Norsk filminstitutt

Filmskaper Iram Haq, Rubicon-sjef Ivar Køhn og Fenomen-produsent Marte Hansen diskuterte mangfold og inkludering i norsk film, under NFIs seminar torsdag. Her kan du se opptaket   

foto. fire personer sitter i hver sin stol på scene, en mann til venstre og tre kvinner, mann snakker i mikrofonen
Paneldiskusjon om inkludering i norsk film, fra v. Ivar Køhn (Rubicon), Iram Haq, Marte Hansen (Fenomen Film & TV), moderator Terez Hollo-Klausen (NFI). Foto: NFI

– Inkludering er ikke vår største utfordring. Inkludering er vår største uutnyttede ressurs, sa Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt, i sin innledning til NFIs seminar torsdag, med temaet: Hvordan oppnår vi mer inkludering i norsk film?

Arrangementet på Cinemateket i Oslo ble strømmet, og opptaket kan ses her

Nedin Mutic, rådgiver talent og inkludering, fortalte om resultatene av NFIs handlingsplan for mangfold 2019-23, og arbeidet med Handlingsplan Inkludering 24-25.

Fatih Abay, mangfoldsrådgiver ved European Film Academy, samtalte med Nedin Mutic om utfordringer for inkluderingsarbeidet i europeisk filmbransje.  

Sabrina Vitting-Seerup fra Københavns Universitet, forsker og foredragsholder om kultur og mangfold, snakket om representasjon og mangfold i film og tv-serier.  

I paneldiskusjonen tilslutt deltok daglig leder i Rubicon Ivar Køhn, filmskaper og forfatter Iram Haq, og produsent Marte Hansen. Panelet ble ledet av Terez Hollo-Klausen.

– Vi trenger flere med mangfoldsbakgrunn bak kamera, sa Iram Haq, og etterlyste en ny tilnærming til mangfold i film og tv,  hvor man ser på mangfold og nye perspektiver som en stor mulighet. 

– Jeg har alltid hatt lyst til å fortelle historier. Det er det som har drevet meg. Men det har vært en oppoverbakke, sa Iram Haq i paneldiskusjonen, om sine erfaringer som filmskaper med minoritetsbakgrunn. 

– Jeg har stått mye alene. Men når jeg endelig fikk suksess med Hva vil folk si, har jeg fått mye fin oppbacking i ettertid. Folk lytter og gir meg ressurser så jeg får utvikle meg som filmskaper. 

– Nå har jeg stor glede av å kunne hjelpe nye unge filmskapere, kvinner med mangfoldsbakgrunn. Det er viktig for meg å kunne gi min støtte, sa Iram Haq.

SE OPPTAK AV SEMINARET HER

5 min: Innledning ved Kjersti Mo, direktør NFI
10 min: Nedin Mutic, NFI, handlingsplan for inkludering
45 min: Fatih Abay og Nedin Mutic
2t 5 min:  Sabrina Vitting-Seerup, Københavns Universitet/Ren Snak
3t: Paneldiskusjon med Ivar Køhn, Iram Haq, Marte Hansen og moderator Terez Hollo-Klausen. 
 

 

 • Nedin Mutic
  • Nedin Mutic

  • Talentkoordinator
  • Telefon: +47 995 38 485
  • E-post: nedin.mutic[@]nfi.no
 • Bernt Erik Pedersen
  • Bernt Erik Pedersen

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 79 456
  • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no