oppegaard[@]nfi.no 
  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no